dimarts, 11 d’abril del 2017

L’Ajuntament de Roses reclama a l'Estat que cedeixi part de la base militar del Pení al Parc Natural del Cap de Creus

Base militar del Pení al Parc Natural del Cap de Creus
Es busca fer complir les proposicions no de llei aprovades el 2012 i 2013 i evitar el deteriorament de les instal·lacions  





TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 11/04/2017 
Roses (Cap de Creus, Alt Empordà).-  

L'Ajuntament de Roses (Cap de Creus, Alt Empordà) porta reclamar a l'Estat que es compleixin les proposicions no de llei aprovades al Congrés de Diputats el 2012 i el 2013 i se cedeixin part de les instal·lacions de la base militar del Pení al Parc Natural del Cap de Creus.  El regidor d'Urbanisme i exdiputat a la Cambra, Carles Pàramo (CiU), assegura que el Ministeri de Defensa del Govern espanyol ha començat a replegar els efectius aeris a les noves instal·lacions de la part alta de la base i alerta que els antics edificis començaran a quedar abandonats si no s'hi fa res. Es reclama que es facin efectius els compromisos adoptats i es comenci a treballar per donar ús a aquestes instal·lacions i evitar que acabin saquejades com ha passat amb altres complexos. 

Resulta que el Congrés dels Diputats ja va aprovar el novembre de 2012 i l'abril de 2013 dues proposicions no de Llei en les quals es reclamava que el Ministeri de Defensa desafectés part de les instal·lacions de la base militar del Pení --que quedarien progressivament en desús en el marc d'una modernització de l'espai-- i que el Ministeri d'Agricultura del Govern espanyol se'n fes càrrec amb l'objectiu de donar nous usos vinculats a la difusió del medi ambient. Entre ells, proposaven la seva utilització com a oficines del Parc Natural de Cap de Creus, que ara s'ubiquen dins del monestir de Sant Pere de Rodes (Cap de Creus, Port de la Selva, Alt Empordà). Va ser precisament Pàramo, quan era diputat, qui va defensar les propostes presentades pel Grup Parlamentari Català a la cambra baixa.

Ara, l'Ajuntament de Roses vol que aquelles declaracions d'intencions es converteixin en una realitat. Segons diu, els consta que els militars del Pení s'estan replegant cap a les instal·lacions de la part superior de la muntanya. "Nosaltres tenim por, perquè ja coneixem altres precedents, que acabin quedant abandonades i saquejades abans que es tramiti una solució", explica Pàramo. Per això, CiU ha impulsat la moció municipal on s'insta al Ministeri d'Agricultura i Medi Ambient del Govern espanyol que reclami al de Defensa la transferència d'aquesta part de la base del Pení. A més, també es reclama al Ministeri de Defensa que informi l’Ajuntament sobre la desafecció de la part en desús de l'Esquadró de Vigilància Aèria número 4 (EVA-4), tal com es va acordar a les proposicions. En aquest sentit, es sol·licita també al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya que s'impliqui en el canvi d'afectació entre els dos ministeris del Govern espanyol "amb la finalitat de garantir que els terrenys i les instal·lacions continuïn al servei públic, dins del Parc Natural" de Cap de Creus, tal com es va fer amb les finques de l'antic Club Med a Cadaqués (Cap de Creus, Alt Empordà). 

Per la seva banda, el govern municipal de Roses es compromet a col·laborar en el traspàs i a fer les modificacions del Pla General local que calguin per tal d'adequar urbanísticament l'espai d'acord amb el que "determina el Pla especial de protecció del Medi Natural i del Paisatge del Parc Natural del Cap de Creus".  


UNES INSTAL·LACIONS MILITARS DE 1953 

El document recorda que la base es va construir l'any 1953 en el marc d'un conveni de Defensa amb els Estats Units. Onze anys més tard, l'activitat militar nord-americana es va aturar i el complex va passar a mans de l'Exèrcit espanyol, que hi realitza tasques de control per radar de l'espai aeri espanyol i de l'OTAN. L'any 2009 van començar unes obres de modernització i adequació de les instal·lacions per substituir els radars analògics per un únic radar digital. Els treballs preveien també el replegament de tot el personal de la base i els aparells operatius en un sol edifici, a la part alta del puig del Pení. Això implicava que la resta d'edificis quedessin buits i en desús.

Des de l’Ajuntament de Roses sempre s’ha explicat que les instal·lacions es troben en perfecte estat de conservació i que, a més, serien ideals per a ubicar-hi les oficines del Parc Natural, que ara treballa des de Sant Pere de Rodes sense despatxos propis. L'actuació permetria utilitzar aquestes instal·lacions en un espai dedicat a l'estudi i la difusió dels seus valors naturals. A més, recorden que el Ministeri de Medi Ambient ja es va implicar en una actuació similar amb la recuperació del paratge de Tudela on hi havia l'antic Club Med. "En aquest cas no els costaria res i, en canvi, se'n podria treure molt profit", insisteix Pàramo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada