diumenge, 29 de gener del 2017

Homenatge als represaliats de Llagostera durant el franquisme


El ple de l'Ajuntament aprova per unanimitat dedicar un espai públic al que fou alcalde  narcosindicalista, Eugeni Gurnés Bou, afusellat per la dictadura franquista. 
L'espai serà un petit homenatge als llagosterencs que van ser assassinats i represaliats per la Dictadura. 
En 1943 que va ser afusellat el cenetista Eugeni Gurnés Bou, a l'edat de 35 anys, a la tàpia del cementiri de Girona pel franquisme. 
Va ser un dels nou veïns de Llagostera als quals es va sentenciar a mort. 


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 29/01/2017 
Llagostera (Gironès).-  

La sentència de mort 
Llegim en la premsa convencional que amb l'objectiu de retre un “petit homenatge” a tots els veïns de Llagostera (Gironès) que van ser afusellats o represaliats per la dictadura franquista, explica el regidor de Cultura del municipi, Josep Aliu, el consistori ha aprovat recentment i per unanimitat dedicar un espai públic a Eugeni Gurnés Bou.
L’anarcosindicalista Eugeni Gurnés va ser alcalde president i primer tinent d'alcalde del Consell Municipal entre el novembre del 1936 i el maig del 1938, i va ser afusellat a la tàpia del  cementiri de Girona el 7 de maig del 1943. “Com a alcalde i tinent d'alcalde, Eugeni Gurnés va ser la persona més emblemàtica, però aquest ha de ser un homenatge a totes les persones de Llagostera que van ser afusellades, que n'hi va haver bastantes. És un homenatge, un petit homenatge a aquesta gent”, afegeix el regidor.
La repressió franquista va deixar en aquesta població, que tenia cap a uns 4.000 habitants a mitjan anys trenta, més de 50 acusats per rebel·lió militar que van estar condemnats entre tres i trenta anys i també nou penes de mort, entre les quals, la de l'alcalde Gurnès. 

Alcalde President del Consell Municipal quatre mesos 
Eugeni Gurnés, que era transportista de professió i anarcosindicalista, va formar part del Comitè local de Milícies Antifeixistes l’estiu de 1936. Des del novembre de 1936 fins al març de 1937 va ser alcalde president del Consell Municipal de Llagostera, i a partir de llavors i fins al 10 de maig del 1938, primer tinent d'alcalde. Aquell any va ser cridat al front per ser destinat al cos de transports de l'Exèrcit Popular de la República.
En el decurs de la Retirada de febrer de 1939, va passar la frontera del Pirineu com la major part de l'Exèrcit republicà acorralat a Catalunya i va ser reclòs al camp de concentració de Barcarès (Rosselló), després al de Ribesaltes (Rosselló) i finalment a Tornay (Alt Marne, Alsàcia).
La seva biografia també assenyala que l'agost del 1939 va ingressar malalt a l'hospital de Thouars (Deux-Sèvres, Aquitània-Llemosí Poitou-Charentes) i que quan es va recuperar va exercir d'infermer al mateix hospital.
Un any més tard, i quan intentava passar la frontera per Irun (Guipúscoa, País Basc, Euskal Herria), va ser capturat i enviat al camp de concentració de Miranda de Ebro (Ebro, Burgos, Castella la Vella) per després ser empresonat primer a Madrid i més tard a Girona.
El novembre de 1940 va començar el procediment militar sumaríssim que faria que tres anys més tard, el 7 de maig del 1943, amb 35 anys, Eugeni Gurnés fos afusellat a la tàpia del cementiri de Girona, acusat injustament de fets de 1936. Durant el procés militar havia aconseguit fins i tot avals favorables de persones de dretes del poble, també de mossèn Gabriel Masias --a qui havia amagat a Llagostera metre era alcalde-- i de les majordomes de capellans de la Parròquia executats l’estiu de 1936. Tots els fets han estat relatats al llibre ‘La veu silenciada’, de Mercè Carbó, presentat fa prop d'un any.
“Va ser un judici molt estrany; bé, no se sap ben bé què va ser”, afegeix el regidor de Cultura. De fet, no és el primer cop que l'Ajuntament de Llagostera, i també per unanimitat, va aprovar una moció contra els crims del franquisme. El gener del 2015 va aprovar una moció en suport de la querella argentina contra els crims del franquisme instruïda per la magistrada del Jutjat Federal núm. 1 de Buenos Aires, Maria Servini de Cobria, per delictes de genocidi i lesa humanitat. El cas d'Eugeni Gurnés s'havia traslladat a l’Argentina després que el Tribunal Suprem i el Constitucional espanyols haguessin desestimat el recurs de la família perquè es revisés la condemna i execució. El 2007 la família Gurnés també va aconseguir que el Tribunal Europeu admetés a tràmit la demanda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada