Demanen tota la documentació econòmica dels
quatre últims anys de Clavial, que actualment té 871 socis treballadors,
cooperativa de la qual en tant que socis treballadors haurien de
disposar de tota la informació.
Els 30 treballadors també demanen tots els
contractes de prestació de serveis que hagi formalitzat Clavial amb Le
Porc Gourmet o amb altres empreses del mateix grup empresarial.
En constar oficialment com a socis treballadors
de la cooperativa, i per tant copropietaris d'aquesta, se'ls neguen els
drets laborals, com els de vaga, sindicació o de conveni que reguli les
condicions de treball.
De moment, la sol·licitud d’informació l’han firmat 30 treballadors, però la idea és ampliar-la a més persones durant aquesta setmana i la vinent. |
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 28/02/2017
Vic/ Santa
Eugènia de Berga (Osona).-
Llegim a DIRECTA que Trenta treballadors de
l'empresa Serveis d'Escorxador Clavial SCCL han decidit fer un pas
endavant i exigir els seus drets com a persones sòcies d'aquesta
societat que des de Càrnies en Lluita s'assenyala com una de les
anomenades 'falses cooperatives' que treballa a l'escorxador Le Porc
Gourmet de Santa Eugènia de Berga. Com a socis de la cooperativa,
condició per la qual se'ls nega la majoria de drets laborals que tenen
la resta de persones assalariades en tant que presumptes copropietaris
de la societat, presentaran aquesta setmana la sol·licitud formal d'un
seguit d'informacions que han de servir, davant l'administració, per
evidenciar la condició de 'falsa cooperativa' que s'atribueix a Clavial.
De moment, la sol·licitud d'informació l'han firmat 30 treballadors,
però la idea és ampliar-la a més persones durant aquesta setmana i la
vinent.
En concret, emparant-se en els drets que com a
socis de Clavial els dóna la llei de Cooperatives vigent, comencen
demanant la comptabilitat de la cooperativa dels últims quatre anys, de
2013 a 2016, ambdós inclosos, i més concretament el compte de resultats,
el balanç de situació, les memòries explicatives de cada exercici,
l'estat de canvis de patrimoni net, l'estat de fluxos d'efectiu, i les
propostes de distribució d'excedents o de beneficis cooperatius, o
d'imputació de pèrdues si és el cas. També la justificació de
l'aplicació que s'ha donat als excedents obtinguts en aquests últims
quatre anys, i els justificants de tots els retorns cooperatius abonats
als socis treballadors i els abonaments realitzats a membres de la
cooperativa per qualsevol concepte. Així mateix, els justificats de
totes les indemnitzacions abonades a socis expulsats i els de totes les
aportacions al capital social dutes a terme en els últims quatre anys.
Els 30 treballadors també demanen tots els
contractes de prestació de serveis que hagi formalitzat Clavial amb Le
Porc Gourmet o amb altres empreses del mateix grup empresarial, amb les
renovacions o modificacions que hi hagi hagut des que es va constituir
la cooperativa. També, si n'hi ha, es demana totes les auditories
comptables que s'hagin pogut fer a Clavial. I, més important encara,
tractant-se de socis treballadors de la cooperativa amb dret a assistir
als òrgans de decisió d'aquesta, es demana certificació i còpia de les
actes de les assemblees on s'han aprovat els comptes relacionats
anteriorment, amb els corresponents informes d'intervenció o d'auditori
dels esmentats comptes.
Finalment, es demana certificació de l'evolució
del nombre de socis existents en aquests quatre anys, justificació dels
criteris de distribució i abonament dels retorns cooperatius en funció
de la tasca i càrrec de cada soci, i justificació de les quantitats
abonades als membres del consell rector per tots els conceptes.
Tota aquesta documentació es demana que se'ls
sigui entregada en el termini màxim legal de 15 dies. La sol·licitud
d'informació, de fet, es fa basant-se en l'article 39 de la llei de
Cooperatives, que reconeix a qualsevol soci d'una cooperativa el dret a
«examinar lliurement els llibres de la cooperativa i sol·licitar
certificacions tant dels acords reflectits en les actes de les
assemblees generals, com de les inscripcions dels llibres
corresponents». També, però, a «rebre qualsevol informe o aclariment
sobre la marxa de la cooperativa i sobre els seus propis drets econòmics
i socials, sempre que ho sol·liciti per escrit al consell rector, el
qual li ha de respondre en el termini de quinze dies, a comptar de la
presentació de l'escrit».
Els 30 treballadors van participar divendres en
una de les sessions d'assessorament que fa Càrnies en Lluita al centre
cívic Montseny de Vic, al barri del Remei. En aquesta concorreguda
sessió, a la qual també va assistir Setembre, els treballadors van
exposar diverses presumptes vulneracions dels drets laborals, tant per
part de la seva empresa com de Le Porc Gourmet. Al final de la sessió es
va decidir per unanimitat presentar la demanda conjunta de
documentació.
Clavial, una cooperativa amb seu a Vic amb 871 socis
Serveis d'Escorxador Clavial SCCL és una
cooperativa de treballadors creada el 2006. Amb seu social al número 3
del carrer Gallissà de Vic, actualment està presidida per Lluís Morera
Prat. A la seva pàgina web s'informa que actualment tenen 871 socis
treballadors, i que a part de Le Porc Gourmet operen per a altres
empreses, moltes d'elles del mateix grup empresarial que l'escorxador de
Santa Eugènia: Grupo Jorge, PPS o Extraporc. També, però, per a
Escorxador Reixach, d'Hostalric; Carns Brugués, d'Argelaguer; Sèctor
Càrnic, de Gurb, o Incar Foods Company, de Tona. «Formar part de Serveis
d'Escorxador Clavial és formar part d'una petita família», diu en un
dels textos de la pàgina web de l'empresa. De fet, bona part de la
pàgina web està centrada a remarcar l'acompliment dels drets laborals i
de seguretat dels socis treballadors de la cooperativa.
Càrnies en Lluita, el moviment social de
solidaritat amb els treballadors de la indústria càrnia nascut arran de
la vaga a l'escorxador Esfosa de Vic del 29 i 30 de març passat, ha
assenyalat en els últims temps les anomenades falses cooperatives com
una de les causes de la precarització i explotació dels treballadors
d'aquest sector, amb una important presència a la comarca d'Osona. Més
concretament, s'ha assenyalat les cooperatives que treballen per a Le
Porc Gourmet, l'escorxador que el Grupo Jorge aragonès té a Santa
Eugènia de Berga.
En constar oficialment com a socis treballadors
de la cooperativa, i per tant copropietaris d'aquesta, se'ls neguen els
drets laborals, com els de vaga, sindicació o de conveni que reguli les
condicions de treball, que tenen els empleats de les societats
mercantils. A part que per començar a treballar ja se'ls demana que
paguin una quantitat determinada, en tant que aportació al capital
social de la cooperativa. En contrapartida, segons Càrnies en Lluita,
recollint el testimoni de desenes de treballadors que s'han posat en
contacte amb ells, no se'ls reconeix els drets d'informació i
participació en la gestió de la cooperativa que tenen els treballadors
d'aquest tipus d'empreses.
Un conflicte en ple debat sobre la llei de cooperatives
La demanda d'informació dels treballadors de
Clavial es produeix en ple debat sobre la modificació de la llei de
cooperatives. Una modificació impulsada precisament des de Càrnies en
Lluita, vehiculada al Parlament a través del grup de la CUP, que ho va
negociar, i Junts pel Sí ho va acceptar, en el marc del debat sobre els
pressupostos de la Generalitat i la llei de mesures d'acompanyament
d'aquests pressupostos. La modificació, pendent encara d'aprovació
formal pel Parlament, incloïa un seguit de drets laborals per als
treballadors d'un determinat tipus de cooperatives amb un elevat nombre
de treballadors i que operen per a uns pocs clients, amb la idea que
només afectés les anomenades 'falses cooperatives'. La modificació
permetia atorgar un seguit de drets laborals als treballadors d'aquestes
cooperatives, homologant-los en bona part als dels assalariats de les
societats mercantils.
Amb tot, quan la modificació va arribar a oïdes
de la Confederació de Cooperatives de Catalunya, màxim òrgan
representatiu del món cooperatiu a Catalunya, aquesta va posar el crit
al cel, per qüestions de fons i de forma. De fons, en considerar que la
modificació no només afecta les 'falses cooperatives', sinó també
d'altres que operen dins la legalitat i seguint l'esperit cooperatiu
d'equitat, gestió democràtica i participació dels treballadors en la
gestió de l'empresa. També, però, perquè es considera que amb la
modificació es perverteix el cooperativisme com a fet diferencial i
s'introdueixen elements de regulació de les empreses mercantils en un
món fins ara autogestionat amb prou èxit. A més, el fet que no
s'informés el sector cooperatiu de la modificació, tal com de fet obliga
la mateixa llei de cooperatives, tampoc va ser gens ben rebut per la
Confederació i bona part del món cooperatiu català. Ara mateix hi ha
obertes diverses línies de negociació entre món cooperatiu, govern,
Càrnies en Lluita i els grups de la CUP i Junts pel Sí per trobar una
sortida a l'atzucac en el qual semblava trobar-se la modificació de la
llei.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada