dilluns, 12 de desembre del 2016

Els Mossos detenen tres independentistes investigats per cremar fotos de Felip VI

La policia catalana té l'ordre de detenir les cinc persones acusades per un presumpte delicte d'injúries a la Corona. 
Es van negar a declarar per videoconferència a instàncies de l'Audiència Nacional espanyola el passat 7 de desembre. 

El regidor Aitor Blanc (SOM Gramenet) abans de ser detingut: "ara estic a casa i sortiré amb normalitat per anar a l'ajuntament, espero que no passi res". 
S'han convocat diverses concentracions avui a les vuit del vespre, arreu del país, per denunciar les detencions. 
Ivan Altimira (esquerra) i Roger Santacana. El segon, també investigat per la crema de fotos del rei, no ha estat detingut en aquest moment.

 
DIRECTA 12/12/2016  
Redacció  

Ivan Altimira en el moment de ser detingut davant la seu del districte de Sant Andreu, del qual és conseller 
De moment, tres de les cinc independentistes investigades per cremar fotos del rei el passat 11S han estat detingudes, segons ha informat Alerta Solidària i les advocades Eva Pous i Edu Cáliz. El passat 7 de desembre es van negar a declarar a través de videoconferència per a l'Audiència Nacional espanyola, des dels jutjats de les seves poblacions. Van anunciar la seva desobediència en roda de premsa el 2 de desembre, argumentant que no reconeixen el monarca i defensant el "legítim dret d'expressar el rebuig cap a qui és hereu del franquisme i de tota una tradició de segles". Les primeres detencions s'han produït a primera hora del matí i, segons ha informat el servei de premsa de l'òrgan judicial espanyol, es preveu el trasllat a Madrid de les cinc persones investigades --després del traspàs entre Mossos d'Esquadra i Benemèrita que es farà a la caserna de Sant Andreu de la Barca--, que seran recloses als calabossos de les dependències de la Guàrdia Civil a l'espera de declarar davant del jutge aquest dimarts a mig matí. 
Un dels investigats, Jordi Almiñana, ha estat detingut a quarts de nou del matí al municipi de Navàs (Bages) per agents de paisà a la porta de casa seva i l'altre, el regidor de Santa Coloma de Gramenet Aitor Blanc (SOM Gramenet), també al portal de casa seva, quan es disposava a fer a peu el trajecte fins a l'ajuntament, quan passaven cinc minuts d'un quart de deu. A les 9h del matí, la Directa ha parlat telefònicament amb Blanc i es disposava, amb normalitat, a iniciar la seva jornada laboral al consistori: "ara estic a casa i sortiré amb normalitat per anar a l'Ajuntament, espero que no passi res". Hi ha hagut una concentració davant la comissaria de Singuerlin de Santa Coloma de Gramenet per denunciar la detenció del regidor. 
Ivan Altimira es trobava per raons personals fora de la ciutat de Barcelona, segons ha confirmat a la Directa, alhora que ha manifestat la voluntat d'anar "aquest migdia al despatx de la seu del Districte de Sant Andreu [del qual és conseller per la CUP - Capgirem Barcelona] per treballar amb normalitat". Finalment Altimira ha arribat al Districte i ha estat detingut pels Mossos d'Esquadra de paisà a la plaça Orfila, on s'hi concentrava una cinquantena de persones --entre elles la seva mare i els seus germans--, amb la presència dels tres regidors de la CUP de Barcelona i les diputades Anna Gabriel i Eulàlia Reguant. Roger Santacana, malgrat trobar-se a la mateixa plaça Orfila –on hi ha arribat en companyia d'una vintena de companys de classe–, no ha estat detingut, situació similar a la de Nora Miralles, qui ha penjat un tuit a la xarxa amb el missatge: "No ens fareu creure en la monarquia anacrònica i patriarcal, ni amb tribunals franquistes sense depurar, ni detenint-nos. Llibertat companys!".  
Tot i que més d'un centenar les persones van cremar fotografies del monarca l'11 de setembre, l'informe remès pels Mossos d'Esquadra va aportar-ne la identitat de cinc: un regidor i un conseller de districte –de Santa Coloma de Gramenet i Sant Andreu de Palomar– i tres activistes de la CUP i Arran. La fiscal de l'Audiència Nacional espanyola Rosana Lledó –en un escrit datat a 4 de novembre– va demanar al jutjat que cités els cinc identificats pels Mossos com a investigats per un presumpte delicte d'injúries a la Corona (490.3 i 491 del Codi Penal).  

Reaccions de la CUP i En Comú Podem 
Jaume Casals, alcalde de Navàs (CUP), ha convocat una roda de premsa a quarts d'una per denunciar les detencions i solidaritzar-se amb el seu veí i treballador del consistori Jordi Almiñana. La regidora de Barcelona Maria José Lecha ha reclamat al Govern català que no participi en l'operatiu policial: "han de deixar clar si estan a les ordres de l'Audiència Nacional espanyola o del poble de Catalunya". 
La solidaritat també ha arribat des de l'entorn dels 'comuns'. Xavier Domènech, portaveu del grup parlamentari d'En Comú Podem ha dirigit les crítiques al govern espanyol: "Intolerable que mentre es parla d''operació diàleg' s'estigui detenint a activistes i representants públics per ordre de l'Audiència Nacional". Albano-Dante Fachin, secretari general de Podem Catalunya, ha piulat a Twitter que, "davant detenció de membres de @cupnacional x cremar fotos del rei, màxima solidaritat davant la repressió i l'atac a llibertat d'expressió". 
En una compareixença d'urgència aquesta tarda a la sala de premsa del Parlament de Catalunya, sis diputats i diputades de la CUP han estripat fotografies del monarca davant les càmeres de televisió enviant "un missatge al govern espanyol", segons ha explicat la diputada Mireia Vehí. L'acompanyaven Anna Gabriel, Eulàlia Reguant, Gabriela Serra, Joan Garriga i Benet Salellas.
A més, s'han convocat diverses concentracions avui a les vuit del vespre, arreu del país, per denunciar les detencions. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada