El 25 de maig, el Col·legi d'Advocats acollirà la taula rodona 'Processos per terrorisme, a l'actualitat, a l'Estat espanyol'
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 18/05/2017
Girona (Gironès).-
Segons l’Agència Catalana de Notícies Els danys col·laterals de les polítiques de seguretat -amb el focus posat en l'antiterrorisme- centraran el 9è Memorial Sebastià Salellas, que recorda la figura de l'advocat i activista gironí. Entre el 23 de maig i l'1 de juny es projectaran dos documentals, es farà un debat i es presentarà un llibre amb la voluntat de fer reflexionar "com en nom de la seguretat s'acaba afectant el dia a dia de la gent i es vulneren els drets humans i el dret a una justícia equànime, sobretot en el cas d'aquells detinguts per suposadament pertànyer a una organització terrorista", ha explicat el regidor de la CUP i fill de l'advocat, Lluc Salellas. Precisament, un dels dos documentals –que s'estrenarà l'1 de juny- repassarà com han refet la vida els detinguts en l'Operació Dixan catorze anys després dels arrestos.
"Guantánamo, Bagram i Kandahar a l'Afganistan només es mereixen el silenci institucional dels Estats, igual que la situació dels presos de l'Audiència Nacional en matèria de terrorisme, el seu aïllament carcerari, la seva dispersió i la manca absoluta de garanties processals". L'advocat i activista Sebastià Salellas escrivia aquestes paraules en un article del 2005 al diari 'El Punt'.
Ara, la reflexió s'ha convertit en el punt de partida dels actes que s'han organitzat per recordar la seva figura. "Repassant el seus últims articles, vaig veure que en molts hi havia una idea de fons: com les polítiques de seguretat i l'antiterrorisme acaben afectant realment el dia a dia de les persones", subratlla el seu fill.
Sobretot, precisa Salellas, en el cas d'aquells a qui es deté per suposadament pertànyer a una organització terrorista, encara que després s'acabi demostrant que no era així. "Són persones a qui es vulneren els drets humans, que cauen en l'oblit, i a qui se'ls arracona la llibertat en nom d'una justícia equànime", afegeix el fill de l'advocat.
Entre el 23 de maig i l'1 de juny, el 9è Memorial Sebastià Salellas reflexionarà sobre els danys col·laterals de les polítiques de seguretat. El format manté el mateix esquema que altres anys, combinant projeccions de documentals, amb un debat i la presentació d'un llibre.
El tret de sortida el donarà el passi del documental 'Fugir de l'oblit', d'Abel Moreno. Es projectarà al Truffaut i s'acompanyarà d'un cinefòrum posterior. El film retrata el viatge que emprèn en Pitu, un ancià que ara té 95 anys, per visitar els indrets del seu passat, marcat per l'exili després de la Guerra Civil, els camps de concentració francesos, el franquisme i el nazisme. "Anar amb ell als llocs ajuda l'espectador a redescobrir una de les èpoques més convulses de la història recent d'Europa", diu Guillem Terribas de la Llibreria 22, col·laboradora del Memorial.
El 25 de maig, el Col·legi d'Advocats acollirà la taula rodona 'Processos per terrorisme, a l'actualitat, a l'Estat espanyol'. Moderada pel magistrat Adolfo García, hi prendran part l'advocat Jacobo Teijelo –"el sinònim de Sebastià Salellas a Madrid", precisa el seu fill- i els periodistes Braulio García i Anna Teixidor.
El 27 de maig, a la Llibreria 22 es presentarà el llibre 'Antígona emmordassada', amb la presència d'alguns dels seus autors: la diputada de la CUP Mireia Vehí, l'advocada Montserrat Vinyets i l'activista saltenc Mostafà Shaimi.
El 9è Memorial Sebastià Salellas es clourà amb l'estrena del documental 'Dixan.Alger-Banyoles-Alger', que es projectarà per primer cop al Truffaut i s'acompanyarà amb un cinefòrum. El film, que s'ha rodat gràcies a una campanya de micromecenatge, repassa com han refet la vida els detinguts ara fa catorze anys en el marc de l'Operació Estany, i a qui després de deixar lliures se'ls va obligar a tornar al nord d'Àfrica.
Els autors viatgen fins a Alger per veure com és el dia a dia d'aquells a qui es va arrestar per suposadament pertànyer a una cèl·lula antiterrorista. Un operatiu fet en el marc de la Guerra de l'Iraq i que va desmuntar-se com un castell de cartes quan es va veure que les suposades substàncies químiques que se'ls atribuïen eren, en realitat, sabó.
La Fundació Tià Salellas, que any rere any organitza el Memorial, ja té la vista posada en el 2018, quan se'n celebrarà la desena edició. Entre les idees que es plantegen hi ha l'edició d'un recull d'articles de l'advocat gironí i la voluntat de treure els actes del Memorial al carrer, celebrant una festa a la plaça que la ciutat va dedicar al lletrat i activista, situada a la zona del Mas Ramada (al sector Est de la ciutat).
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada