dimecres, 12 d’octubre del 2016

Els pescadors de la Costa Brava denuncien que des de 2014 no han cobrat les vedes

http://fotos01.diaridegirona.cat/2016/10/12/318x200/xgr007co001.jpgLes confraries de la Costa Brava consideren «injust» que l'Estat no pagui la seva part dels ajuts que va prometre 



 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 12/10/2016 
L’Escala (Alt Empordà).-  

Llegim a la premsa convencional el fet que des de l’any 2014 estan sense cobrar les vedes els pescadors de la Costa Brava i per això denuncien que l’Estat continua desatenent les seves obligacions i asseguren que fa tres anys que no aporta la seva part de les compensacions pensades per contrarestar la falta d’activitat durant els mesos que les barques no surten a la mar. 

Un dels afectats és el patró major de la confraria de Blanes (la Selva marítima), Eusebi Esgleas. Lamenta que aquest problema s’estén pràcticament a tota la flota pesquera de la demarcació. «El 2014 Madrid va dir que quedaven només set anys perquè els pescadors rebéssim compensacions. Però des de llavors no ha pagat ni un any», va criticar. Enguany, afegeix, la situació sembla que va pel mateix camí. «Ja som a octubre i queda molt poc temps, així que tampoc esperem rebre els ajuts per les vedes que començarem properament».

Les vedes dels pescadors tenen diverses durades, però les més comunes s’allarguen fins al mes i mig. En aquest temps els pescadors deixen de feinejar per garantir la recuperació biològica dels peixos i crustacis. Fa pocs anys el Govern va decidir posar data límit a la subvenció de les vedes però va donar un termini de set anys perquè els pescadors es reestructuressin. Ara els pescadors denuncien que aquest termini no s’està complint i que els ajuts ja fa temps que han deixat d’arribar, amb el greuge que això suposa per al sector.

«Les subvencions les deixa de cobrar l’armador del vaixell, ja que els mariners reben l’atur. Però la falta de diners també perjudica els propis mariners, perquè acaben anant al límit», va explicar Esgleas, que considera «totalment injusta» aquesta actitud del Govern espanyol a la vegada que exclou la Generalitat de les responsabilitats pel que fa al pagament. «Prop del 60% dels diners prové de la Comissió Europea, i ens consta que allà estan disposats a concedir-nos la seva part. Ara bé, per fer-ho necessiten que l’Estat aboni el 40% restant, i aquests són els diners que es nega a aportar, cosa que ens deixa a nosaltres sense el 100% de l’import», va denunciar el patró major de la confraria.


Reestructuració del sector 

En aquesta línia, els pescadors consideren que aquestes subvencions per a les vedes són per fomentar la reestructuració del sector: «ens mereixem aquestes ajudes tant com el sector metal·lúrgic o algun altre sector que està en procés de reestructuració».

En el seu cas, la reconstrucció de la pesca catalana ha de passar per un complicat equilibri entre la sostenibilitat de la fauna marina i la rendibilitat econòmica dels pescadors. Esgleas assegura que els pescadors de la demarcació són conscients de la seva incidència en els ecosistemes marins però opina que no és just que s’assenyali el seu sector com l’únic responsable dels problemes actuals. «La pesca suposa un 30% del problema. Però s?ha de saber també que els peixos es moren o no es reprodueixen també perquè hi ha milions de tones de micropartícules de plàstic que tenen un grau de responsabilitat encara més gran». Sobre si es plantegen deixar de fer veda aquest any, Esgleas creu que no s’arribarà a aquest extrem però avisa: «s’haurà d’obligar amb força que els pescadors no surtin».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada