divendres, 17 de febrer del 2017

349) CRÒNICA TRES-CENTES QUARANTA NOU DE LA CROADA DE L’ESPANYA NEGRA CONTRA LA GENT CATALANA

Sis anys i tres mesos de presó per a Urdangarin i la Infanta, absolta
Sentència Cas Nóos: Sis anys i tres mesos de presó per a Urdangarin i la Infanta, absolta. 
La Infanta Cristina es lliura de la pena de presó i ha estat condemnada a una multa de 265.000 euros.  
El cunyat del rei ha estat condemnat per frau a l'Administració i malversació de fons públics, entre d'altres delictes.
L’antic ultra stalinista Pepe Montilla adverteix Forcadell: “Ja saps què arribarà si no fas cas del TC”
Aquest expresident de la Generalitat del Tripartit acusa el govern autonòmic de Junts pel Sí de fer “propaganda” i fomentar que s'intimidin jutges i fiscals. 

 
[Barcelona (República Catalunya) 17/02/2017]  
L’AMIC DEL POBLE 

L'Audiència de Palma ha condemnat a sis anys i tres mesos de presó l'ex-duc de Palma Iñaki Urdangarin en el 'cas Nóos', mentre que la seva esposa, la infanta Cristina, ha estat absolta però haurà de pagar 265.000 euros com a responsable civil de manera solidària amb el seu marit. L'ex-soci d'Urdangarin a l'Institut Nóos, Diego Torres, ha estat condemnat a vuit anys i mig de presó, mentre que l'expresident balear Jaume Matas a tres anys i vuit mesos de presó. La sentència pot ser recorreguda davant del Tribunal Suprem.
En una sentència de més de 740 pàgines feta pública aquest migdia, l'Audiència considera que la contractació de la mercantil Nóos Consultoria Estratègica per part del Govern autonòmic balear, participada al 50% per Torres i Urdangarin, per a la realització de l'anomenada 'Oficina del Projecte' i de l'Institut Nóos per a la realització dels Illes Balears Fòrum 2005 i 2006, es va dur a terme prescindint de la tramitació legal que era aplicable i va respondre a la decisió unilateral de Matas, que va adoptar a causa de la influència exercida per Urdangarin, concertat amb Torres. Per a això, Urdangarin es va servir de l'íntima relació d'amistat que l'unia al recentment nomenat director general d'Esports, José Luis 'Pepote' Ballester, i del privilegiat posicionament institucional que ocupava en aquelles dates.
Les decisions adoptades per Matas van ser traslladades per Ballester a Juan Carlos Alía Pino, gerent de l'Institut Balear de Turisme (Ibatur) i aquest, al seu torn, a l'assessor jurídic d'Ibatur, Miquel Àngel Bonet i a Gonzalo Bernal, gerent de la Fundació Illesport, els quals, van tractar de revestir de legalitat les decisions unilateralment adoptades per Matas, simulant que havien estat preses per la Fundació Illesport a través de la confecció d'unes actes en les que es feien constar reunions de la Comissió Executiva o del Patronat de la Fundació que mai es van celebrar.
Així mateix, la Fundació Illesport es va fer càrrec del pagament de 174.000 euros que no havia d'haver satisfet, ja que tal import havia de ser abonat per la mercantil Abasta Sport SL, i de la quantitat de 445.000 euros, corresponents als serveis relatius a l'Observatori i al Pla Estratègic, inclosos en el conveni relatiu a l'Illes Balears Fòrum 2006, que no van arribar a executar-se. Aquesta última quantitat es va abonar com a conseqüència de la reiterada exigència de pagament promoguda pels representants de l'Institut Nóos, malgrat ser conscients, l'autoritat i els funcionaris públics, que els serveis no s'havien prestat.
Diego Torres i Urdangarin van tributar a través de l'Impost de Societats el que, en realitat, eren rendiments meritats com a conseqüència de la seva activitat professional, que havien d'haver tributat a través de l'IRPF, i es van aplicar deduccions a les quals no tenien dret, defraudant a l'erari públic quantitats superiors a 120.000 euros.
Diego Torres, a través d'un entramat societari internacional, radicat a Belize i al Regne Unit, va ocultar la quota defraudada a l'erari públic, transformant-la, per retornar-la al circuit legal mitjançant la realització de successius traspassos de fons, fins que van acabar dipositats en comptes la seva titularitat. 

CONDEMNES
Per tot això, l’Audiència de Palma ha condemnat Urdangarin com a autor d’un delicte continuat de prevaricació, falsedat de document públic, malversació de fons públics, dos delictes contra la Hisenda Pública, tràfic d’influències i un delicte de frau a l’Administració Pública. En total, les penes per tots aquests delictes sumen 6 anys i 3 mesos de presó, 7 anys i un mes d’inhabilitació i una multa de 512.553,68 euros. Urdangarin ha estat absolt de la resta de delictes dels que estava acusat.
En canvi, la infanta Cristina ha estat absolta dels delictes dels que estava acusada per part de l’acusació popular, exercida per Manos Limpias. El tribunal considera que la germana del rei Felip VI no és autora de cap delicte, però haurà de respondre en qualitat de responsabilitat civil a títol lucratiu, de manera conjunta i solidària amb el seu marit, amb un topall màxim de 265.088,42 euros. 

L’ANTIC ULTRA STALINISTA MONTILLA CONTRA LA REPÚBLICA CATALANA
L’expresident de la Generalitat de Catalunya pel Tripartit i antic quadre de la formació ultra stalinista PCE (i)/PTE José Montilla ha recordat a la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, que en un estat democràtic no es pot incomplir la llei ni desacatar sentències impunement: “Ja saps què arribarà si persisteixes a fer cas omís del Tribunal Constitucional”.  
S’ha referit així en una entrevista d’Europa Press a les dues investigacions contra Forcadell per suposats delictes de prevaricació i desobediència en permetre el debat i votació al parlament de diverses iniciatives a favor del “procés constituent” que, entre altres repercussions, donen llum verda a la celebració d’un referèndum el 2017.
“Ningú creu que si es fa cas omís de les sentències del TC, no hi haurà encauament?”, s’ha preguntat, i ha defensat que les sentències han d’acatar-se encara que no agradin, com va fer ell mateix el 2010 quan era president i l’alt tribunal va anul·lar part de l’Estatut d’Autonomia. Defensa que la presidenta d’un parlament “no és lliure de no complir lleis i sentències” i que si no les comparteix el que ha de fer és treballar per canviar-les, però en cap cas desobeir-les.
Montilla subratlla que acudir als tribunals no és la millor manera per abordar el problema polític entre l’Estat espanyol i la Generalitat de Catalunya, i per això es va oferir com a testimoni de la defensa de l’expresident Artur Mas quan fa dos anys es van admetre a tràmit les querelles contra ell per la consulta del 9 de novembre del 2014: “Però llavors no hi havia una manifesta, clara i reiterada voluntat de no obeir els tribunals”.
Aquest motiu sumat al fet que “ningú no ha trucat” per demanar-li que atestés a favor de Mas, han fet que Montilla no hagi participat en el judici pel 9-N: assegura que no hagués tingut cap problema a intervenir-hi si li ho haguessin demanat.
Preguntat per la sentència d’aquest judici, ha dit que no s’atreveix a aventurar desenllaços perquè “hi ha elements perquè passi una cosa i perquè passi l’altra”, però si que té clar que hi haurà recurs sigui quin sigui el veredicte: ho farà Mas i les ex conselleres Irene Rigau i Joana Ortega en cas de condemna, o bé ho farà la Fiscalia en cas d’absolució.
Sobre la possible inhabilitació de Mas, Montilla admet que seria molt preocupant i avisa que una decisió d’aquest tipus ‘pot ser percebuda pels independentistes com una agressió i ser així un element mobilitzador més’ per als sobiranistes.
Precisament sobre les mobilitzacions sobiranistes, Montilla ha criticat la que es va produir davant el TSJC el dia que va començar el judici pel 9-N, coincidint amb les declaracions de Mas, Ortega i Rigau: “Manifestar-se a la porta d’un tribunal és un acte d’intimidació que no és positiu per a ningú, tampoc per a la imatge de les persones que es jutja”.
Considera que aquella mobilització --a la qual Mas, Ortega i Rigau van arribar a peu i acompanyats pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i diversos consellers-- va ser una “escenificació legítima perquè no baixi el suflé” independentista.
Creu que el Govern de la Generalitat està utilitzant les institucions i fent “massa propaganda, i ofereix pocs arguments i promou tòpics: La propaganda està substituint els raonaments i l’anàlisi seriosa, d’una banda i per l’altra”.
També ha lamentat que tant Mas com Puigdemont i Forcadell “contraposin legalitat i legitimitat, cosa que no pot fer-se en democràcia” i que, segons ell, provoca el rebuig de la comunitat internacional.
“Si truques a països europeus i institucions internacionals i els dius que no compleixes la llei ni acates sentències, quantes portes se t’obren? Cap”, ha sentenciat Montilla. 

EVITAR EL XOC DE TRENS
L’expresident Pepe Montilla confia que s’eviti el xoc de trens institucional a través del diàleg, la negociació i el pacte entre l’estat i la Generalitat: “Tots els conflictes acaben en negociació i pacte, i aquest acabarà així també. El problema és que no sabem quan ni el cost que haurà tingut mentrestant”.
Montilla subratlla que bona part de “la culpa” d’haver arribat a aquesta situació és del govern del PP, i assegura que s’està recollint tot el que va sembrar fa uns anys amb el seu recurs contra l’Estatut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada