dijous, 22 de desembre del 2016

Segon dia de la vaga indefinida dels treballadors d’Ecoserveis enfront les males pràctiques laborals del govern de l’Ajuntament de Figueres

Concentració dels trebaladors d'Ecoserveis 
La proposta presentada per l’alcaldessa, Marta Felip Torres, és del tot enganyosa, 
L’Ajuntament compta amb cinc advocats i quatre gerents contra els treballadors.  




TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 22/12/2016 
Figueres (Alt Empordà).- 

Després de mesos de reivindicacions laborals en defensa dels drets adquirits i una vegada esgotades les darreres negociacions entre l’Ajuntament de Figueres (Alt Empordà) i els sindicats de l’empresa mixta Ecoserveis, abans d’ahir al vespre va començar la vaga indefinida dels Serveis Urbans. CO.Bas i CCOO  titllen d’enganyosa la darrera proposta presentada per l’Ajuntament i es va donar per iniciada la vaga a l’espera d’arribar a un acord. A les nou de la nit de dimarts, la totalitat de la plantilla d’Ecoserveis es va concentrar a les portes de la seva seu, juntament amb altres persones que ven participar en una congregació de suport als vaguistes que va reunir unes 150 persones. Els treballadors estan oberts a negociar, si bé asseguren que no renunciaran a les seves aspiracions pel que fa a condicions laborals. 

Boicot a la vaga per part de Comerç Figueres Associació 
Mentre Comerç Figueres Associació boicoteja manifestament la vaga tot oferint als establiments comercials adherits un servei de recollida de cartró l'Ajuntament ha comprovat que, durant el que temps que es porta de la vaga s'estan complint els serveis mínims i ha enviat una circular informativa a les associacions de la ciutat i ha penjat cartells informatius informant de quines són les franges de recollida que el Departament de Treball de la Generalitat ha dictat amb motiu de la vaga indefinida. El Consistori demana, per últim, la col·laboració dels figuerencs per intentar minimitzar els efectes de la vaga.
Segons el portal LA FISSURA la vaga s’ha d’entendre en el marc contextual de reorganització de la gestió dels Serveis Urbans que està fent l’Ajuntament de Figueres, ja que arriba en el context de l’extinció del conveni entre l’Ajuntament i l’empresa mixta Ecoserveis, i l’anunci de la municipalització d’alguns Serveis Urbans que fins ara realitzava aquesta darrera --l’enllumenat públic i el manteniment de parcs i jardins--, que seran gestionats per l’empresa municipal Fisersa. L’actual conveni amb Ecoserveis va finalitzar el passat 2 de novembre i, de manera excepcional, es troba prorrogat a l’espera de la convocatòria d’un nou concurs públic per a adjudicar el servei de recollida de residus, que seguirà essent gestionat per una empresa externa. Les negociacions de les condicions amb les quals s’ha de dur a terme la subrogació dels treballadors que passaran a dependre de Fisersa van començar fa mesos, tot i que mai s’ha arribat a un acord.
La proposta de vaga, que va començar a agafar força a l’estiu, va restar aturada a l’espera d’assessorament legal en la recerca de noves propostes per part dels sindicats i que, de nou, han estat rebutjades per l’equip de negociació designat per l’Ajuntament. Amb la manca d’un acord que, segons els treballadors, garanteixi la permanència de les condicions laborals de l’antic règim d’Ecoserveis, s’ha mantingut la data del 20 de desembre com a inici d’una vaga indefinida de la recollida de residus i la neteja viària, el manteniment d’enllumenat públic i el de parcs i jardins.
El dimarts, a la roda de premsa que va oferir el govern de l’Ajuntament de Figueres al migdia, hores abans del començament de la vaga, l’alcaldessa pel PDECat, Marta Felip Torres, la qualificà de  “vaga il·lícita” d’uns treballadors “amb unes condicions laborals molt favorables en el context actual”. Per la seva banda, CCOO replica que “l’Ajuntament de Figueres ja tenia un informe que deia que s’havien d’equiparar els salaris de Fisersa als d’Ecoserveis en 6 o 8 anys” i “que l’Ajuntament ja ho sabia fa molt de temps”. I afegeixen que “no ens poden culpar a nosaltres del problema del temps, qui cobra per planificar, i qui tenia la legitimitat de fer tota aquesta negociació era conscient d’aquest problema des de feia molt de temps”. 

Manteniment de les condicions laborals 
Fins ara, les negociacions s’han centrat en la recerca d’una fórmula que garanteixi el manteniment de les condicions laborals dels treballadors que fins ara formaven part de la plantilla d’Ecoserveis i que, en el moment del traspàs, s’incorporaran a l’empresa municipal Fisersa. La postura de l’Ajuntament ha consistit a fer públic que el seu compromís és el de mantenir la totalitat dels llocs de treball i els salaris, extrem que es va materialitzar en una nota als mitjans on es mostrava a l’alcaldessa, Marta Felip, fent entrega d’un document signat als treballadors d’Ecoserveis, pocs dies abans de la primera convocatòria de vaga anunciada per l’1 d’agost. Els sindicats, però, han advertit en tot moment que aquest procediment és aliè a la voluntat de la majoria de treballadors i, fins i tot, l’han titllat de trampós. Per una banda, perquè la reforma laboral no dóna cap legitimitat a aquests tipus d’acords, que podrien trencar-se després de la nova contractació i els deixaria sense efecte. I per una altra, tal com assegura Jesús Girón, membre de CO.Bas, perquè suposa un greuge pels nous treballadors que en un futur s’incorporin a Fisersa amb unes condicions laborals inferiors a la plantilla existent: “Ens ha semblat immoral que es plantegin que a l’empresa es pugui contractar a nous treballadors que, fent la mateixa feina, ho facin en condicions pitjors”.
Les propostes sindicals han anat encaminades a la recerca d’un model de traspàs que sigui jurídicament estable i que garanteixi els drets, tant dels treballadors que s’incorporin amb la subrogació, com dels nous llocs de treball que es creïn a Fisersa. La primera proposta, que va ser totalment rebutjada per l’Ajuntament, va ser la d’establir un “conveni de ciutat” que equiparés a tots els treballadors de Serveis Urbans dins un mateix marc de garanties laborals, adaptant-lo als drets guanyats per la plantilla actual d’Ecoserveis. Aquest model va ser rebutjat al·legant irregularitats de caràcter legal, cosa que va fer aturar la vaga convocada pel passat 1 d’agost i la recerca d’assessorament legal per part dels sindicats. A partir de llavors, les negociacions es van dur a terme sota una nova proposta sindical consistent en la creació d’un “conveni franja”, és a dir, de l’existència de dos convenis, en paral·lel, dins Fisersa. Un d’aquests convenis garantiria la continuïtat de les condicions laborals dels antics treballadors subrogats d’Ecoserveis i l’altre es mantindrà en les mateixes condicions actuals. Asseguren, però, que aquesta no era la solució que ells preferien: “Això és una eina que no és la que desitjaríem però que és la que ens veiem obligats a utilitzar per a assegurar les mateixes condicions laborals per a les noves incorporacions”, assegura Jesús Girón. Els sindicats, doncs, reclamen que les noves incorporacions a Fisersa es produeixin sota el nou conveni per garantir unes condicions laborals òptimes pels futurs treballadors. Segons els sindicats, l’Ajuntament de Figueres ha rebutjat de nou la proposta adduint a què ja s’ha compromès a mantenir els llocs de feina i les condicions laborals i que el model proposat no és rendible econòmicament. Per la seva banda, Jordi Cabot, gerent de Serveis Urbans, assegurava a la roda de premsa de dimarts al migdia que, aquest conveni que proposen els treballadors “no és el que la legislació laboral recomana”. 

Els drets adquirits d’Ecoserveis i una història de lluita 
Un dels elements que planen sobre les negociacions és, dins el marc dels drets laborals adquirits, el manteniment dels salaris dels antics treballadors d’Ecoserveis. Actualment, aquests suposen una retribució de l’entorn del 48% més que el dels treballadors de Fisersa. Segons els sindicats, no es va aconseguir sense esforç: “Això ve de les primeres lluites, de l’època d’en Santi Vila. Ens vam adonar que alguns treballadors de serveis de les comarques gironines cobraven gairebé un 40% menys que, per exemple, un de Barcelona, mentre que teníem una de les rendes per càpita més altes de l’Estat”. En una onada de mobilitzacions territorials, que a Figueres van derivar en una vaga de cinc dies, es va aconseguir el compromís d’equiparar els sous progressivament en un període de cinc anys.
El salari no és l’única conquesta laboral que els treballadors d’Ecoserveis han guanyat: “En el nostre conveni el tema de la contractació és un tema bàsic, mitjançant la no-aplicació dels expedients o, en els casos més greus, el d’augmentar el temps d’informació i negociació que l’empresa dona abans d’un acomiadament”, explica CCOO. 

La figura clau de Jordi Cabot i la mesa de l’Ajuntament 
Jordi Cabot és l’actual director de Serveis Urbans de l’Ajuntament de Figueres i, per tant, un dels responsables del procés de municipalització dels Serveis Urbans i la convocatòria d’una nova concessió per a la recollida de residus i la neteja viària. Es dóna la circumstància que Cabot és l’antic gerent d’Ecoserveis i és, segons afirmen els sindicats, ben conegut per la seva plantilla: “Tenim una mala experiència en la seva manera de procedir. Quan era gerent de CENET 06 --l’empresa encarregada dels Serveis Urbans de Castelló d’Empúries--, va utilitzar l’Ajuntament per poder provocar un ERO i així acomiadar deu treballadors, entre ells els representants sindicals. Després va abaixar el salari del conveni”, explica CCOO.
Per altra banda, CO.Bas i CCOO veuen amb desconfiança que l’Ajuntament hagi designat a un advocat com Joan Xifra per a assessorar la mesa de negociació. “És justament l’advocat que va fer servir A. J. Ruz --una empresa de Serveis Urbans de Salt-- per querellar-se contra CCOO i el delegat sindical durant la vaga del 2014, que va durar 146 dies”, explica CCOO.
Per la seva banda, Girón afirma que “hem tingut diversos conflictes, però mai ens havíem trobat amb cinc advocats i quatre gerents contra nosaltres”. I afegeix: “Tants mitjans i tants diners es gasten per a aquesta negociació? En el fons, quan veus que hi posen tants esforços és perquè estem parlant d’una deriva d’arrel neoliberal. Intentant enganyar, de la pitjor manera, en un discurs populista i desagradable, amb un objectiu clar que és reduir condicions laborals. Això forma part d’un procés global, de retrocés global de condicions laborals”. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada