dilluns, 19 de setembre del 2016

Jornades sobre islamofòbia de gènere organitzades des de l'Espai Antiracista de Salt i Girona i el col·lectiu Malapècora

Durant tres dijous consecutius, del 22 de setembre al 6 d'octubre, a les 7 del vespre al Centre Cívic de Santa Eugènia de Girona  







TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 19/09/2016 
Girona/Salt (Gironès).- 

Jornades sobre islamofòbia de gènere, que organitzem des de l'Espai Antiracista de Salt i Girona i el col·lectiu Malapècora, durant tres dijous consecutius, del 22 de setembre al 6 d'octubre, a les 7 del vespre al Centre Cívic de Santa Eugènia de Girona.

22/09 Islamofòbia de gènere: l'esquerra i la mirada colonial amb Brigitte Vasallo i Mireia Redondo.

29/09 Teories feministes contra el racisme antimoro i la islamofòbia de gènere amb Natalia Andújar i Salma Amazan.

06/10 Islamofòbia de gènere en primera persona. Experiències de discriminació i resistència amb Fatiha El Moulali i Fàtima Taleb.  

Es van començar a preparar aquest cicle de xerrades fa uns quants mesos. Sobre les cendres de la crisi capitalista una autèntica onada d’ultradreta xenòfoba s’escampava per Europa, galopant sobre el cercle viciós dels atemptats a Europa i de les persones que, buscant refugi, xocaven contra els murs de la vergonya de la Unió Europea. Però potser encara preocupava més com arguments dels discursos racistes es filtraven en les discussions amb companys i companyes que es consideren de l'espai polític de l’esquerra.  

Hem sentit parlar de l’islam com una religió específicament i irreductiblement masclista i opressiva per a les dones i, conseqüentment, de les dones musulmanes com de subjectes passius i submisos que cal alliberar. Això podria ser així. O podria ser un prejudici que arrela en el punt en què s'encreuen el vell colonialisme racista europeu, sempre disposat a fer de model per al món, i el no menys vell patriarcat, que considera les dones subjectes que cal orientar i protegir.

La realitat sovint supera totes les caricatures que se’n fan, i aquest estiu en una platja de Canes (Alps Marítims, Provença, Occitània) una escena ha materialitzat el que es podria escriure en pàgines i pàgines: policies armats i uniformats a la sorra obligant una dona amb hijab a despullar-se parcialment. Vam estar temptades de canviar la fotografia que il·lustra el cartell de les jornades, però de fet no calia: la imatge persisteix tossudament en la retina. Com persisteix la notícia d'una dona embarassada brutalment agredida als carrers de Barcelona en una atac islamòfob. 

Per les que estan cansadíssimes que el focus se situï en la seva identitat, pels i les que creuen que aquest text fa tuf de bonisme culpable, per les que troben que diem coses aparentment raonables... Aquest cicle, amb Fatiha El Moulali i Fàtima Taleb, Natàlia Andújar i Salma Amazian, Brigitte Vasallo i Mireia Redondo, és una oportunitat de luxe per escoltar, aprendre, debatre, qüestionar (pre)judicis i, si pot ser, arribar a algunes conclusions sobre un tema que serà crucial per als reptes que tindrem els temps que vénen. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada