dijous, 17 de novembre del 2016

285) CRÒNICA DUES-CENTES VUITANTA CINC DE LA CROADA DE L’ESPANYA NEGRA CONTRA LA GENT CATALANA

L'Audiència Nacional cita a declarar tretze 'rapers' per les lletres de les seves cançons. 
Els joves seran interrrogats per la jutgessa Carmen Lamela en qualitat d'investigats i són membres del col·lectiu musical La Insurgencia. 
Difonen des de fa tres anys els seus videoclips i textos a través d'un canal de YouTube i una pàgina de Facebook. 
Un senador exhibeix una bandera republicana davant Felipe VI al Congrés de Diputats. 
Durant el discurs del rei en l'acte d'estrena de la legislatura. 
Canal a YouTube del col·lectiu La Insurgencia, al qual pertanyen tots els rapers inclosos en la operació 









  

[Barcelona (República Catalana) 17/11/2016]  
L’AMIC DEL POBLE 
 
El nou gabinet de Mariano Rajoy va prendre possessió dels seus respectius càrrecs el passat dilluns 7 de novembre. El president del Partit Popular va situar al capdavant de la cartera d'Interior Juan Igancio Zodio, exalcalde de Sevilla, en substitució del polèmic Jorge Fernández Díaz. Tanmateix, durant els primers dies de funcionament ordinari del ministeri, les seves directrius polítiques no semblen haver modificat.
La carta de presentació ministerial no es va fer esperar ni 24 hores. El matí de dimarts 8 de novembre, una quinzena de membres de la penya antifeixista Bukaneros, seguidora del Rayo Vallecano, van ser detinguts en diversos punts de Madrid i de Castella. Al seu torn, cinc membres de l'esquerra independentista catalana van ser citades a declarar per l'Audiència Nacional (AN) espanyola, acusades d'un presumpte delicte d'injúries a la corona.
Paral·lelament, el mateix dimarts, tretze joves cantants de rap van rebre sengles citacions per anar a declarar en qualitat d'investigats a l'AN, en el marc de les diligències prèvies d'un procediment obert per la comissaria general d'informació del Cos Nacional de Policia (CNP). Tot i així, aquest operatiu policial a escala estatal no va transcendir gaire més enllà de les xarxes socials.
La causa la instrueix el Jutjat Central d'Instrucció 3 de l'alt tribunal –hereu del Tribunal d'Ordre Públic (TOP) franquista–, encapçalat per la magistrada Carmen Lamela Díaz que, el passat 19 d'octubre, va resoldre citar a declarar avui els joves. Davant la seu judicial del carrer García Gutiérrez de Madrid s'ha convocat, a les deu del matí, una concentració de suport rere el lema "Sense llibertat d'expressió no hi ha democràcia". Al mateix temps, s'ha endegat una campanya solidària a les xarxes socials amb l'etiqueta #AbsoluciónLaInsurgencia.

Enxarxats pel 'hip-hop' i les idees 
L'Alexander té 22 anys i és veí de Sabadell. Ara fa dos anys va començar a participar al col·lectiu musical La Insurgencia, es va animar a gravar algunes de les seves cançons, a crear-ne d'altres de col·lectives amb la resta de membres del grup i també a fer algun videoclip. "Tenim militàncies polítiques diferents i alguns no ens coneixem entre nosaltres, vivim a diferents ciutats de l'Estat i l'estranger, i treballem en xarxa", explica a la Directa aquest jove que pren el sobrenom artístic de Elgio. Tretze dels rapers investigats més un menor d'edat són residents a l'Estat espanyol, mentre que la resta, fins a sumar la vintena, viuen a països com Mèxic, Colòmbia o la República Dominicana.
El passat dimarts 8 de novembre, una parella d'agents de paisà del Cos Nacional de Policia espanyola esperaven Elgio a la sortida de la universitat on estudia enginyeria mecànica. Sense ser informat del motiu, els agents li van notificar l'obligatorietat de presentar-se davant de la jutgessa a Madrid. La resta de membres del col·lectiu musical, que tenen edats compreses entre els 18 i els 34 anys, van ser abordats de la mateixa forma a les seves respectives ciutats de residència: Gran Canària, Màlaga, Vigo, Còrdova, Jaén, Corunya o Cadis, entre d'altres. Els joves denuncien que els agents van sostraure material electrònic, com ordinadors i telèfons mòbils, a tots els que van ser aturats a la via pública, però no van poder fer el mateix amb els que van ser notificats als seus respectius domicilis, perquè no estaven autoritzats per la jutgessa a efectuar registres domiciliaris.
L'única noia de col·lectiu va ser la persona que va rebre un segon document on s'anuncia l'acusació que pesa sobre els tretze: enaltiment del terrorisme, incitació a l'odi, delicte contra les institucions de l'Estat, injúries a la corona i associació il·lícita. Tot i això, els joves encara no saben sobre quines lletres i material probatori es basa el procediment obert.
Durant els darrers tres anys, els membres de La Insurgencia han penjat a la xarxa més de 350 vídeos en un canal de YouTube i una pàgina de Facebook que compten amb poc més de dues mil seguidores. Per tots ells i per demanar solidaritat i difusió del cas han emès un comunicat on denuncien que "una vegada més queda demostrat que en aquest Estat no hi ha llibertat d'expressió si t'oposes a aquest règim d'opressió i terror". En el text se solidaritzen amb altres casos de músics represaliats com Valtónyc i Pablo Hasel i afirmen que ara "volen reprimir La Insurgencia perquè l'integren artistes que sempre han mostrat la seva solidaritat activa amb tots els presos polítics".
L'Alexander afirma ser conscient que alguna cosa així podia passar "coneixent els múltiples casos repressius semblants", però es mostra impressionat de què "passin en un Estat que s'autodefineix democràtic". El jove explica que seguirà amb la seva lluita, tal com explica el comunicat del grup: "no deixarem de fer música pel seu intent d'intimidació, sinó que seguirem fent-la encara amb més motius". Malgrat això, expressa el seu malestar amb l'escena del hip-hop i afirma que se senten "molt marginats perquè la resta de rapers parlen d'unitat dins del moviment, però a l'hora de la veritat no són capaços de denunciar una injustícia com aquesta”.  

Un senador exhibeix una bandera republicana davant Felipe VI al Congrés de Diputats durant el discurs del rei en l'acte d'estrena de la legislatura 
Fotografia: @Sandra_RNE.
El senador d’Esquerra Unida Iñaki Bernal ha exhibit una bandera republicana, amb la inscripció ‘III República’, durant tot el discurs que ha fet Felipe VI al congrés espanyol, en l’acte d’obertura de la nova legislatura. Situada exactament al lloc oposat a la tribuna d’oradors, el rei d’Espanya ha pogut veure perfectament la bandera tota l’estona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada