dimarts, 7 de març del 2017

Alternativa feminista als actes institucionals. Actes del 7 a l'11 de març a Girona.

Manifestació del 8M l'any passat a Girona/Carles Palacio
Manifestació del 8 de Març de l'any passat a Girona.
Dins del marc del dia de les dones treballadores i sota el lema 'Mai més silenciades, Mai més invisibilitzades', col·lectius feministes i anticapitalistes de Girona junt a la CGT han unit forces per organitzar una setmana repleta d'activitats heterogènies de caràcter lúdic i reivindicatiu. 
  
 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 07/03/2017 
Girona (Gironès).- 

Llegim a ARIET.CAT que avui, 7 de març, comencen a Girona les activitats del dia de la dona treballadora. Així a les 6 de la tarda en l’Ateneu Eugenienc, la CUP-Crida per Girona ha celebrat una taula rodona que, sota el nom ‘Dona, Migració i Feminismes’, pretenia posar en joc el qüestionament de la mirada androcèntrica i etno-cèntrica amb què sovint es tracta el fenomen migratori. D’aquesta manera, el grup municipal pretén desmarcar-se de l’acte institucional organitzat per l’Ajuntament de Girona, la Generalitat i la Diputació: un col·loqui de marcat caràcter empresarial anomenat l’Apoderament econòmic de les dones en el mercat laboral. La regidora Laia Pèlach ha aprofitat el bloc del grup per criticar no sols que l’enfocament mercantilista de l’acte institucional en una jornada que, entre altres coses, commemora una revolta sindical obrera és inapropiat, sinó també la coincidència d’aquest “amb el previst al Centre Cívic de Santa Eugènia organitzat per les entitats del barri i lligat a la presentació de la Beca 8 de Març que dóna el mateix Ajuntament de Girona i que està prevista a continuació del primer”. Ambdues activitats estan convocades a les 7 de la tarda del mateix dimecres 8 de març.

També en una línia completament oposada a la institucional, diferents col·lectius feministes de la ciutat junt amb la CXGT han reunit esforços per oferir una programació alternativa i variada al llarg de tota la setmana. El conjunt d’actes ha estat convocat pels col·lectius feministes Hèkates i Malapècora i diverses feministes a títol individual amb la col·laboració d’Arran, l’Assemblea de Joves del Gironès, la CGT, Endavant i el SEPC, així com per l’Ateneu Popular Salvadora Catà.

Amb l’elecció del lema d'enguany, ‘Mai més silenciades, mai més invisibilitzades’, els col·lectius organitzadors pretenen denunciar la manca d'autoritat i credibilitat amb què, encara avui dia, es continua percebent la veu de les dones dins l'àmbit social, acadèmic i/o professional, en contraposició a la dels homes, que consideren que estan molt menys qüestionats. Així, la temàtica guarda relació amb les activitats que han realitzat prèviament aquest curs, centrades en la denúncia de legitimació del discurs masclista per part d'alguns mitjans de comunicació públics de la ciutat de Girona. No obstant això, des de l’organització es posa l’accent en el fet que no es tracta d'un fenomen aïllat, sinó que demostra com de necessari continua sent el feminisme avui en dia.

El mateix 8 de març, en relació a l’eix temàtic de la convocatòria, les dues formacions independentistes juvenils col·laboradores, el SEPC i l’Assemblea de Joves del Gironès, han organitzat dues xerrades a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona. La primera se celebrarà al Refetor 3 a les 12 del migdia en format de taula rodona, sota el títol ‘El feminisme d’ahir, imprescindible avui’, que pren com a protagonistes les estudiants sèniors feministes de la mateixa Facultat. A les 4 de la tarda serà el torn de la doctora en Filosofia Anna Quintanas, amb la ponència ‘És important la perspectiva de gènere?’, a la Sala de Graus. Finalment, a les 7 s’ha convocat una manifestació unitària, que té com a punt de trobada la plaça Independència.

L'endemà, a les 6 de la tarda, es projectarà la pel·lícula ‘Pride’ al Casal de Joves 4 Rius, amb posterior debat i formació LGTBIQ (lesbiana, gai, transexual, bisexual, inter-sexual i queer). Posteriorment, s’hi farà una festa d’ambientació i temàtica feminista, tot a càrrec, de nou, del Sindicat d’Estudiants i l’Assemblea de Joves. Les activitats continuaran el mateix divendres 10 a l’Ateneu Salvadora Catà, on a les 6 de la tarda la historiadora i afiliada a la CGT --sindicat organitzador de l’acte- Yanira Hermida presentarà el llibre ‘Luchaban por un mundo nuevo’, en què ressenya l’experiència de lluita de les dones llibertàries a través de la història de la lluita de classes. A continuació, a les 8 del vespre, es durà a terme la inauguració de la instal·lació ‘Tornen a Vibrar’, de Maria López, a tall de tematització dels processos de violència masclista en l’àmbit de la parella, així com una exposició artística conjunta amb obres de la Laia Regincós i Eli Elis, totes tres vinculades al col·lectiu feminista Hèkates. Les tres propostes artístiques seran visitables de manera gratuïta als espais de l’Ateneu Popular Salvadora Catà dins de l’horari d’obertura de l’espai fins l’endemà.

Finalment, el dissabte 11 de març, a les 11 del matí, el col·lectiu feminista Malapècora ha organitzat la ‘Ruta feminista per la història de Girona’, que parteix de la plaça Catalunya i finalitzarà a l’Ateneu Popular Salvadora Catà a les 12:30h, on el mateix col·lectiu farà un teatre feminista junt amb un vermut. L'espai tornarà a obrir les portes a partir de les 7 de la tarda, quan es farà una festa feminista per a dones, bolleres i trans, on, a més de sopar vegà, hi actuaran Lola Navajas, el grup de punk gallec Transxenericas i la gironina DJ Sinestèsia. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada