dijous, 13 d’octubre del 2016

La Generalitat es planteja prohibir temporalment la pesca de corall

http://fotos02.diaridegirona.cat/2016/10/13/318x200/fotospropies20150418184247.jpg
Corall incautat a corallers furtius a la Costa Brava
Els corallers furtius han saquejat el litoral de la Costa Brava  








TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 13/10/2016 
Port de la Selva (Alt Empordà).-  

Llegim en la premsa convencional que la Generalitat estudia promoure una moratòria puntual de la pesca de corall vermell (Corallium rubrum), si els informes elaborats pels científics demostren que existeix un perill imminent per a les colònies d'aquest preada estructura calcària.
En els últims 20 anys, corallers furtius han saquejat el litoral de la Costa Brava i els encarregats de perseguir aquestes infraccions són el Cos d'Agents Rurals (CAR) del Departament d'Agricultura de la Generalitat, el Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil i des de fa un temps la Unitat Regional de Medi Ambient dels Mossos d'Esquadra. En aquest període, s’han confiscat 342 quilos de corall vermell d'alt valor econòmic peix il·legalment i, en total, han imposat unes 150 denúncies administratives als furtius per altres tantes infraccions, el 70% de les quals són per pesca de talla inferior a la permesa. 
Davant les veus d'alarma arribades de diferents sectors que alerten del perill en que es troben les colònies d'aquest preuat animal marí, la Generalitat estudia prohibir la seva pesca durant un temps, treva que es plantejaria conjuntament amb el Govern i la comunitat Balear perquè la mesura tingui més força i bons resultats. 
El director general de Pesca de la Generalitat, Sergi Tudela, promourà una moratòria puntual de pesca de corall si els informes dels experts mostren que les colònies d'aquesta espècie, que es pot pescar de maig a octubre en aigües del litoral català, exclusivament del Cap de Begur (Baix Empordà) fins a Portbou (Albera marítima, Alt Empordà), estan en mal estat. 
El cap de la secció de pesca i recollida de marisc del Departament d'Agricultura, Jordi Rodón, ha explicat a que en uns dies es farà una primera reunió amb científics, s'encarregaran uns informes i si conclouen que les poblacions de corall estan en perill, es farà una moratòria pel temps que aquests considerin necessari. 
Als biòlegs, que fa anys que reclamen un enduriment de la llei i que es faci complir l'existent, se'ls han sumat recentment alguns centres de busseig del Cap de Creus que alerten de la presència constant de furtius a la zona, saquejant sense cap tipus d'escrúpols el coral. 
L'alcalde del Port de la Selva (Alt Empordà), Josep Maria Cervera, creu que "fa molt que no s'hauria de poder pescar coral en el Cap de Creus", perquè "per als municipis del parc natural -el Port de la Selva, Cadaqués i Roses-, per al país i per a l'economia de tots, és molt però rendible una branca de coral en el fons del mar que una vegada s'ha extret, que beneficia a uns pocs".  

Control del mercat des de Torre del Greco 
Encara que depèn de la seva qualitat, segons els experts, el coral es ven en l'actualitat entre 800 i 1.200 euros el quilo i s'ha convertit en un autèntic article de luxe. Els grans majoristes d'aquest mercat estan a Torre del Greco (Nàpols, Campània), però últimament els xinesos han començat la seva expansió i han decidit actuar de majoristes trepitjant així un terreny històricament en mans d'unes poques famílies de la Campània amb molt poder que tenen el control total del comerç d'aquesta preada espècie. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada