dijous, 20 d’octubre del 2016

La regressió dels boscos de ribera encareix el cost per fer aigua potable

La jornada celebrada a Girona i organitzada per la Xarxa de Custòdia 
L'ACA reconeix que una de les causes de l'estat d'aquests ecosistemes és «la reducció dels cabals dels rius» i destinarà 7 milions d’euros a recuperar-los 



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 20/10/2016 
Girona (Gironès).-  

Llegim en la premsa convencional gironina que el bosc de ribera, aquesta frondosa vegetació que creix a la vora dels rius, llacs, estanys o altres dipòsits d'aigua dolça, no serveix només per fer ombra quan anem de pícnic o per albergar famílies d'ànecs de coll verd. Una de les virtuts d'aquest ecosistema és que permet abaratir els costos per generar aigua potable gràcies a la seva capacitat per contribuir a la millora de la qualitat del riu. Sempre que aquest hi sigui present i en bones condicions, és clar.
No és aquest el cas dels boscos de ribera de les comarques gironines i de la resta de Catalunya. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va posar ahir de manifest que a casa nostra aquestes formacions boscoses estan en regressió i «degradades», i necessiten una atenció urgent. Ho va dir en el marc de la jornada «Confluència d'usos al bosc de ribera», celebrada a Girona i organitzada pel Grup de Treball de Custòdia Fluvial de la Xarxa de Custòdia del Territori. El director de l'ACA, Jordi Agustí va recordar un estudi recent en el qual s'arribava a la conclusió que els boscos de ribera permetien estalviar milers d'euros anuals en la potabilització de les aigües. I també va reconèixer que una de les causes de la degradació d'aquests ecosistemes és «la reducció dels cabals dels nostres rius». A Girona l'exemple més paradigmàtic d'això és el Ter, riu transvasat, amb un cabal tan baix que supera periòdicament el llindar de la il·legalitat i on encara hi ha molt de camí a recórrer per preservar la seva vegetació. Agustí va aprofitar la jornada per anunciar una injecció de 7,2 milions d'euros per recuperar aquests boscos en un termini de cinc anys. D'aquests, 5,7 milions seran per restaurar-los en l'àmbit de les conques internes, mentre que el milió i mig restant es destinarà a subvencionar les tasques que fan les entitats de custòdia del territori. Amb això, l'organisme públic pretén complir els objectius de la Directiva Marc de l'Aigua.
A banda de la falta de cabals, el director de l'ACA va apuntar a altres causes del mal estat dels boscos de ribera, com la pressió urbanística, les grans infraestructures, una gestió agrària extensiva i una gestió silvícola «cada vegada més complexa». Així mateix, també va enumerar altres beneficis derivats d'una bona cura dels boscos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada