divendres, 3 de febrer del 2017

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 3 de febrer de 1908 neix a Archena (Vall de Ricote) el militant anarquista, anarcosindicalista i guerriller llibertari antifranquista Miguel García García

Miguel García García
Orfe als 11 anys, va començar a treballar en un taller de vidre i més tard es va dedicar a la venda de diaris al carrer, participant en la vaga de venedors, per la qual cosa va haver de fugir a Perpinyà. 
Participà amb Quico Sabaté en el pas a la Península i en les cadenes transfrontereres  d'evasió de nombrosos jueus i aviadors aliats.
Militant de la FAI, cap al 1945, amb Juan Pena, participà en l'edició clandestina del seu òrgan d'expressió, Tierra y Libertad. 
 
Miguel García García:  
El 3 de febrer de 1908 neix a Archena (Vall de Ricote, Múrcia) el militant anarquista, anarcosindicalista i guerriller llibertari antifranquista Miguel García García, també conegut com Miguel Ferrer. Va ser fill d'un militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT) incondicional de Salvador Seguí i que va lluitar contra el pistolerisme de la patronal a Barcelona.
Orfe als 11 anys, va començar a treballar en un taller de vidre i més tard es va dedicar a la venda de diaris al carrer, participant en la vaga de venedors, per la qual cosa va haver de fugir a Perpinyà (Rosselló), on treballà en unes cavallerisses, alhora que ampliava la seva cultura. En tornar a Barcelona en 1921 va aprendre tipografia i va fer feines clandestines de publicació per al sindicat anarcosindicalista. En 1922 va ingressar en el moviment llibertari. Més tard va treballar en l'hoteleria i va ser un dels fundadors del Sindicat Gastronòmic de la CNT.
En aquests anys va formar part dels grups d'acció contra la dictadura de Primo de Rivera. En 1926 es va exiliar de nou, a Trouville-sur-Mer (Calvados, Normandia) i París (Illa de França).
Amb la República es va mantenir al marge dels grups d'acció, però amb l'aixecament militar de juliol de 1936 va ser un dels primers en plantar cara els feixistes, participant en l'assalt d'armeries i el setge de les casernes.
Va marxar i lluitar des de Tàrrega (Urgell) al front d'Aragó: Casp (Baix Aragó-Casp, Saragossa) i Belchite (Camp de Belchite, Saragossa). El novembre de 1936 va marxar al front de Madrid on va restar 32 mesos i va ser ferit. Després seria destinat a preparar militarment dos batallons d'estudiants amb els quals després va combatre a Guadalajara (Castella la Nova), ocupant Brihuega (La Alcarria) després de la derrota mussoliniana, que seria recordada amb l’acudit: “L’oficial feixista italià crida a les baionetes, mentre la tropa fuig tot pensant que ha dit a les camionetes”. En acabar la guerra es va amagar a València (l’Horta, País Valencià) i a Barcelona, on fou detingut el 9 de maig de 1939 i internat a Poble Nou amb Josep Sabaté Llopart.
Després passà 30 mesos al camp de concentració Institut Miguel de Unamuno, a prop de Madrid, per la  classificació de presoners madrilenys, dipòsit per als Batallons Disciplinaris de Soldats Treballadors (BDST), i també servia de centre de reconeixement mèdic dels presoners per decidir si estaven capacitats o no per treballar. Actualment és el col·legi Miguel de Unamuno (Carrer Alicante núm. 5, 28045 Madrid).
Condemnat a sis mesos, pena que havia complet amb la presó preventiva, fou alliberat el març de 1941 i s'integrà immediatament en la resistència llibertària antifranquista amb Josep Sabaté. En aquest any entrà en contacte amb els serveis secrets britànics que l'ensenyaren a falsificar documents. Arran del robatori d'una premsa pogué realitzar nombrosos documents falsos per als companys.
També participà amb Quico Sabaté Llopart en el pas a la Península i en les cadenes transfrontereres  d'evasió de nombrosos jueus i aviadors aliats. Militant de la Federació Anarquista Ibèrica (FAI), cap al 1945, amb Juan Pena, participà en l'edició clandestina del seu òrgan d'expressió, Tierra y Libertad, distribuint-lo especialment per Barcelona.
Ferm opositor a la línia sindical col·laboracionista amb el Govern de la República en l’Exili, el seu grup participà en nombrosos cops de mà (atracaments de bancs, cobraments d'imposts revolucionaris a industrials, etc.).
El setembre de 1949 va tornar a l’Interior enrolat en el «Grupo Talión» de Julio Rodríguez Fernández (El Cubano). El 9 d'octubre de 1949 va participar en el famós robatori del meublé «La Casita Blanca» de Barcelona, amb Pere Adrover Font, Josep Corral Martí, Manuel Fornés Marín, Francisco Martínez Márquez i Julio Rodríguez, i en el qual s'apropiaren de 37.000 pessetes.
El 21 d'octubre de 1949 fou detingut i el 6 de febrer de 1952 va se condemnat a mort a Barcelona, amb Antonio Moreno Alarcón, Domingo Ibars Juanías, Josep Corral Martí, Ginés Urrea Piña, Pere Adrover Font, José Pérez Pedrero, Santiago Amir Gruañas i Jordi Pons Argilés. Però, després de passar 38 dies a la cel·la des condemnats a mort, el 13 de març se li va commutar la pena per 30 anys de presó. En un escorcoll se li va trobar una pistola i se li van afegir 20 anys més a la pena, coneixent les masmorres de diverses presons (Alacant, Terol, Carabanchel, Sant Miquel dels Reis) i sempre intentant fugir-ne. A Carabanchel va fer amistat amb el militant anarquista escocès James Stuart Christie. A partir d'octubre de 1967, al penal de Sòria, va guardar clandestinament, fins al 1968, el manuscrit del futur llibre de Luis Andrés Edo La corriente, que aquest anava escrivint a la presó.
Alliberat en 1969, va instal·lar-se a Londres (Anglaterra), on va portar una intensíssima tasca de propaganda antifranquista arreu d'Europa, a més de col·laborar en la Creu Negra Anarquista, de la qual va ser cofundador amb Stuart Christie i Albert Meltzer, i de mantenir el «Centro Ibérico» de Londres. També va ajudar la revista llibertària Black Flag.
Quan va morir Franco va obrir una fonda a Barcelona en 1976 («La Fragua»)  que es va convertir en un focus de l'anarquisme barceloní.
És autor de diverses obres, com ara Spanish Political Prisoners (1970 i 1975), Looking back after 20 years in jail (1970, 1974 i 2002, i també traduït al francès), Franco's Prisoner (1972), Spanien-Kampf und Gefangenschaft (1939-1969) (1975), Miguel García's Story (1982), entre d'altres.
Miguel García García va morir el 4 de desembre de 1981 a Londres. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada