La riera d'Olost, a l'alçada el municipi d'Olost, amb una gran quantitat d'espuma blanca |
Coincidint amb les pluges dels darrers dies, el grup ha denunciat l'aparició de bromeres d'espuma blanca en dues rieres d'Osona i el Lluçanès.
L'abocament de purins està tipificat com un delicte ecològic, però és una pràctica molt estesa i per la qual pagesos i empresaris del porc han estat condemnats. TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 16/09/2016
Olost/ Sant Sadurní d'Osormort/ Santa Cecília de Voltregà (Osona).-
La Riera Major, a l'altura de Sant Sadurní d'Osormort (Grup de Defensa del Ter) |
Per la seva banda, fonts de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) han explicat a la Directa que cursos fluvials com el torrent d'Olost porten molts mesos secs, arran de la falta de pluja, i tenen una important acumulació de matèria orgànica (fulles, terra seca, pols i altres restes vegetals). Això fa que en produir-se una aportació elevada i sobtada d'aigua, el contacte amb les restes que hi ha al torrent generi aquestes escumes. Tanmateix, el membre del GDT Eudald Rifà, també en declaracions a la Directa, afirma que "les explicacions de l'ACA són certes, però hi ha més matèria orgànica de l'habitual, entre altres coses perquè se n'escampa molta als camps que no aprofiten les plantes; i és més que probable que algun ramader aprofiti la pluja per deixar anar purins".
L'abocament de purins està tipificat com un delicte ecològic; malgrat això, es tracta d'una pràctica molt estesa i per la qual diversos pagesos i empresaris del porc han estat condemnats. Un dels darrers casos va ser el de Josep Ramisa, un dels principals accionistes de l'escorxador Esfosa de Vic. El gener de 2015, Ramisa va ser condemnat per un abocament de més de mig milió de litres de purins en una granja d’Oristà. L'abocament es va saldar amb una multa de 1.800 euros –una quantitat molt inferior al que li hagués costat portar els purins a una planta de tractament– i sis mesos d'inhabilitació.
El problema de la contaminació dels rius i aqüífers subterranis a Osona és un fet denunciat repetidament pel GDT. En aquest sentit, una comissió del grup ecologista presenta cada any un informe sobre l'estat de les fonts osonenques, un termòmetre que avalua el nivell de nitrats que contenen. Segons aquest estudi, l'evolució dels darrers anys ha estat nefasta, ja que prop del 50% de les fonts d'Osona encara contenen un nivell elevat de nitrats, amb casos extrems com la Font de Gallisans, a Santa Cecília de Voltregà (Osona), que multipliquen per 8 el nivell de nitrats acceptable pel consum humà.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada