dissabte, 17 de setembre del 2016

PSC i CiU intenten desfer el govern local ERC i CUP a Salt amb la qüestió Ikea

PSC i CiU apel·len a la majoria obtinguda pels partidaris del desenvolupament del sector sud en les eleccions municipals per imposar Ikea 





TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 17/09/2016 
Salt (Gironès).- 

Davant la consulta sobre el sector sud de Salt (Gironès) el PSC està fent una campanya molt  agressiva  utilitzant fins i tot el mateix logo, colors groc i blau  i grafia de IKEA (però que en lloc de dir-hi IKEA hi diu ‘Sí al futur de Salt’) en el seu darrer butlletí ‘La rosa de Salt’ de setembre, que el partit reparteixen a totes les bústies de la ciutat. En el seu interior hi ha una típica foto d'un catàleg  d'IKEA a tutti colori i a dues pàgines, amb 6 ‘motius’ de creixement per a votar Sí, amb l'excusa de més ingressos pel municipi, que s'hi ubicarà el nou hospital Trueta, la facultat de Medicina, un nou institut i un parell de noves escoles, i de que la operació IKEA i altres empreses acabarà per sempre  amb l'atur i la marginació a Salt. Lo mateix que defensen els altres.

PSC i CiU intenten desfer el govern local ERC i CUP a Salt amb la qüestió Ikea 
Els dos principals grups de l'oposició a Salt, CiU i el PSC, veuen amb recel que el govern municipal, en mans d'ERC i Independents per Salt, IpS-CUP, consideri vinculant la consulta que es farà el dissabte 24 de setembre sobre el desenvolupament del sector sud sigui quina sigui la participació de la gent.
Així, segons la premsa convencional gironina, el portaveu de CiU, Jaume Torramadé, antic alcalde democristià de Salt i antic president de la Diputació de Girona, pensa que es podria considerar que la participació és representativa si hi voten almenys un 20% dels cridats a participar-hi (persones empadronades a Salt més grans de setze anys). Per sota d'aquest percentatge, qualifica de “ridícul” que el resultat pugui fer aturar el desenvolupament del sector sud quan 18 dels 21 regidors del ple hi donen suport i la majoria ho explicitaven en el seu programa. Per Torramadé, la consulta “està articulada per satisfer IpS-CUP perquè l'únic que volen és justificar-se i seguir governant encara que no puguin complir el seu programa, que és contrari al desenvolupament”, argumenta a fi d’intoxicar i provocar una baralla entre ERC i CUP que faciliti un govern municipal PSC-CiU. El regidor democristià hi afegeix que si guanya el no amb una participació molt baixa faran ús de tots els mecanismes que hi ha a disposició dels grups municipals de Salt perquè el ple de l’Ajuntament faci igualment la modificació del planejament al sector sud del municipi. Els avalarà, considera, la majoria àmplia que els grups partidaris del desenvolupament van obtenir en les municipals. Torramadé recorda que el desenvolupament del sector sud “és la millor oportunitat que té Salt per obtenir uns ingressos que necessita per fer les polítiques socials que fan falta”.

El punt de vista del PSC 
La portaveu del grup municipal socialista de Salt, Iolanda Pineda, considera que una participació significativa i, per tant, vinculant hauria de ser si votessin “el 35 o 40%” de les persones amb dret de vot. Hi afegeix que per sota d'aquests percentatges es plantejaran si accepten els resultats. La justificació de la socialista es refereix també als resultats de les municipals: “El PSC, CiU i ERC vam incloure explícitament al programa el desenvolupament del sector sud. IpS-CUP s'hi oposa, i no pot ser que si només va a votar [a la consulta] una part molt petita la majoria s'hagi de menjar el seu programa”. Pineda diu que serà feina de cada grup mobilitzar el seu electorat per participar en la consulta, però critica que calgui fer-la per una divergència interna de la coalició de govern: “L'únic que tenen en comú [ERC i IpS-CUP] és la independència de Catalunya, i no el desenvolupament de Salt, que és pel que han estat escollits, per governar Salt.”  

PxC amb PSC i CiU 
D'altra banda, i sumant-s’hi així a CiU i el PSC, el grup de PxC ha manifestat ja que és favorable al desenvolupament del sector sud per les especials necessitats socials i econòmiques del municipi i la urgència de creació de nous llocs de treball.  
El ple municipal de Salt té 21 regidors. De govern són vuit (ERC en té cinc i IpS-CUP, tres). A l'oposició, CiU en té sis, el PSC en té tres, PxC dos, i Canviem Salt i Ciutadans un cadascun. IpS-CUP i Canviem Salt s'oposen al desenvolupament insostenible del sector sud, amb la reserva d'espais comercials per a grans superfícies, com Ikea que ja va expressar el desig d'instal·lar-s'hi, àmbit industrial, una reserva d'espai per a equipaments sanitaris i educatius i zona residencial en aplicació de la legislació vigent.

Assumir el resultat del 24 de setembre 
L'acord de govern obliga ERC i IpS-CUP a assumir el resultat. Hi ha 18 regidors favorables al desenvolupament i quatre en contra, tres cupistes i un podemista. Si guanya el no, però, ERC hauria de canviar la seva posició, i defensar el no-desenvolupament del sector sud en els termes plantejats.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada