Es tracta d’un gas que pot provocar tos, irritacions al coll i als ulls, dificultats per respirar o malestar general, entre d’altres
Es tracta d’un gas que pot provocar tos, irritacions al coll i als ulls, dificultats per respirar o malestar general, entre d’altres.
|
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 23/05/2017
Agullana (Alt Empordà).-
Llegim a la premsa convencional empordanesa que La zona interior de l’Alt Empordà continua tenint un problema amb la contaminació de l’aire. Més concretament, hi ha un excés d’ozó troposfèric (O3) que, si bé no arriba a límits extremadament perjudicials, sí que supera els llindars màxims recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Així ho indica l’informe sobre l’Anàlisi de la qualitat de l’aire a Catalunya durant el 2016; un document que elabora anualment la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, adscrita al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat.
L’estudi avalua una quinzena d’elements contaminants, com ara el diòxid de nitrògen (que a l’àrea metropolitana de Barcelona és especialment dens, però a la comarca manté uns nivells acceptables), les partícules en suspensió (el nivell de les quals ha anat a la baixa) o el monòxid de carboni, entre d’altres. I a l’Alt Empordà, els resultats que més ressalten són els de l’ozó troposfèric, un contaminant que es considera secundari (és a dir, que no és emès per cap focus en quantitats importants, sinó que es genera a partir d’altres substàncies en determinades condicions ambientals, com per exemple les radiacions solars o la calor).
La presència d’aquest gas es va detectar bàsicament mitjançant les dades recollides al llarg de l’any passat en un punt de mesurament que hi ha a Agullana, on es va superar el valor objectiu per a la protecció de la salut. Aquest índex estableix que no es poden superar els 120 µg/m3 més de 8 hores diàries durant més de 25 dies anuals, i en el cas d’Agullana es va arribar als 31. A més, també s’hi va superar en 34 ocasions el valor objectiu de protecció per a la vegetació, quan el límit recomanat és de 25. A la zona del cap de Creus, en canvi, només s’hi va superar dos cops.
MUCOSES I VIES RESPIRATÒRIES
Els nivells més elevats d’ozó troposfèric se solen registrar a la primavera i a l’estiu, sobretot al migdia i a la tarda i en entorns rurals. I entre els efectes més comuns, hi ha els que ataquen les mucoses i les vies respiratòries. En aquest sentit, pot provocar tos, irritacions a la faringe, el coll o els ulls, dificultats per respirar, malestar general o disminució del rendiment. I en termes agrícoles, també pot provocar una baixada en el rendiment dels cultius.
En qualsevol cas, val a dir que, segons els indicadors del Mapa de la Qualitat de l’Aire de Catalunya, sembla que enguany les xifres estan millorant, ja que en els últims 14 dies el valor mitjà ronda els 73 µg/m3.
SENSE DIÒXID DE NITRÒGEN
Paral·lelament, el document també analitza els nivells de diòxid de nitrògen (NO2) de la zona del cap de Creus. En cap cas, però, s’han superat les recomanacions de l’OMS. De fet, està a una mitjana anual de 5 µg/m3, quan el màxim permès arriba als 40.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada