dilluns, 5 de desembre del 2016

Part de la demarcació de Girona, un dels territoris de Catalunya on més creix la petjada humana

Un informe situa algunes comarques gironines  de  com una de les zones de Catalunya que ha ocupat més superfície artificial en 25 anys. 
Ho atribueix, sobretot, a ampliacions de cultius de secà a l’Empordà. 
http://www.nuvol.com/wp-content/uploads/2013/08/caixa1-1.jpg
La petjada deixa testimonis des del Paleolític fins a la revolució industrial i la civilització actual 














 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 05/12/2016 
Figueres (Alt Empordà).- 

Paer de demarcació de Girona és on hi ha comarques en que més creix l’impacte de la civilització indusrial que transforma més el medi ambient en els darrers 25 anys. Així es desprèn d’un estudi elaborat per l’Observatori de la Sostenibilitat, una entitat formada per professionals de diferents camps (sociologia, ecologia, enginyeria, etc.) que té per objectiu compartir informació sobre gestió sostenible a l’Estat espanyol.
En el seu últim informe, l’Observatori remarca que el Principat de Catalunya és una de les zones que s’ha «antropitzat» menys entre el 1987 i el 2011. És a dir, un dels indrets on la petjada humana --entesa com la transformació del medi per satisfer les necessitats de l’actual civilització-- ha estat relativament petita en comparació amb altres llocs de l’Estat. Només l´11,8% del territori català hauria patit aquesta «artificialització» del terreny. Però si posem la lupa al mapa, l’Observatori destaca la demarcació de Girona com una de les regions, juntament amb la zona sud de la conca del riu Segre, on la petjada de la civilització industrial ha estat major. Aquest concepte, conegut com a «antropització», no només inclou el creixement urbà i altres urbanitzacions del terreny, sinó que inclou tot allò que porti una signatura humana i que canviï el terreny original. De fet, tant a la demarcació de Girona com la de Lleida, aquesta «antropització» s’ha menjat grans extensions de terreny no a causa de la construcció d’edificis, sinó per l’expansió industrial de l’agricultura.
Segons el document, «a Girona s’han produït importants ampliacions de cultius de secà a l’Empordà». Cultius com els garrofers o els de civada són majoritaris a Girona, i en farratges la producció també és important.
L’«antropització» no ha aparegut sola, però. Com a contrapartida, a causa dels canvis propis de la civilització industrial a la demarcació de Girona també s’han «naturalitzat» molts espais, és a dir, que la natura ha recuperat un territori prèviament ocupat per l’home. Grans zones als extrems de les Gavarres, al Cap de Creus i terrenys puntuals repartits per tota la demarcació gironina tornen a ser avui espais naturals. L’Observatori ho atribueix paradoxalment a l’abandó de l’activitat agrària en aquests indrets i a la creixent protecció per part de les administracions. L’informe conclou que «un territori ben gestionat és un actiu econòmic de primer ordre. La correcta gestió del procés d'urbanització permet reduir els costos de la mobilitat per a persones i empreses, contenir els preus del sòl i l'habitatge i moderar les càrregues de la prestació de serveis».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada