dijous, 16 de març del 2017

Arxivat el cas de la noia empleada de farmàcia a Figueres sospitosa de gihadisme i que deia que era espia de la Guàrdia Civil

Va ser detinguda pel Cos Nacional de Policia el març i el setembre de 2015 a Figueres. 
La presumpta confident del Servei d’Informació de la Guàrdia Civil estudia Medecina. 
Els veïns de la detinguda van assegurar durant la primera detenció que es tractava d'una família normal que estava arrelada a la ciutat. 



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 16/03/2017 
Figueres (Alt Empordà).- 

Llegim a EL PUNT AVUI que un cas relacionat amb el gihadisme a les comarques gironines ha estat arxivat per l'Audiència Nacional del Regne: el de la jove marroquina de Figueres (Alt Empordà), estudiant de Medicina, que va ser detinguda en dues ocasions l’any 2015pel Cos Nacional de Policia espanyola i que sempre va assegurar que treballava per la Guàrdia Civil, que l'havia captat com a agent infiltrada. És a dir, espia del Servei d’Informació de la Guàrdia Civil. Un cas que demostra la complexitat de la investigació dels afers gihadistes, molt sustentats en les xarxes socials, on falsejar les identitats és fàcil.
La jove va ser arrestada per primera vegada el dilluns 16 de març del 2015 al domicili de Figueres on vivia amb la seva família, totalment integrada a la ciutat segons els seus veïns. La Policia Nacional la va traslladar a l’Audiència Nacional espanyola, però el jutge Javier Gómez Bermúdez la va deixar en llibertat després d'escoltar la seva versió, que apuntava que ella feia d'infiltrada a nivell informàtic per a les operacions  antigihadistes de la Guàrdia Civil. També va aconseguir, amb una trucada feta a Madrid mateix, tornar a Figueres en un vehicle de la Guàrdia Civil i aquest cop no pas com a detinguda.
Però sis mesos després, la Policia Nacional va tornar a arrestar-la, aquesta vegada després de comprovar que el seu nom apareixia entre la documentació que s'havia comissat a Ayoub Moutchou, un suposat gihadista que havia estat detingut el 4 d'agost a Stuttgart, Alemanya. La Policia Macional, segons va difondre en el seu moment, atribuïa a la jove de Figueres el paper de facilitar rutes segures als gihadistes que viatjaven a Síria per incorporar-se a les tropes d'Estat Islàmic i dissenyava estratègies per aconsellar els membres.

PRIMERA DETENCIÓ EL MARÇ DE 2015
Segons el DIARI DE GIRONA la Policia Nacional, per ordre de la Fiscalia de l'Audiència Nacional, va detenir de matinada del dilluns 16 de març de 2015 una noia de 18 anys, a Figueres, acusada de pertànyer a una cèl·lula terrorista que es dedicava sobretot a fer propaganda de l'Estat Islàmic. La jove és d'origen marroquí, segons el Cos Nacional de Policia tindria un paper destacat en l'ús de les xarxes socials i s'encarregaria de difondre consignes terroristes a través d'Internet. Durant l'operació, desenvolupada al llarg la matinada i matí del 16 de març, es van fer cinc detencions més a Catalunya i dues a la resta de l'Estat espanyol.
Els vuit arrestats formarien part de la cèl·lula de propaganda gihadista dedicada a difondre les consignes de l'Estat Islàmic, a la captació d'adeptes, la selecció i enviament de combatents i a incitar a fer accions terroristes en territori espanyol.
El jutge de l'Audiència Nacional, Javier Gómez Bermúdez, va interrogar el 17 de març d’aquell any els vuit presumptes membres de la cèl·lula gihadista i va alliberar l’estudiant de Figueres.
L'arrest de la noia de Figueres es va produir al voltant de les quatre de la matinada i va trencar la calma a la ciutat. Un grup d'agents de la Policia Nacional amb diversos vehicles es van personar al carrer Cresques Elíes i van pujar en un pis de la zona de les Vivendes del Parc. Van esbotzar la porta del domicili i tot seguit van buscar i retenir la noia. La van arrestar i del domicili, un cop escorcollat, es van emportar documentació i material informàtic. El pis es troba a prop del barri de Sant Joan i l'Hospital, una zona amb força immigració.  
En el moment de la detenció hi havia la família de la noia dormint dins l'immoble. Segons va relatar una de les germanes de l'arrestada a TV3 fora de càmera, l'entrada els va trasbalsar molt perquè hi havia menors dins la casa i els agents es van emportar la noia sense explicar què havia passat.
La jove, aleshores de 18 anys, pertany a una família amb sis fills, cinc dels quals viuen al pis de Figueres i una de les noies, a Holanda. Dos dels germans de la detinguda són menors d'edat. L'arrestada estudia medicina a la Universitat de Girona (UdG) i un dels veïns del bloc va relatar que la veia cada dia agafa el transport públic per anar a la universitat.
El pare de la noia havia regentat una carnisseria, tot i que ja no hi treballava i la germana gran, segons els veïns, és dependenta en una coneguda botiga de roba interior de Figueres. Un detall que havien observat recentment els residents de l'edifici és que fa poc el pare de la família havia canviat la roba occidental amb què es vestia per la túnica tradicional marroquina, la gel·laba, van destacar a l'Agència Catalana de Notícies.
La detenció de la jove va trencar la calma de la ciutat de Figueres. L'alcaldessa de la localitat, Marta Felip, va relatar que l'operació s'havia dut en absolut secret però que se'ls havia informat quan estava a punt d'iniciar-se. Va "demanar calma absoluta" a la ciutadania i va destacar, en relació a la convivència, "l'harmonia que hi ha, malgrat que sí que preocupa que hi hagi aquests focus vinculats al gihadisme a la ciutat".
Des de Girona, el conseller d'Interior de la Generalitat aquell moment, Ramon Espadaler, va destacar que els operatius contra aquest tipus de terrorisme confirmen una "amenaça evident" que els cossos de seguretat presents a Catalunya estan combatent, i amb "eficàcia policial".  

SEGONA DETENCIÓ EL MARÇ DE 2015  
Novament, en la segona detenció, el Cos Nacional de Policia la va acusar d'haver establert una xarxa de suport a Estat Islàmic així com d'enviar combatents gihadistes, facilitar contactes i rutes segures en zones de control d’aquest a Síria i Iraq. També d'assessorar membres actius sobre les mesures de seguretat que havien de prendre en el seu itinerari. La noia ja va ser detinguda al març però l’Audiència Nacional la van deixar en llibertat sense càrrecs a l’arribar a Madrid i tornar a Figueres tot seguit per mitjà del Servei d’Informació de la Guàrdia Civil.
Així,. la Policia Nacional la va detenir el matí del dilluns 7 de setembre de 2015, quan ja havia complert el 19 anys, i després de set hores d'escorcoll fou acusada de fer tasques d'adoctrinament i captació de gihadistes per enviar-los a zones de combat controlades per Estat Islàmic (DAESH).
Es tractava, segons fonts properes al cas, de la mateixa noia que va ser arrestada el 16 de març del mateix any juntament amb cinc persones més pels mateixos fets i que va quedar en llibertat sense càrrecs poc després perquè no es va provar que formés part de cap cèl·lula islamista armada. L'actuació es va produir fruit de l'estudi i anàlisi dels efectes intervinguts a Ayoub Motchou, detingut el 4 d'agost d’aquell any a Stuttgart (Alemanya) però que havia residit en aquest mateix barri de Figueres, en una operació conjunta amb la policia alemanya.
Segons el Cos Nacional de Policia, la jove es dedicava a l'enviament de combatents, a facilitar contactes i rutes segures en els viatges cap a les zones sota control d’Estat Islàmic. A banda d'això, se l'acusa de fer assessorament a membres actius sobre les mesures de seguretat que havien de prendre en la ruta. A més, asseguren que tenia activitat a través de les xarxes socials amb les que interactuava amb persones de perfils radicals amb l'objectiu d'establir «una àmplia xarxa de suport i col·laboració amb DAESH, a més de fer una campanya divulgadora de l'ideari i dels actes terroristes que aquesta organització perpetrava». Amb aquesta detenció, el Ministeri d’Interior va assegurar que s'ha «neutralitzat una cèl·lula molt activa en publicitar la ideologia, captar nous combatents gihadistes i oferir suport logístic».
L'operatiu es va iniciar a dos quarts de nou del matí i no va acabar fins a dos quarts de quatre, quan diversos agents van sortir amb caixes amb documentació i material.
La jove, que va ser present en l'escorcoll, va sortir poc després de l'immoble del carrer Cresques Elias amb la cara tapada i custodiada per diversos agents.
La noia viu des de fa anys, tot i que no hi va néixer, a la ciutat de Figueres, en aquest pis amb els seus pares i dos germans més petits. Segons fonts properes al cas, compagina els seus estudis de Medicina amb una feina en una farmàcia de la ciutat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada