dimarts, 13 de desembre del 2016

303) CRÒNICA TRES-CENTES TRES DE LA CROADA DE L’ESPANYA NEGRA CONTRA LA GENT CATALANA

Mireia Vehí, diputada de la CUP-CC   
La CUP-CC acusa els Mossos d'actuar d'ofici contra els acusats de cremar fotos del rei. 
La formació demana la dimissió del conseller d'Interior de la Generalitat i la vincula a l'aprovació dels pressupostos. 
El TC dóna llum verd a la llei que permet el Govern espanyol de mobilitzar els Mossos. 
Els magistrats entenen que no vulnera les competències del Govern de la Generalitat. 
Un alt càrrec i dos alcaldes del PP, premiats per honorar la memòria de Franco. 
L'acte va comptar amb la presència de la filla del dictador. 
 
 
[Barcelona (República Catalana) 13/12/2016]  
L’AMIC DEL POBLE  

La diputada de la CUP-CC, Mireia Vehí, ha presentat públicament un informe de la Comissaria General dels Mossos d'Esquadra que demostra que aquest cos va actuar d'ofici contra els acusats de cremar fotos del rei, en el passat 11 de Setembre al Born.
L'informe presentat pe la CUP-CC evidencia que els Mossos d'Esquadra van investigar sense cap requeriment judicial els fets i que després van informar-ne a les autoritats judicials, cosa que va provocar que finalment l'Audiència Nacional del Regne d’Espanya cités a declarar als cinc imputats en el cas.
Per aquest motiu, la formació insisteix a exigir al president del Govern de la Generalitat, Carles Puigdemont, el cap del conseller d'Interior, Jordi Jané, al qui acusen de "torpedinar" el procés sobiranista. La CUP-CC diu que cada vegada que hi ha un avenç, els Mossos d'Esquadra "mouen fitxa" en contra.  

Una tema de país 
Mireia Vehí ha afirmat que la petició de dimissió del conseller Jané és un "tema de país", en considerar que el titular d'Interior de la Generalitat és un dirigent que "no està compromès" amb el procés sobiranista que s'impulsa des de les institucions catalanes.
Per a Vehí hi ha dubtes de què faran els Mossos d'Esquadra quan arribi el moment de celebrar del referèndum independentista previst per l'any vinent, i es pregunta si aquest cos policial serà "lleial" a la Generalitat de Catalunya.  

Els pressupostos en qüestió 
La Diputada de la CUP-CC ha amenaçat que no està clar què decidiran les bases de la formació en referència a donar suport o no als pressupostos de la Generalitat pel 2017, si Jané continua com a titular d'interior.  

Junts pel Sí amb els Mossos i Jané 
El diputat de Junts pel Sí, Roger Torrent, ha respost des del Parlament de Catalunya a la CUP-CC dient que el Govern de la Generalitat no s'ha "plantejat cap cessament, ni cap dimissió". Fent costat al conseller d'Interior i a la feina feta pels Mossos d'Esquadra, tal com ho havia fet anteriorment el president Puigdemont.  

L’afer salta a la premsa internacional 
La detenció dels cinc acusats per cremar fotos del rei no només ocupa avui titulars a la premsa catalana i espanyola. Diversos diaris d’arreu del món se’n fan ressò i aprofiten per donar context sobre el procés d’independència català i el referèndum d’autodeterminació previst per setembre de 2017. El diari parisenc Le Figaro explica que les cinc persones investigades havien de declarar “a l’Audiència Nacional, un tribunal amb seu a Madrid” i que ara s’enfronten a penes “de sis mesos a dos anys de presó” perquè “les injúries a la Corona estan penades al Codi Penal espanyol”. A més, explica les intencions del president de la Generalitat de fer un plebiscit el setembre vinent “malgrat l’oposició de Madrid”. La versió francesa d’Euronews, l’agència de notícies Reuters, l’agència turca Anadolu Agency , el diari israelià Daily Sabah l’agència russa Ria Novosti són alguns dels mitjans d’arreu del món que també se n’han fet ressò. En relació amb les detencions, alguns mitjans també han inclòs el gest d’ahir de sis diputades i diputats de la CUP-CC i una membre del secretariat nacional cupaire, que van estripar fotografies de Felip VI a la sala de premsa de la seu del Parlament de Catalunya. Euronews se’n va fer ressò amb una peça a banda que incloïa el vídeo amb l’acte simbòlic cupaire i la resta de mitjans que han mencionat les detencions també han fet esment del gest de les diputades i dels diputats de la CUP-CC.  

Sobre la dimissió de Jané 
Les detencions ahir de tres militants de l’entorn de la CUP pel cos de Mossos d’Esquadra, segons el PDECat, han tingut una resposta anònima aquesta matinada contra els seus dirigents Jordi Jané i Marta Pascal. El conseller d’Interior  i la coordinadora general del PDECat han estat escarnits en una pintada on es poden llegir els seus noms, amb el missatge mig de veres i  mig en broma: “Ho pagareu”. Acompanyant el missatge, s’hi pot veure el dibuix de la figura tradicional d’estil infantil d’un ninot penjat, com en el joc popular ‘el penjat’.  

"No aprovarem els pressupostos, culpables" 
No és l’única pintada contra el PDECat, però. La seu de la secció local del PDECat al districte d’Horta-Guinardó, de Barcelona, també ha aparegut amb un missatge contra l’expresident de la Generalitat, Artur Mas: “RIP Mas, mai més”. A més, també s’hi pot llegir: “No aprovarem els pressupostos, culpables”. Alhora, l’acció de protesta independentista s’ha complementat bolcant un contenidor d’escombraries a la façana de la seu de la formació convergent.  

En llibertat amb càrrecs 
Per altra banda, les cinc persones detingudes a instàncies de l'Audiència Nacional espanyola per haver-se negat a presentar-se davant del jutge, Fernando Andreu, han estat posats en llibertat finalment amb càrrecs i sense fiança després de negar-se a declarar davant el magistrat.  

El TC dóna llum verd a la llei que permet el Govern espanyol de mobilitzar els Mossos 
El ple del Tribunal Constitucional ha desestimat per unanimitat el recurs d’inconstitucionalitat que el Govern de la Generalitat de Catalunya va presentar el 2015 contra la Llei de Seguretat Nacional espanyola, que permet mobilitzar els Mossos d’Esquadra en cas d’estat emergència, setge o excepció a l’Estat espanyol. La Generalitat argumentava que la norma vulnera les competències establertes a l’Estatut d’Autonomia en matèria de seguretat pública i protecció civil, així com les de les altres autonomies que tenen competències en aquesta matèria. Els magistrats, però, consideren que la llei no envaeix les competències de la Generalitat i, en conseqüència, avalen la constitucionalitat dels articles que preveuen la declaració de la Situació d’Interès per a la Seguretat Nacional. També avalen l’obligació de les comunitat autònomes d’aportar mitjans humans i materials a aquestes situacions de crisi, però ho acoten “estrictament a aquells recursos que siguin necessaris” per a afrontar una emergència concreta, i no altres.
La sentència aprovada per unanimitat ha estat redactada pel magistrats Antonio Xiol i desestima el recurs de la Generalitat contra l’article 4.3 que dissenya l’estratègia de Seguretat Nacional del Regne d’Espanya, que concreta els riscos i amenaces, analitza l’entorn i apunta les línies d’acció. 
El Govern de la Generalitat també havia recorregut l’article 15.c i el 24 en referència a la Declaració de Situació d’Interès General per a la Seguretat Nacional, que segons la Generalitat suposa importants conseqüències per a les comunitats autònomes, especialment les que tenen cossos policials propis, ja que tampoc preveu cap consulta ni participació de les autonomies pel que fa a la decisió que pugui prendre el president del Govern espanyol.
Segons el Tribunal Constitucional, però, la llei no altera l’esquema de repartiment de competències, perquè cada administració manté les que li corresponen, tot i que “en el marc d’una situació de més coordinació, justificada per la rellevància de la crisi que cal afrontar”. Els magistrats argumenten que l’obligació d’aportar recursos no impedeix l’exercici d’aquestes competències autonòmiques, com són les funcions dels Mossos d’Esquadra, sinó que permeten una “coordinació reforçada entre administracions”.  

Decret de milícies de voluntariat per la llibertat 
Davant la legislació de Seguretat Nacional espanyola i la possibilitat de declaració d’estat de setge al Principat de Catalunya o arreu del Regne d’Espanya en cas d’un referèndum d’autodeterminació o una proclamació unilateral d’independència, segons diversos observadors i analistes, el Govern de la Generalitat es trobaria amb la seva pròpia policia actuant en contra per indicació del Govern espanyol, cosa que obligaria d’una manera o altre a recórrer a un decret de formació de milícies de persones voluntàries en defensa de les llibertats nacionals catalanes i la sobirania popular. 

Un alt càrrec i dos alcaldes del PP, premiats per honorar la memòria de Franco 
El secretari provincial del PP a Badajoz i diputat de l'Assemblea d'Extremadura, Juan Antonio Morales; l'alcalde de Guadiana del Gaudillo, Antionio Pozo; i l'alcaldessa d'Alberche del Caudillo, Ana Rivelles, van assistir el passat 2 de desembre a un sopar en commemoració del naixement de Francisco Franco on els tres van ser premiats per incomplir la llei i no retirar els vestigis al dictador.
Segons informa Antonio Maestre del digital La Marea, l'acte organitzat per la fundació Francisco Franco es va celebrar a Madrid, concretament a l'Hotel Novotel Madrid Centeri amb la presència de Carmen Franco i Polo, filla del dictador. El sopar va concloure amb l'entrega dels diplomes de "Cavaller i Dama d'Honor" que van rebre el tres càrrecs públics del PP per la seva "feina destacada en la defensa de la veritat històrica i de la memòria del "Caudillo" i la seva gran obra".
Morales, per la seva banda, va ser premiat per evitar que s'esborrin els èxits del franquisme que, segons la fundació, intenta esborrar el Partit Socialista Obrer Espanyol i la Diputació de Badajoz. Morales va agrair el premi avisant de "l'adoctrinament" que pateixen els infants en l'àmbit escolar ja que, segons ell, han d'aprendre una "història tergiversada del franquisme". 
L'alcalde Antonio Pozo encara va ser més contundent i després de recollir el premi va afirmar que mentre visqui, respiri i sigui alcalde "ningú esborrarà la història de Guadiana del Caudillo. De fet, i com també informa La Marea, Guadiana és una de les poblacions espanyoles denunciades per l'advocat Eduardo Ranz per incumpliment de la memòria històrica en conservar el nom de la població. 
A aquestes mostres de suport al dictador, se li han de sumar les d'Ana Rivelles, alcaldessa d'Alberche del Caudillo, que va afirmar que seguirà "defensant l'obra de Francisco Franco". De fet, Rivelles governa en una població que també està denunciada per Ranz. No obstant això, la popular va defensar-se en declaracions a La SER que "s'ha d'oblidar tot tipus de picabaralles del passat". 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada