divendres, 14 d’octubre del 2016

Pel que fa als amfibis i rèptils, l’Albera és la zona dels Països Catalans amb més espècies

http://d1abj31dnwl5uq.cloudfront.net/imatges/55/23/alta/780_0008_5523478_b66006a3031480baa97adb976db1ef72.jpgL’Albera camina cap a la clausura del camp de tir. 
400 persones es reuneixen per reivindicar el valor natural i patrimonial de les terres en mans de l'Exèrcit espanyol. 

 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 14/10/2016 
Espolla/Sescebes (Albera, Alt Empordà).- 

Llegim al porta de Figueres LA FISSURA que dimecres 12 d’octubre unes 400 persones van participar en la caminada popular per conèixer el territori del Parc Natural de l’Albera organitzada per la plataforma Alto el foc a l’Albera. La caminada va recórrer, des de Vilartolí, veïnat de Sant Climent Sescebes, diferents punts a l’interior del camp de tir de la base militar Álvarez de Castro. Les veïnes fa anys que denuncien el risc que suposa la proximitat de l’activitat del camp de maniobres per a la vida de les persones; una situació que s’ha vist agreujada en els darrers mesos per la caiguda de metralla en zones habitades situades fora de la superfície de la base militar. Però també alerten de la devastació del patrimoni natural i històric del territori, i és que l’Albera ocupada actualment pels militars és una de les zones amb major biodiversitat animal del Mediterrani occidental i amb major concentració de monuments megalítics de l’Europa occidental.  
Una nena ensenya una cua de morter 
L’abril del 2015, un batalló de 500 soldats va realitzar una marxa d’instrucció militar a l’interior del poble de Sant Climent Sescebes. La simulació de les maniobres de seguretat --amb la presència dels militars empunyant armes llargues-- es va produir a quarts d’una del migdia, quan els infants de Sant Climent sortien de l’escola. Arran d’aquesta operació, un grup de veïnes de Sant Climent Sescebes i d’Espolla van manifestar el mes de maig el seu malestar en una carta enviada als mitjans de comunicació, apuntant el risc i la incompatibilitat de la vida de les veïnes amb l’activitat del camp de tir i assenyalant el valor mediambiental de les terres que avui serveixen per a pràctiques militars amb foc i artilleria: “És totalment incomprensible que hi hagi, al voltant del Parc, un camp d’entrenament on els soldats espanyols realitzen exercicis que ignoren per complet el caràcter protegit i únic del Parc, així com la presència de nuclis habitats als seus voltants”, afirmaven a la carta.
Vilartolí, veïnat de Sant Climent Sescebes, i els Vilars, veïnat d’Espolla, són les zones habitades més properes a la zona del camp de tir de la base militar Álvarez de Castro. Més enllà de les operacions simulades, les veïnes conviuen des de fa dècades amb foc real, de dia i de nit. Viuen també amb maniobres fora de la base, ocupant l’espai públic de pobles o carreteres per dur-hi a terme diferents activitats militars. Això comporta sovint tancar pistes i camins rurals, impedint el pas a les persones per a espais no militars als usuaris de l’entorn natural. Al novembre, la caiguda d’una quinzena de morters, de metralla i munició a tocar de persones i cases va tornar a posar en peu de guerra el grup de veïnes.
La plataforma Alto el foc a l’Albera neix el desembre del 2015, amb una reivindicació nítida: el tancament del camp de tir de la base militar Álvarez de Castro. No és la primera vegada que el territori resisteix els embats de la presència militar a la zona. Des de l’inici de l’expropiació a partir del 1978, les veïnes de l’entorn s’han mobilitzat per recuperar un territori amb una biodiversitat de fauna i flora excepcional i amb un gran valor patrimonial i històric. 

El valor natural i històric de la zona 
Dolmen a l'interior del camp de tir de la base militar de l'Albera 
La serra de l’Albera és la part més oriental dels Pirineus i separa les planes de l’Empordà i del Rosselló. La seva orografia fa que convisquin espècies animals i vegetals diverses: “A l’Albera tenim espècies pròpies d’ecosistemes eurosiberians. En tractar-se de la continuació de l’eix axial dels Pirineus, també tenim fauna i flora de l’Alta Muntanya pirinenca i, amb la proximitat del mar, també de la pròpia de les zones mediterrànies”, explica Joan Budó, tècnic del Centre de Reproducció de Tortugues a l’Albera. Tots aquests elements fan del territori una de les zones amb més biodiversitat animal del Mediterrani occidental. “Hi ha 53 espècies de mamífers i 240 espècies d’ocells. Pel que fa als amfibis i rèptils, l’Albera és la zona dels Països Catalans amb més espècies: 12 d’amfibis i 22 de rèptils”, afegeix Budó.
Les pràctiques militars es desenvolupen entorpint la vida d’aquestes animals, i és que “malgrat que el riu Anyet –que travessa el camp de tir– sigui constantment bombardejat, hi segueix vivint la llúdriga. Malgrat que hi passen tancs, els amfibis segueixen criant als Estanys del Torlit. Malgrat els tirotejos, els ocells i rapinyaires segueixen creuant una de les majors serralades del continent, els Pirineus”, afirma Enric Capalleras, també tècnic del Centre de Reproducció de Tortugues a l’Albera. Segons Capalleras el tancament del camp de tir de l’exèrcit espanyol no és una fita impossible: “No seria la primera vegada que es clausura un camp de tir. Cabañeros va passar de ser camp de tir a Parc Nacional. Anchuras va passar de ser camp de tir a Parc Natural. Cabrera, una de les joies del Mediterrani va ser un camp de tir, on es disparava des de vaixells de l’armada contra els penya-segats, a Parc Nacional. Avui dia és inimaginable que cap d’aquests espais pateixi les agressions que pateix l’Albera”.
Un terç del terreny que avui forma part del camp de tir està protegit per la legislació europea des de l’any 2005 a través de la Xarxa Natura 2000, la xarxa de protecció d’àmbit europeu per a espais amb un alt valor ambiental. Però en aquesta zona, a més de l’amenaça d’espais com els estanys protegits del Torlit, està també en risc l’adequada conservació del patrimoni històric d’aquest racó de l’Albera.
La petjada de l’ésser humà a l’Albera és present des de l’època neolítica. A la serra existeixen actualment més de 112 monuments megalítics, una xifra que, segons Joan Budó, “fa de l’Albera la zona amb major concentració de monuments d’aquest tipus de l’Europa occidental”. Des del menhir de la Murtra, Budó explica que, a banda dels dolmens i menhirs datats entre 2000 i 4000 anys abans de la nostra era la zona compta amb restes de construccions altmedievals. Així mateix, dins el camp de tir hi ha Santa Fe dels Solers (Vilartolí), una de les poques esglésies preromàniques de Catalunya que, per tant, no té un absis semicircular sinó,  rectangular. “La presència humana en aquesta zona s’enllaça fins als nostres dies. Hi ha una fotografia feta el 1890 on es veu el puig del Castellar ple de vinyes. Per tant, durant molts segles aquesta terra ha tingut la presència dels habitants d’aquesta zona que l’han treballat i estimat”, afegeix Budó. 

La resistència a la presència militar 
http://d1abj31dnwl5uq.cloudfront.net/imatges/55/23/alta/780_0008_5523480_ef0f6bcfa539631853e2769dc3df7738.jpg
Reconeguts antimilitaristes dels anys 80 i 90  entre els marxaires 
L’hemeroteca apunta que abans de 1936, en temps de la República, els militars ja realitzaven pràctiques a la zona, però és a partir del 1953 que la presència de l’Exèrcit espanyol es consolida amb el seu CIR número 9 (Centre d’Instrucció de Reclutament), tal com s’anomenaven campaments militars. Malgrat tot, les expropiacions dels terrenys que avui formen part del camp de tir militar --1.380 hectàrees entre Sant Climent Sescebes i Espolla-- no s’inicien oficialment fins a l’any 1978. A Espolla les terres expropiades es coneixien amb el nom els Comuns, ja que procedien d’una donació feta el 1861 pel duc de Medinaceli, comte d’Empúries, als caps de família del municvipi. El 1978 la gent d’Espolla, en un moviment encapçalat entre altres veïns expropiats per Carles Urritz Geli, van mostrar la seva oposició a l’expropiació: aquelles terres s’utilitzaven per a la pastura, els arbres --i en especial les alzines sureres-- quedaven dins l’àrea de domini de l’Exèrcit espanyol, afectant les fonts d’ingrés de les famílies del poble. A més, durant els anys anteriors, la zona havia patit nombrosos incendis a causa de les maniobres militars, el més greu al desembre de 1973. La pressió veïnal d’aquells anys va aconseguir que es tirés enrere l’ampliació de 2500 hectàrees prevista per a l’any 1983.
El 1984 la Coordinadora per a la Defensa de l’Albera va iniciar una campanya per posar de manifest els danys ocasionats per l’abandó dels terrenys de la base. L’organització reivindicava el valor natural i històric de l’Albera i denunciava l’estat de i el perill que corria la tortuga mediterrània, espècie que havia reduït la seva presència a la zona a causa dels incendis i la secada dels anys anteriors. Un any més tard, la coordinadora va plantejar una nova campanya per aconseguir la protecció de l’Albera, que encara estava essent constantment amenaçada pels incendis forestals i que, en un futur, podia convertir-se en zona de maniobres militars. La iniciativa, a la qual es van adherir també entitats i organitzacions de la Catalunya Nord, va recollir 4000 firmes per intentar preservar la biodiversitat més enllà de les terres ocupades pels militars (protegint també el conjunt comprès entre la Jonquera i Portbou), en el marc de la creació del projecte de llei de protecció de l’Albera al Parlament de Catalunya.
Però finalment, el 1986, només de terminats terrenys del vessant sud de la serra, al sector nord de l’Alt Empordà van ser declarats declarats Paratge natural d’interès nacional. Per tant la protecció es feia de forma fragmentada i no protegint el conjunt de l’espai, tal com la Coordinadora per a la Defensa de l’Albera havia reclamat. Un any després, a partir de la reconfiguració territorial de l’exèrcit espanyol, el centre d’instrucció és desmantellat per convertir-se oficialment en un camp de maniobres i el nombre de soldats augmenta de forma significativa. Des de llavors, la tasca de les entitats en defensa de l’Albera se centra en el coneixement del territori i la insubmissió al servei militar obligatori.  

L’arribada de 100 vehicles nous a la base militar 
Tomàs Gisbert, del Centre Delàs 
Amb motiu de la seva visita a la base militar de Sant Climent Sescebes el juny passat, el ministre de Defensa, Pedro Morenés va tornar a informar sobre la reorganització interna de l’exèrcit espanyol, després de fer aquest anunciament a mitjans de març. Tomàs Gisbert, del Centre Delàs d’Estudis per la Pau explica el context en el qual es produeixen els canvis actuals en l’exèrcit: “Els estats necessiten adequar els efectius dels exèrcits a les noves missions, per incrementar la seva operativitat. Els antics regiments especialitzats --com el Regiment de Muntanya-- passaran a formar part de les vuit brigades orgàniques (dues d’entrenament inicial, dues d’entrenament superior, dues de soldats que van a les missions i dues amb soldats que tornen de les missions) que seran autònomes per actuar en qualsevol tipus de situació sigui dins o fora de l’Estat espanyol”. D’aquesta manera, el regiment de caçadors de muntanya Arapiles 62, amb base a Sant Climent Sescebes (i també al Bruc, a Barcelona) s’integrarà a la Brigada Orgànica d’Aragó I, que depèn de la caserna general a Saragossa, “una brigada d’infanteria mecanitzada, amb vehicles de roda”, segons Gisbert. Aquest canvi suposa que la base militar de Sant Climent Sescebes comptarà amb 100 vehicles blindats més. 

Les anunciades reconversions a la base agreujaran i deterioraran encara més la situació a l’Albera 
Caminada a l'Albera el  12 d'octubre 
“Ens preocupa el futur de la base militar i les anunciades reconversions perquè agreujaran i deterioraran encara més la situació i els espais naturals”, manifesten des d’Alto el foc a l’Albera arran de la incorporació dels nous vehicles. Però malgrat l’objectiu del govern espanyol de potenciar la base militar, la plataforma afirma que continuarà treballant per conscienciar la població de la situació que viuen el territori i els habitants de l’Albera. Amb la caminada del 12 d’octubre, Alto el foc inicia el camí cap a la clausura del camp de tir de la base militar que ha ocasionat danys significatius a la fauna, la flora, el patrimoni històric i a la vida de les veïnes de l’entorn. Enric Capalleras, explica quin és l’objectiu final de les mobilitzacions contra la presència de l’exèrcit espanyol a l’Albera: “La intenció de la plataforma és que aquestes terres tornin als seus propietaris: que llúdrigues, tortugues, rapinyaires puguin viure amb tranquil·litat. També que els seus habitants puguin tornar a aquell espai de memòria i vida que els han usurpat: que les veïnes de Sant Climent Sescebes, Espolla i Cantallops puguin treballar i a viure de nou a les terres que avui són en mans dels militars”. 

Veïnes i veïns, entitats de l'Albera i càrrecs electes del territori exigeixen el tancament del camp de tir militar de Sant Climent Sescebes i Espolla


Unes 400 persones participen en una caminada popular reivindicativa i xerrades sobre l'entorn paisatgístic de la contrada afectada per les maniobres militars i pràctiques d’artilleria pesada  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada