dilluns, 12 de setembre del 2016

"Estem obligades a exercir la unilateralitat: cal que desobeïm per la independència"

Les organitzacions de l'esquerra independentista reivindiquen les lluites socials i laborals i la mobilització popular durant la manifestació de l'Onze de Setembre a Barcelona. 
A la convocatòria de SEPC, Endavant, COS, CUP i Alerta Solidària s’hi van afegir, entre altres, Bloc Antiautoritari, Corrent Roig, Lluita Internacionalista, Front Comunista o la Crida LGBTI, també col·lectius independentistes bascos, andalusos, gallecs i kurds.  
Laia Estrada, regidora de la CUP a Tarragona, ha recalcat l'"orgull de no haver votat el president de les pitjors retallades de la història i l'orgull de no haver aprovat uns pressupostos continuistes".  



DIRECTA 12/09/2016 
Víctor Yustres 

Montse Castañé, militant de la COS i presidenta del comitè d'empresa de l'escorxador d'Esfosa, a Osona, ha destacat que cal un apoderament de les treballadores 
"Abans de l'estiu vinent, cal una acció clara de trencament amb l'Estat. Estem obligades a exercir la unilateralitat: cal que desobeïm per la independència". Laia Estrada, regidora de la CUP de Tarragona, ha reafirmat amb contundència la posició de l'esquerra independentista davant el procés sobiranista: la via unilateral.
Ho ha fet a l'acte polític de cloenda de la tradicional manifestació de la Diada que convoquen les organitzacions de l'esquerra independentista (Arran, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans -SEPC-, Endavant-OSAN, la Coordinadora Obrera Sindical -COS-, la CUP i Alerta Solidària) a la plaça Comercial del Born, a Barcelona. Unes 5.000 persones han assistit a la mobilització, durant la qual s'han reivindicat uns Països Catalans anticapitalistes i feministes. A la convocatòria, s'hi han afegit diversos blocs de col·lectius que comparteixen la lluita per la sobirania del poble català, com el Bloc Antiautoritari, Corrent Roig, Lluita Internacionalista, el Front Comunista o la Crida LGBTI. També hi han tingut presència col·lectius independentistes bascos, andalusos, gallecs i kurds.
Enguany, l'esquerra independentista ha posat les lluites dels moviments socials i laborals al centre del debat sobiranista. Tres dones vinculades a tres mobilitzacions sectorials han pujat a l'escenari. "La revolució, ahir i avui, té nom de dona", ha remarcat la diputada de la CUP Anna Gabriel, encarregada de conduir un acte en què el discurs feminista ha estat molt present. Montse Castañé, militant de la COS i presidenta del comitè d'empresa de l'escorxador d'Esfosa, a Osona, ha destacat que cal un apoderament de les treballadores. "Hi ha gent que té molts diners, però la classe treballadora tenim la nostra dignitat i hem perdut la por!", ha afirmat Castañé efusivament.
Laura Gené, una de les 27 imputades per l'ocupació del Rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona l'any 2013, també ha participat a l'acte i ha remarcat que, "malgrat la por, la millor arma és continuar la lluita i alçar la veu pels nostres drets".
Finalment, ha intervingut Marta Serrés, membre de la Plataforma d'Afectats per l'ICAM (PAICAM), un col·lectiu que lluita contra les altes mèdiques injustificades de l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM). "Som un col·lectiu de persones malaltes i, a vegades, això ens limita a l'hora de poder estar a la trinxera de les lluites", ha reconegut Serrés, però també ha agraït la solidaritat rebuda per part de molts col·lectius. 

"Orgull de no haver aprovat uns pressupostos continuistes" 
L'esquerra independentista ha reafirmat la seva oposició a les oligarquies espanyoles i també catalanes. "És important que seguim marcant un discurs anticapitalista i crític, diferent de l'hegemònic que difonen els mitjans de comunicació", ha afirmat Laia Estrada, regidora de la CUP de Tarragona i encarregada de cloure l'acte al Born. Estrada és una de les tres activistes feministes encausades pel cas Bershka, per haver dibuixat una silueta per protestar contra la pressió estètica en una vorera davant d'aquesta botiga de roba l'any 2009.
Estrada també ha avalat el paper de la CUP-CC al Parlament de Catalunya. "Orgull de no haver votat el president de les pitjors retallades de la història i orgull de no haver aprovat uns pressupostos continuistes", ha sentenciat. La regidora també ha situat la mobilització popular com a clau de volta per avançar en el procés. "Tenim el deure de traslladar urgentment allò que hem après a les institucions a les lluites populars, per transformar-ho en potencial revolucionari col·lectiu", ha afirmat Estrada. I ha conclòs: "És necessari un poble alegre i combatiu, però, si és conscient i està organitzat, encara millor". El mateix missatge que ha traslladat la diputada Anna Gabriel minuts abans de començar l'acte, en declaracions a la premsa: "El carrer ha de ser viu, necessitem el pols i el batec de la gent de forma permanent per avançar cap a la República Catalana".
L'acte també ha comptat amb la participació de l'activista kurd de Rojava, Erjan Aiwa, que ha mostrat la seva solidaritat amb la lluita independentista i anticapitalista catalana. Al final, s'ha produït una cremada de fotografies del rei Felip VI i de la Constitució espanyola per part d'algunes manifestants, metre sonaven els himnes de "La Internacional", "Els Segadors" i "La Muixeranga".

Actes arreu del territori 
Prop de 300 persones s’han concentrat a la plaça de la Paeria, a Lleida, al migdia amb banderes feministes, independentistes i anticapitalistes 
La manifestació de Barcelona no ha estat l'única convocatòria de l'esquerra independentista de la Diada. Durant el matí, també a la capital catalana, s'ha fet un homenatge al militant antifeixista i independentista Gustau Muñoz al carrer de Ferran, on va ser assassinat per la policia l'onze de setembre de 1978, una manifestació per demanar l'amnistia de les preses catalanes i una manifestació juvenil organitzada per Arran.
També s'han convocat altres actes arreu de Catalunya. Un miler de persones provinents de les comarques del Camp s'han concentrat a Reus a la manifestació convocada per l'esquerra independentista del territori. L'acte, amb un llarg recorregut històric, ha començat a les vuit del vespre al Mercat Central de la ciutat i ha passat pels carrers del centre. La marxa ha acabat a la plaça del Teatre amb la lectura del manifest. La mobilització, que agrupava les diferents sensibilitats de l'esquerra del territori, tenia com a punts bàsics la voluntat d'una independència pels Països Catalans i la desobediència de les administracions governamentals a les institucions de l'Estat espanyol.
A Lleida, al matí, s’ha celebrat la tradicional ofrena de flors al Convent del Roser, també convocada per l’esquerra independentista de Lleida. Com ja és costum, l’acte s’ha iniciat amb una petita cercavila que ha pujat pel carrer Cavallers fins a arribar a l’antic convent. Un cop allí, s’ha llegit un manifest que reclamava un ús popular per aquest espai, que avui dia està en camí de convertir-se en un parador nacional. Més tard, al voltant de les 12 del migdia, prop de 300 persones s’han concentrat a la plaça de la Paeria amb banderes feministes, independentistes i anticapitalistes. Abans d’iniciar l’acte, el grup municipal de la Crida per Lleida ha penjat una estelada al capdamunt de l’edifici de la Paeria. Just abans de la marxa, s’ha desplegat una segona bandera de grans dimensions, que ha acompanyat la manifestació. 
L’acte ha conclòs al costat de l’antiga ubicació del Liceu Escolar, bombardejat per l’aviació feixista l’any 1937. En aquest espai, les associacions de l’esquerra independentista han desplegat una carpa i un escenari, des d’on s’han pogut escoltar diverses ponències de dones portaveus de diferents organitzacions. La diputada de la CUP-Crida Constituent Eulàlia Reguant ha iniciat el parlament; l'han seguida Ares Sanuy, membre d’Arran; Lidia Guim, regidora de la CUP a Bellpuig; Mireia Parès, membre del SEPC; Ares Masip, cooperant als camps de refugiats de Grècia, i Mireia Boya, diputada aranesa de la CUP-CC.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada