dijous, 30 de març del 2017

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 30 de març de 1911 neix a Oviedo el militant anarcosindicalista, guerriller antifranquista i resistent Francisco Ponzán Vidal

L’1 de febrer de 1939 aconsegueix un salconduit a Puigcerdà a fi de poder anar a Amer a recollir la seva germana Pilar. De camí Ponzán va haver recular davant l’avanç de les tropes franquistes al Nord-est de Catalunya. 
Quan el grup «Libertador» del SIEP – acompanyat per Joan Català Balañà i dos altres catalans que Ponzán havia incorporat quan passà per la Seu d’Urgell (Alt Urgell), i alguns milicians i dones amb criatures-- el 10 de febrer va traspassar un fronterer sense vigilància de la Gendarmeria francesa el primer que es va fer fou amagar en bidons buits de llet, que van ser enterrats en territori francès, el seu armament i altres armes escampades per soldats que fugien de l’avanç de l’exèrcit franquista, com a previsió per organitzar una propera resistència a l’Interior des de l’Exili. 
Més endavant, l’armament va ser recuperat i utilitzat. Interceptat el grup aquest va ser reclòs a la Gangueta d’Ix en un camp improvisat.
La seva germana Pilar, junt a Caridad Olaquiaga i Palmira Pla Pechovierto, va passar la frontera del Pirineu pel Portús. 
La labor del Grup Ponzán es va centrar majoritàriament a recollir aviadors aliats que queien en sòl francès, ocultar-los i facilitar-los una residència, procurar-los roba, menjar, assistència mèdica i documentació falsa, perquè després de creuar el Pirineu o arribar com si fossin una càrrega de contraban per mar a l’Escala o altres pobles de la Costa Brava poguessin tornar a territori aliat via Portugal i Gibraltar. 



Francisco Ponzán Vidal: 
El 30 de març de 1911 neix a Oviedo (Astúries) el militant anarcosindicalista, guerriller antifranquista i resistent Francisco Ponzán Vidal. Quan era un nen va viure a la ciutat d’Osca (Aragó), on va estudiar en un col·legi religiós i va exercir d'escolà fins que als 12 anys es va negar a anar a missa. Aleshores, treballa de dependent en una llibreria, deambula per altra escola abans d'ingressar amb 14 anys a l'Escola Normal de Magisteri, on coneixerà el dibuixant anarquista Ramón Acín.
Militant de ben jovenet en l'Ateneu Cultural Llibertari, de la directiva del qual formarà part, acabarà la carrera amb 18 anys, militant ja en la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT). Treballa de mestre a Ipas (Jaca, Jacetània, Osca, Aragó) i després de l'aixecament republicà federal de Femí Galán, es detingut uns dies.
Col·labora en la premsa llibertària des de 1932, any que és empresonat el juny i el juliol a Jaca i Osca. Durant la vaga general d'abril de 1933 és detingut a Osca i durant l'estiu treu plaça de mestre, destinant-lo a un poble d'Ourense (Galícia). Fa mítings per Aragó --a Sabiñánigo (Alt Gàllego, Osca)-- i és de bell nou detingut després de la rebel·lió comunista llibertària de desembre de 1933.
 Durant els anys següents va exercir de mestre a pobles gallecs --les parròquies d’Os Vaos i de Camelle (Camariñas, Terra de Soneira, Costa da Morte, A Coruña)-- i l'abril de 1936 completa una gira de propaganda per les terres gallegues amb Arnalda, Acín, Abós i altres.
Es troba a Osca quan l'aixecament feixista de juliol de 1936 i s'entrevistarà amb el governador d'Osca per preparar la contraofensiva, però els franquistes vencen i ha de fugir a Chibluco i  San Chulián de Banzo, a Loporzano (Foia d’Osca); Belsué (Nueno, Foia d’Osca); Angüés (Foia d’Osca), Fraga (Baix Cinca, Franja de Ponent, Osca) i Bujaraloz (Monegres, Saragossa). S'integra en el comitè comarcal d'Angüés i assisteix a l'assemblea de Bujaraloz del 6 d'octubre de 1936, en la ponència que va redactar el dictamen que creava el Consell d'Aragó.
És nomenat conseller de Transports i Comerç i després subsecretari d'Informació i Propaganda del Consell d’Aragó fins que la repressió republicana burgesa del stalinista Enrque Líster el va obligar a fugir a Callén (Grañén, Monegres, Osca), on es va enrolar l'estiu de 1937 en la Columna Roig i Negra com a capità ajudant del seu amic Máximo Franco.
L'agost del mateix any, organitza un grup d'espionatge que actuava en terreny enemic («Libertador») que eventualment s'incorporava en el Servei d'Intel·ligència Especial Perifèric (SIEP) i de manera permanent des d'agost de 1937. Va combatre també amb l'Exèrcit de l'Est des del SIEP (el Govern de la República després dels Fets de Maig de 1937 va dissoldre l’Exèrcit Popular de Catalunya i l’integrà en l’Exèrcit Popular de l’Estat amb el nom d’Exèrcit de l’Est). Tot això li servirà durant el seu període posterior a l’Exili i a l’Interior durant el franquisme i la Segona Guerra Mundial interimperialista.
L’1 de febrer de 1939 aconsegueix un salconduit a Puigcerdà (Baixa Cerdanya) del cap del SIEP del Desè Cos de l’Exèrcit, Blas López Fandos, com a tinent de la Prefectura militar a fi de poder anar a Amer (la Selva) a recollir la seva germana Pilar, on feia de mestre des de l’agost de 1938. De camí des de Puigcerdà les tropes franquistes de Muñoz Grandes avançaven en dos fronts vers el Gironès i la Garrotxa des de l’Urgell i el Bages mentre Moscardó es dirigia al Ripollès per anar cap a la Baixa Cerdanya i García-Valiño volia anar cap a la frontera per Camprodon i Molló, cosa que obligà Ponzán a recular i al voler connectar amb la seva amiga mestre Soledad Olalquiaga, que estava en la colònia infantil anomenada Els Suïssos, prop de la frontera de la Guingueta d'Ix (Alta Cerdanya) va saber que aquesta havia estat evacuada. Aleshores, el 8 de febrer va demanar al comandant militar de Puigcerdà un salconduit en comissió de serveis --vàlid per 24 hores-- per anar a l’altra banda de la frontera, a la Guingueta d’Ix. La missió era inspeccionar la situació en la frontera. Quan el grup «Libertador» del SIEP – acompanyat per Joan Català Balañà i dos altres catalans que Ponzán havia incorporat quan passà per la Seu d’Urgell (Alt Urgell), i alguns milicians i dones amb criatures-- el 10 de febrer va traspassar un fronterer sense vigilància de la Gendarmeria francesa el primer que es va fer fou amagar en bidons buits de llet, que van ser enterrats en territori francès, el seu armament i altres armes escampades per soldats que fugien de l’avanç de l’exèrcit franquista, com a previsió per organitzar una propera resistència a l’Interior des de l’Exili. Més endavant, l’armament va ser recuperat i utilitzat. Interceptat el grup aquest va ser reclòs a la Gangueta d’Ix en un prat a tocar la carretera de Perpinyà. Van demanar anar a Mèxic però fou una demanda inútil.  
La seva germana Pilar, junt a Caridad Olaquiaga i Palmira Pla Pechovierto, va passar la frontera del Pirineu pel Portús (Vallespir).
A primers de març el grup fou traslladat en tren al camp de concentració del Vernet d’Arièja (Migdia Pirineu, Occitània) el febrer de 1939, del qual va escapar per començar l'organització d'un extensa xarxa antifranquista dins i fora de la Península --gràcies a ell es van crear els primers grups d'acció a Barcelona i s'assegura que l'abril de 1939 amb Juanel Molina Mateo va ultimar un pla d'actuació a l’Interior que es va posar en marxa en juny-- participant en incursions a l’Aragó en una de les quals, amb l'objectiu d'alliberar Lorenzo i Argüelles, presos a Saragossa, va ser ferit a Boltanya (Sobrarb, Osca) el maig de 1940 i es va refugiar a Arguis (Foia d’Osca) fins el setembre, que va passar a l’hexàgon francès.
Després de que alemanys van ocupar París (Illa de França), en 1941 va crear una famosíssima xarxa d'evasió transfronterera, encarregada de treure de territori francès notoris antifeixistes, informació i correu al servei de la Resistència i els aliats, coneguda com a Xarxa Pat O'Leary i Grup Ponzán, que va posar fora de perill unes tres milers de persones perseguides.
La xarxa O'Leary va prendre el nom del pseudònim pel qual es coneixia en els mitjans de la Resistència a Albert Guérisse (també conegut com a Pat, Patrick, Rogers i Joseph Cartier), general de divisió i metge de l'exèrcit belga. Ponzán entaula així relació amb els serveis secrets aliats, anglesos, francesos i belgues (xarxa Sabot), en línia amb el seu pla d'actuació antifranquista, qüestió aquesta que no va ser acceptada pel Consell General del Moviment Llibertari en l'Exili, per la qual cosa va ser desautoritzat orgànicament. El Moviment Llibertari en l’Exili es negà a col·laborar amb De Gaulle i els aliats en una guerra interimperialista.
La labor del Grup Ponzán dins de l'organització Pat O’Leary es va centrar majoritàriament a recollir aviadors aliats que queien en sòl francès, ocultar-los i facilitar-los una residència, procurar-los roba, menjar, assistència mèdica i documentació falsa, perquè després de creuar el Pirineu o arribar com si fossin una càrrega de contraban per mar a l’Escala (Alt Empordà) o altres pobles de la Costa Brava poguessin tornar a territori aliat via Portugal i Gibraltar.
Detingut, després de diversos avatars el 28 d'abril de 1943, la Gestapo el van tancar a Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Occitània) i finalment l'afusellaren i cremaren el seu cos, juntament amb una vintena de presoners, el 17 d'agost de 1944 al bosc de Buset de Tarn (Alta Garona, Migdia Pirineu, Occitània).
Encara que a l'hora de classificar-lo la Gestapo va recorre a l'apel·latiu d'"home d'acció", Ponzán no tenia les condicions físiques que normalment se suposen a aquests homes, la miopia que li va valer el sobrenom d'El Gafotas és representativa de les seves limitacions físiques. Van ser l'astúcia, la intel·ligència i el rigor intel·lectual els que li van permetre sobreviure i ser eficaç en un món tèrbol d'espies i agents dobles. No anava armat i quan el van detenir no va oposar resistència. Quan Tolosa de Llenguadoc estava pràcticament rendida a l'avanç aliat, concretament dos dies abans que els alemanys abandonessin la ciutat, la Gestapo el va treure de la presó i el va afusellar a Buset de Tarn amb cinquanta persones més, a les quals van calar foc després de disparar-los, no poden així complir el seu desig expressat en el seu testament: « …Desitjo que les meves restes siguin traslladades un dia a terra espanyola i enterrats a Osca, al costat del meu mestre, el professor Ramón Acín, i del meu amic Evaristo Viñuales» (testament de Francisco Ponzán escrit el 27 de desembre de 1943 a la presó militar de Fourgolle, a Tolosa de Llenguadoc).
Integrants de la seva xarxa van ser Josep Esteve, Juan Zafón, Agustín Remiro, Pascual i Eusebi López Lagarta, Joan Català, Vicente Moriones, Amadeo Casares, Rafael Melendo, Ricardo Rebola, Eduard Josep Esteve, Ginés Camarasa, Josep Ester, Sadurní Carod, Victorio Castán, Coteno, Cervantes, etc.
D'antuvi es va introduir en els grups que pretenien organitzar la CNT i va elaborar un pla d'actuació contra el franquisme que no va ser acceptat pel Consell General del Moviment Llibertari. Les seves idees sobre el particular semblen haver estat: l'enfortiment de l'Aliança Nacional de Forces Democràtiques (ANFD), el manteniment dels principis emanats de la CNT de l'Interior amb excepcions (contrari a organitzar masses en la CNT de l'interior), el rebuig de la política (però acceptant la política municipal) i fi de l'AIT.
Va publicar articles en Nuevo Aragón, La Tierra, Tierra y Libertad. Va ser reconegut i condecorat a títol pòstum pels governs i exèrcits de França, Regne Unit i Estats Units. En canvi, és forçós reparar que aquest reconeixement mai li ha arribat oficialment a l’Aragó, a Catalunya o a nivell de l’Estat espanyol. Dels quaderns de Ponzán recuperats després de la seva mort és possible conèixer la identitat, i de vegades fins i tot la fotografia, de 311 persones evadides pel seu grup, entre les quals es troben militars d'alta graduació i polítics, personalitats científiques, moltes famílies jueves (algunes acabalades) a més d'altres perseguits de tota condició social. La bibliografia referida a l'època situa la xifra de persones evadides pel Grup Ponzán entorn de les 3.000 persones. L'Ajuntament de Tolosa de Llenguadoc, presidit per l'alcalde M. Pierre Cohen, li va dedicar un passeig en el seu honor.
Bibliografia: La Red de Evasión del Grupo Ponzán. Anarquistas en la guerra secreta contra el franquismo y el nazismo (1936-1944), Antoni Téllez i Solà, Editorial Virus, Barcelona, 1996; Las montañas de la libertad, Josep Calvet, Alianza Editorial, Madrid, 2010; Lucha y muerte por la Libertad, 1936-1945. Francisco Ponzán Vidal y la Red de Evasión Pat O'Leary 1940-1944, Pilar Ponzán Vidal, Tot Editorial, Barcelona 1996; L'histoire de Pat O'Leary, Vincent Brome, Ed. Amiot-Dumont, París, 1957 (trad. inglesa: The Way Back. The Story of Lieut-Commander Pat O'Leary, The Companion Book Club, Londres, 1958; Pasión y muerte de los españoles en Francia, Federica Montseny, Ed. Espoir, Toulouse, 1969 (publicado anteriormente en fascículos en 1949-1950); Doble jeu pour la France. 1939-1944, Robert Terrés, Ed. Grásset et Fasquelle, París, 1977; Jacques, l'ami d'Achille, un agent français de la guerre secréte. Reseau d'evasions, Jacques Wattebled, Ed. Chassany, París, 1946; «Els resistents oblidats», en El Temps d'Història, 15/21-01-2002.
Documental: Laia Gomà i Xavier Montanyà: Francisco Ponzán Vidal: el resistent oblidat (2000).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada