dijous, 6 d’octubre del 2016

El conseller i ex-alcalde convergent Santi Vila defensa que els toros són una "gran expressió mediterrània, espanyola i també catalana"

El conseller de Cultura considera que el Parlament de Catalunya es va extralimitar amb la prohibició i argumenta que la cultura catalana "sempre serà espanyolíssima" 






TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 06/10/2016 
Figueres (Baix Empordà).- 

Segons l’Agència Catalana de Notícies el sempre molt polèmic i molt contestat conseller de Cultura del Govern de la Generalitat i ex-alcalde de Figueres (Alt Empordà) per CiU, Santi Vila, ha assegurat que el Parlament de Catalunya es va extralimitar amb la prohibició dels toros i insisteix que, més que protaurí, sempre s'hi ha mostrat contrari en considerar que les corrides havien de "morir" de manera "natural". En una entrevista al diari EL PAÍS, el conseller del govern autonòmic de Junts pel Sí creu que des del sector "més apassionat del nacionalisme espanyol i català" s'entén de manera identitària, i creu que no és així. En paral·lel, proposa que la plaça taurina Monumental de Barcelona es converteixi en un gran equipament per a concerts o en un centre d’interpretació o memorial que recordi que els toros són una "gran expressió mediterrània, espanyola i també catalana". Així, argumenta al rotatiu de Madrid que la cultura catalana sempre serà "espanyolíssima".
Segons ha explicat el conseller de Junts pel Sí i dirigent del partit convergent en una entrevista a EL PAÍS, actualment s’imposa una "nova espiritualitat" més respectuosa amb els animals i que provoca incomoditat amb qualsevol espectacle que fa servir la violència.

Anulació del Tribunal Constitucional 
Davant d'una prevista anul·lació per part del Tribunal Constitucional del Regne d’Espanya –que al nostre entendre aportaria pràcticament els moviments socials animalistes a l’àmbit polític de la separació catalana de l’Estat espanyol-- a la prohibició de les corrides aprovada al Principat de Catalunya, ha afirmat que estaran "atents" a l’argumentari "si és cultural", perquè es tracta de la festa nacional espanyola i preval aquest criteri "sobre qualsevol altre". "Jo, més que protaurí, sempre he estat contrari a la prohibició, que no és el mateix", ha reblat.
Enmig d'aquest debat, considera que hi ha l' oportunitat "magnífica" de replantejar-se l'ús de la plaça Monumental de Barcelona. "És injust que només tinguin llicència per fer toros i que no els donem alternatives", ha precisat, instant a buscar alternatives perquè la plaça sigui un gran equipament per a la celebració de concerts de format mitjà per a 10.000 persones o un centre d’interpretació o memorial que recordi que els toros són una "gran expressió mediterrània, espanyola i també catalana".
El titular de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, ha recordat que defensa el procés sobiranista només per raons "polítiques, de repartiment i d’organització de poder", en el marc d'una "atròfia d’organització i repartiment de poder de l’Estat" que porta Catalunya que sentir-se "incòmoda".  
 Amb tot, veu "evident" que la cultura catalana sempre serà "espanyolíssima" i espera que cada vegada "més mestissa, oberta i plural" perquè seria un "error" construir una cultura pròpia. "No imagino cap escenari polític amb un posicionament monocolor amb relació a la llengua, la història, les tradicions", ha conclòs.
Finalment, ha lamentat que Catalunya s'assembli molt a la resta de l’Estat espanyol quant a l'exclusió de la cultura com a part de les polítiques socials. Així, titlla de "paradoxal" que quan el Govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya decideixin impulsar una legislatura marcada per l'agenda social però veure que la cultura "no forma part d’aquesta agenda".



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada