dijous, 20 d’octubre del 2016

266) CRÒNICA DUES-CENTES SEIXANTA SIS DE LA CROADA DE L’ESPANYA NEGRA CONTRA LA GENT CATALANA

https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/imatges.vilaweb.cat/nacional/wp-content/uploads/2016/10/torosmonumentalbcn.jpgLa tortura taurina i espanyola ni art ni cap mena de cultura!!! 
Animalistes del món aplegueu-vos per aconseguir la independència catalana!!! 
Animals, si! Jutges taurins, no! 
El Tribunal Constitucional espanyol obliga a fer tornar els toros a Catalunya. 
Anul·la la prohibició de les corregudes de toros que va aprovar el Parlament de Catalunya el 2010. 
El Govern de la Generalitat i Colau impediran que les corregudes de toros tornin a Catalunya. 
La CUP-CC i el PSC es posen de costat del Govern de la Generalitat. 
Ecologistes en Acció reprova la decisió del TC espanyol d’anular la prohibició de les corregudes de toros a Catalunya. 
Clatellada internacional al Govern espanyol pel retorn dels toros a Catalunya. 
Entitats internacionals que representen 20 milions de socis arreu del món donen suport a mantenir la prohibició de les corrides de toros a Catalunya. 
Reparació per a 78.331 persones represaliades. 
Primer pas per anul·lar els consells de guerra sumaríssims del franquisme. 
La Comissió de la Dignitat entén que l'Estat “seria la riota mundial” si ho impugna. 
Concentració davant el Parlament per donar suport a Forcadell. 
Entre els assistents, hi ha diputats de Junts pel Sí, la CUP i CSQP, i l’alcaldessa Ada Colau.  


[Barcelona (República Catalana) 20/10/2016]  
L’AMIC DEL POBLE 

La militància que l’any 1972 varem donar el nom de llibertaris a uns col·lectius estudiantils de Batxillerat i Universitat a Catalunya sota el franquisme (veure ‘Manifesto Estudiantes Libertarios de Catalunya’, Barcelona, desembre de 1972) no pensaven que el dia d’avui la notícia seria la Federació d’Estudiants Llibertaris de Madrid al mateix temps que la imposició de la taurina tortura animal.
El ple del Tribunal Constitucional espanyol ha pres finalment la decisió d’anul·lar la prohibició de fer corregudes de toros a Catalunya que va aprovar el Parlament de Catalunya el 2010. Els magistrats han decidit, no pas per unanimitat, de fer cas de la ponència taurina de la magistrada Encarna Roca sobre la prohibició de les curses de toros al Principat de Catalunya, que dóna la raó al PP. Els recurs presentat per aquest partit deia que el Parlament de Catalunya no tenia potestat per a prohibir-les. El president del TC, Francisco Pérez de los Cobos, intentava que el TC emetés un veredicte per unanimitat. És la tendència que ha aplicat en totes les resolucions de recursos sobre lleis del parlament, i tenia l’objectiu d’evitar un desgast encara més important de la institució jurídica constitucional del Regne d’Espanya, molt qüestionada políticament. Però no ha estat possible i s’ha aprovat per 8 vots contra 3. Els magistrats anul·len l’article 1 de la llei catalana adduint que la prohibició vulnera l’article 149 de la Constitució espanyola que estableix que l’Estat té competència exclusiva per regular “les condicions bàsiques que garanteixin la igualtat de tots els espanyols en l’exercici dels seus drets”. Així, el TC fa constitucional en la monarquia espanyola la tortura animal com espectacle públic.
El TC assenyala que Catalunya té competència per a regular els espectacles públics i també per a protegir els animals, i admet que la competència sobre espectacles públics podria incloure la prohibició de les corregudes de bous amb la finalitat, com és el cas, de protegir els animals. Però sosté que en aquest cas cal tenir en compte que el Congrés de Diputats del Regne d’Espanya va declarar la tauromàquia patrimoni cultural, i per aquest motiu la prohibició “envaeix” competències estatals en matèria de cultura regulades en els articles 149.1.28 i 149.2 de la constitució.
El Govern de la Generalitat reitera avui el que ja va dir que deixaria “sense efectes pràctics” una possible sentència del TC contra la prohibició dels toros a Catalunya. “No volem un país on es mati i es faci patir els animals”, va declarar la consellera de la Presidència de la Generalitat i portaveu, Neus Munté. 

El Govern de la Generalitat i Colau impediran que les corregudes de toros tornin a Catalunya. La CUP-CC i el PSC es posen de costat del Govern de la Generalitat. 
Les reaccions a la decisió del Tribunal Constitucional espanyol d’anul·lar la prohibició de fer corregudes de toros a Catalunya no s’ha fet esperar. El Govern de la Generalitat i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’han expressat en un mateix sentit i han mostrat la seva voluntat que aquest espectacle no es torni a organitzar al Principat de Catalunya: “No hi tornarà ha haver toros a Catalunya, ho puc dir més alt però no més clar”, ha dit el conseller Josep Rull. I ha afegit: “Defensarem la decisió sobirana del Parlament. Utilitzarem tots els mecanismes per impedir que es facin corrides de toros”.
Per la seva banda,  Ada Colau ha dit que “digui el que digui” el TC, l’Ajuntament de Barcelona impedirà el maltractament animal. En un missatge en el seu compte de Twitter, Colau ha recordat que Barcelona ja es va declarar ciutat antitaurina el 2004: “Barcelona és una ciutat antitaurina des del 2004. Digui el que digui el TC, farem complir les normatives que impedeixen el maltractament animal”. 

El PSC, al costat del Govern de la Generalitat 
El PSC tampoc no vol que tornin les curses de toros, malgrat la darrera sentència del Tribunal Constitucional del Regne d’Espanya. El diputat pel PSC Jordi Terrades ha assegurat que, tot i que en 2010 el seu grup va votar dividit la prohibició dels toros i el mateix president José Montilla --ex stalinista del PCE (i)/PTE-- va donar suport a la continuïtat de l’espectacle taurí, ara el partit no comparteix la sentència del TC. “Aquest és un debat que estava tancat a Catalunya. La immensa majoria de ciutadans del país no comparteix aquests espectacles on el toro mor, i no reobrirem el debat”, ha comentat Terrades des del Parlament de Catalunya.
Ecologistes en Acció reprova la decisió del TC d’anular la prohibició de les corregudes de toros a Catalunya
Ecologistes en Acció ha reprovat la decisió del Tribunal Constitucional d’anular la prohibició de fer curses de braus a Catalunya, de forma explícita i rotunda i emplaça al "conjunt de l’ecologisme social a fer un front comú en defensa de la legalitat de la normativa revocada i en contra de la barbàrie d’aquesta pràctica mesquina de tortura animal".
Puntualitza que l’abolició de les curses de braus a Catalunya va ser aprovada pel Parlament de Catalunya el 28 de juliol del 2010 a partir de la Iniciativa Legislativa Popular promoguda per la Plataforma Prou! amb la intenció d’aconseguir la prohibició d’aquests tipus d’espectables al nostre País. La decisió del TC representa menystenir un procés participatiu i democràtic sorgit de la societat civil i una interpretació subjectiva i errònia de les competències que el Parlament de Catalunya té sobre aquest tema.
L'entitat ecologista recorda que l’abolició de les curses de braus a Catalunya va ser el resultat de la mobilització popular, la qual segueix disposada a defensar fins on faci falta la vigència de la normativa que regula la prohibició d’aquests espectacles vergonyants, "aquesta oposició popular es mobilitzarà per tal de que la decisió del TC no tingui cap efecte legal al nostre País", remarca.
També ha assenyalat que les infraestructures que es necessiten per a tornar les “corridas” a Catalunya complint la Llei estatal, estan avui en dia desmantellades, fins al punt que la principal plaça, la Monumental de Barcelona està totalment abandonada i part de les seves instal·lacions a punt de ser llogades amb altres objectius com els de instal·lar una Mezquita. Això representa que la sentència a part de ser injusta i antidemocràtica és inútil, perquè tornar a posar en funcionament tot el necessari per poder fer corregudes a Catalunya seria altament costós i de difícil viabilitat econòmica. 

Entitats internacionals que representen 20 milions de socis arreu del món donen suport a mantenir la prohibició de les corrides de toros a Catalunya 
Segons l’Agència Catalana de Notícies entitats animalistes de nou estats europeus han expressat el seu rebuig al retorn de corregudes de toros a Catalunya. Aquestes entitats, que representen 20 milions de socis arreu del món, han participat a la reunió entre la Plataforma Prou i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, aquest dimecres al vespre al Parlament de Catalunya. A la sortida de la trobada, Rull ha assegurat que el Govern articularà "totes les actuacions normatives que calgui per garantir que les corrides de toros no tornin a Catalunya". "El Constitucional pot fer totes les sentències del món, però nosaltres ens posicionarem a favor del que sobiranament va decidir el Parlament de Catalunya, emparat en el llenguatge universal dels drets dels animals, davant un llenguatge identitari i particular, com és el de la 'fiesta nacional española'", ha afirmat Rull. A la trobada, també hi han participat els grups parlamentaris de JxSí, el PSC, CSQP i la CUP.
Entitats com la suïssa Franz Weber, la francesa Robin des Bois o l'anglesa League Against Cruel Sports s'han unit aquest dimecres a la Plataforma Prou, que va promoure la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) a partir de la qual el Parlament va prohibir les corrides de toros el 2010. Govern, grups parlamentaris i entitats han abordat una estratègia compartida per donar resposta a l'eventual aixecament de la prohibició.
El portaveu de la Plataforma, Leonardo Anselmi, ha mostrat el rebuig frontal a l'eventual aixecament de la prohibició per part del TC i de "qualsevol sentència que vagi en contra de la voluntat popular i d'un exercici de democràcia participativa, com va ser la ILP". "Seria la primera vegada que un tribunal constitucional deroga una llei que és el resultat de la democràcia participativa, a sobre que n'hi ha poca; és un missatge molt perillós per a la salut democràtica per a tot el món", ha reblat.
Una de les portaveus de les entitats internacionals que ha intervingut després de la reunió, Vera Weber, de la Fundació Franz Weber, ha afirmat que "una sentència d'un alt tribunal derogant una reivindicació de la societat civil fins a transformar-se en una llei seria un atemptat contra la democràcia, contra els animals i contra la natura".
Rull ha agraït a les entitats que es posicioni al costat del Parlament i ha insistit en la posició "clara" i "rotunda" del Govern de la Generalitat de posar "tots els mecanismes al nostre abast per garantir els drets dels animals". Per al titular de Territori i Sostenibilitat, és aquest "llenguatge universal" el que preval en la "col·lisió" amb "l'element tradicional de la 'fiesta nacional española'".
Ni art ni cultura 
Per la nostra part proclamem davant el món que la tortura taurina i espanyola ni art ni cap mena de cultura!!! Animalistes del món aplegueu-vos per aconseguir la independència catalana!!! Animals, si! Jutges taurins, no!  

Primer pas per anul·lar els consells de guerra sumaríssims del franquisme 
Via lliure per declarar nuls i sense efecte jurídic els consells de guerra sumaríssims franquistes i les seves corresponents sentències contra 78.331 represaliats per la criminal dictadura, 3.358 dels quals van ser executats. Davant l'immobilisme espanyol en aquesta matèria, el Parlament va exercir la seva pròpia sobirania, ahir, amb la tramitació d'una proposició de llei per reparar jurídicament les víctimes del franquisme a Catalunya, una iniciativa de diverses entitats memorialistes que va trobar el suport de Junts pel Sí, Catalunya Sí que es Pot (CSQP) i la CUP.
Superat el debat a la totalitat, al qual cap grup havia presentat esmenes, la cambra continuarà tramitant la norma, que afecta tots els judicis franquistes instruïts per causes polítiques entre els anys 1938 i 1975 a Catalunya. Al principi i al final del debat es van adreçar llargs aplaudiments a la llotja de convidats i la tribuna de públic de l'hemicicle, on hi havia una vuitantena de víctimes i familiars de represaliats, entre les quals, el nét nebot del president Lluís Companys, les germanes de Salvador Puig Antich, els fills de Manuel Carrasco i Formiguera i de Lluís Serra i Giribert, l'alcalde del Prat afusellat el 1939.
La reparació jurídica ha acostat els grups independentistes amb CSQP. “No es pot ser demòcrata sense ser antifranquista. Que no ens parlin d'amnisties o de transicions, perquè els crims contra la humanitat no prescriuen”, va recordar Montserrat Palau, de JxSí.El líder d'EUiA, Joan Josep Nuet, va celebrar que es retiri l'etiqueta de “delinqüents” als represaliats polítics i va constatar que els judicis franquistes, ras i curt, “van ser una farsa”. La diputada de la CUP Mireia Boya va celebrar haver posat “el punt i final a la impunitat” i va reptar la política espanyola a aturar la determinació del Parlament: “Corrin a Europa a dir-los que no volen anul·lar les sentències dels feixisme i continuar humiliant les víctimes; hi vagin i no en tornin.”
El portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, va insistir que no esperen cap impugnació espanyola a la reparació per part del Parlament, ja que seria com avalar la justícia franquista. “No ens ho imaginem perquè seria una situació grotesca; representaria que algú vol tornar a fer reviure uns processos anul·lats. Serien la riota davant del món. Les Nacions Unides, a qui se li comunicarà que s'han anul·lat perquè ho havien reclamat, no entendrien res”, va explicar Cruanyes, que ho va comparar amb “una broma de cafè”. 
De fet, de moment les institucions espanyoles no s'han pronunciat sobre si el Parlament s'ha extralimitat en les seves funcions, tal com va subratllar el diputat del PP Fernando Sánchez Costa, que va rebre una remor de rebuig entre el públic quan va defensar que l'Estat espanyol ja va reparar les víctimes amb la llei d'amnistia. Sánchez Costa, que va fer sospirar d'indignació els familiars de les víctimes, va acusar els diputats impulsors de l'anul·lació de “mirar el passat amb fúria, obrir trinxeres i ressuscitar fantasmes”.
Ciutadans està d'acord en el fons de la reclamació, però hi veu dificultats tècniques per dur-la a terme, mentre que el PSC va plantejar demanar al Congrés la modificació de la llei de memòria històrica per anul·lar en bloc tots els judicis sumaríssims i que no en quedin fora, per exemple, els dels catalans que van ser instruïts fora del Principat de Catalunya.
En aquest sentit, la mateixa presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, va justificar que la cambra ha complert amb un deure pendent amb les víctimes. Joan Josep Nuet va abundar: “És l'hora que per primera vegada a la història d'Espanya una institució digui prou.” I la diputada cupaire Boya ho arrodonia: “Ens avergonyim en veure que qui ho havia de fer no ho farà mai.” La iniciativa del PSC també continuarà els tràmits al Parlament, ja que cap grup no hi va presentar esmenes a la totalitat. El text proposa una ampliació de la norma per declarar igualment nul·les les sentències del règim franquista i, a més, reconeix el dret a una indemnització de 135.000 euros per als beneficiaris dels qui van matar entre el juny del 1940 i el setembre del 1945 en ser deportats o internats en camps de concentració i extermini nazis.
Familiars i víctimes del franquisme relaten la pantomima que van ser els processos militars sumaríssims de la dictadura franquista 
La casualitat va voler que el dia que el Parlament de Catalunya iniciava els tràmits perquè els represaliats de la justícia franquista deixin de ser proscrits es complien 77 anys de l'afusellament, a les sis del matí a la muntanya de l'Oliva, a Tarragona, de Gumersindo Marco i Rofes i de Josep Giné i Estivill. A tots dos se'ls va organitzar un judici sumaríssim, “una pantomima il·legal i il·legítima: en mitja hora en feien sis o set”. (A tall de comparació, un judici corrent acostuma a durar unes tres hores). Montserrat Giné és la néta d'en Josep, d'Els Guiamets.“Els van fer un judici sumaríssim amb la contradicció que el van sentenciar per adhesión a la rebelión, quan ells van defensar la República. El cop d'Estat el van fer els franquistes, no els republicans”, constatava ahir Giné, que és també la presidenta de l'Associació de Víctimes de la Repressió Franquista a Tarragona. L'acompanyaven la seva mare i la filla d'en Gumersindo, Florència, amb les fotografies dels afusellats penjades al pit.
A Josep Giné el van detenir per ser d'ERC. Amb la retirada va marxar a l’exili. Va passar pel camp d'Argelers de la Marenda, al Rosselló, però es va creure la política de Franco que permetia tornar a qui no tingués les mans tacades de sang. L'esperaven.
Parents directes d'afusellats i represaliats es van citar abans del debat a la porta del Parlament per fer-se una foto de família amb representants de la comissió de la Dignitat, l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica o l'Associació Pro-Memòria als Immolats per la Llibertat. A Julià Castelló i Grau, de la Cellera de Ter, el van agafar el 10 d'agost del 1939 i el van afusellar a les tàpies del cementiri de Girona. “No l'he pogut abraçar mai perquè jo tenia 18 mesos”, lamentava compungida ahir la seva filla, Salvadora Castelló, de Bescanó. “La meva mare ho va passar molt malament: quedar viuda als 23 anys i ser roja!”, s'exclamava. També hi eren les germanes de Salvador Puig Antich, que vivien la jornada d'ahir “amb il·lusió i esperança”. “Les coses són difícils i no sabem si tot això arribarà a bon port”, confessava l'Imma, flanquejada per la Carme i la Montserrat. Creu que Madrid ho impugnarà? “Poden fer el que vulguin, aquests... Catalunya s'ha portat molt bé amb nosaltres, estem encantades del nostre petit país”, contraposava.
L'emoció era a flor de pell. L'Artur, fill de Ramon Ribes i Ricart, alcalde de Granyena de les Garrigues, no va poder acabar la frase: “El meu pare va ser víctima dels consells de guerra, i això li va costar ...” La vida.  

Concentració davant el Parlament per donar suport a Forcadell 
https://pbs.twimg.com/media/CvOaSFcXYAQU6LZ.jpg:smallL’esplanada del Parlament de Catalunya s’ha omplert de gent per donar suport a la presidenta de la institució, Carme Forcadell, que ahir va rebre la querella de la Fiscalia Superior de Catalunya per haver permès que el ple votés les conclusions de la comissió del procés constituent. Els manifestants han fent càntics de suport a Forcadell i han brandat estelades de tota mena i cartells en què es llegien lemes com ara: ‘Forcadell, estem amb tu’, ‘El poble decideix, no els tribunals’ i ‘Desobediència’.
Davant del Parlament hi havia diputats de Junts pel Sí, la CUP i CSQP, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, els ex-presidents del parlament Joan Rigol i Núria de Gispert, i senadors com Santi Vidal o Gabriel Rufián. Tots ells han fet una cadena davant les portes de l’edifici en senyal de resistència i mentre la multitud cantava “ni un pas enrere”.
Després ha sortit Forcadell, seguida d’alguns membres de la mesa del Parlament. Els manifestants han fet una ovació espectacular i han fet crits d’independència.
La presidenta ha rebut el suport de totes les figures institucionals i després s’ha acostat a la gent concentrada. No hi ha hagut discursos, però Forcadell ha dit als periodistes: “No es tracta de mi, no es tracta d’una sola persona: es tracta de democràcia. I a Catalunya, per sort, de demòcrates n’hi ha molts”.  

Novament el 13 de novembre 
S’anuncia una nova mobilització pel 13 de novembre en contra la judicialització de la política catalana. També pretén servir per donar suport a tots els polítics que tenen obert actualment un procés judicial i a les institucions catalanes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada