dimarts, 22 de novembre del 2016

Salvem la Devesa vol que el parc deixi de ser una «deixalleria»

La plataforma, creada fa vuit anys, s'ha reactivat per reclamar a l'Ajuntament de Girona un Pla d'Usos consensuat i inclòs en el Pla Especial Demanen espais alternatius per al mercat i les Fires  



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 22/11/2016 
Girona (Gironès).-  

Llegim en la premsa convencional gironina que la sala d'actes de l'edifici Cinc de Girona va quedar petita ahir al vespre durant l'acte públic de la plataforma Salvem la Devesa, que s'ha reactivat per reivindicar un parc per als ciutadans i demana que el nou Pla Especial vagi acompanyat d'un Pla d'Usos consensuat que determini quines activitats es poden fer al parc i quines no. En aquest sentit, denuncien que el parc s'ha convertit en la «deixalleria» de l'Ajuntament, ja que «hi porta tot allò que no sap què fer-ne» --en paraules del president de l'entitat, Jaume Santana--, i reclamen a l'Ajuntament que busqui un nou emplaçament per a activitats com el mercat o les Fires. El seu objectiu, tanmateix, no és anar en contra el Consistori, sinó aconseguir prou suports entre tota la ciutadania per aconseguir un parc que pugui gaudir tothom.
L'acte també va comptar amb els escriptors Quim Curbet i Josep Maria Fonalleras. Curbet va considerar que la Devesa ha estat, històricament, «un espai castigat per les inclemències de la història i la indiferència dels gironins». «La Devesa és una part inseparable del patrimoni de la ciutat, però malgrat això hem fet tots els possibles per degradar-la», va alertar, tot recordant que està envoltada d'un cinturó de vehicles i que s'hi han construït dues edificacions, el Palau de Fires i l'Auditori, que no han contribuït gens a protegir-la. Curbet va advocar per «dignificar» la Devesa, cosa que al seu parer implicaria, entre altres, enderrocar l'edifici de la Rosaleda i aconseguir que el Camp de Mart no quedi hipotecat per la Fira de Girona. Per la seva banda, Fonalleras va fer un repàs sentimental als seus records de la Devesa. 
Tot seguit, la plataforma va projectar un vídeo tot mostrant l'evolució de la Devesa, des de l'aspecte que presentava fa dècades fins a l'actualitat, amb imatges de deixalles i brossa incloses. «Volem que la Devesa sigui un parc urbà que es converteixi en l'orgull de la ciutat, tant per a gironins com per a visitants», van reivindicar en el vídeo. De la mateixa manera, també es van mostrar en contra de la tala injustificada d'arbres i van demanar «consens» a l'hora de definir els usos permesos, que no haurien d'atemptar contra l'hàbitat natural del parc. Segons van posar de manifest, el Parc acaba estant ocupat 223 dies l'any de mitjana, entre Fires, el mercat, Fira de Girona i altres activitats diverses. «Això impedeix el seu ús com a parc urbà naturalitzat», van advertir, tot lamentant que els usos inadequats del parc hagin persistit al llarg del temps.
El proper 28 de novembre, la plataforma té una reunió amb l'equip de govern de l’Ajuntament de Girona. Entre les qüestions que li volen plantejar hi ha que es busqui una nova ubicació per al mercat i les Fires. «És una qüestió de concepte. Oi que a ningú se li acudiria posarà les Fires al parc de la Ciutadella?», es van preguntar els membres de Salvem la Devesa. A més, estan recollint signatures --ja en porten més de 3.000 des de l'agost-- i el seu objectiu és fer d'interlocutors per aconseguir incorporar les reivindicacions veïnals al Pla Especial i al Pla d'Usos . Per aconseguir-ho, però, van advertir que cal «unitat» entre tots els gironins. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada