dimarts, 30 d’agost del 2016

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 30 d'agost de 1900 neix a Ourense l'agitador anarquista José Ledo Limia

Després de passar pels camps de concentració francesos d’Argelers de la Marenda, de Barcarès, de Sant Cebrià de Rosselló i de Banys d’Arles i Paladà, dels quals fugí sense èxit en diverses ocasions, fou enviat a diversos camps de càstig i a una companyia de treballadors de Niort. Finalment, aconseguí un passatge cap a Amèrica 



José Ledo Limia: 
El 30 d'agost de 1900 neix a Ourense (Ourense, Galícia) l'agitador anarquista José Ledo Limia. Durant la Gran Guerra emigrà a Rio de Janeiro (Rio de Janeiro, Brasil) i més tard va anar i venir per Argentina, Xile, Uruguai i Perú.
En 1919 fou expulsat de l'Argentina i retornà a la Península de polissó. Detingut a Vigo (Pontevedra, Galícia), fou allistat a l'Exèrcit arran del desastre de l'Annual (Rif) i entre 1921 i 1925 va fer d'artiller a l'Àfrica (Ceuta, Tetuan, Larraix, Melilla).
Més tard emigrà a l'Havana i a Mèxic (1925-1926) i treballà Pensilvània (EUA), on conegué A. Quintas, qui l'introduí en l'anarquisme social.
En 1926 fou deportat a la Península per la seva participació en la campanya pro Sacco i Vanzetti. En arribar, en plena dictadura de Primo de Rivera, fou empresonat uns mesos i després visqué amagat, però força actiu. En aquesta època col·laborà en la creació de l'Ateneu de Divulgació Social de Madrid.
Durant els anys republicans treballà com a cuiner de marina en la «Compañia Transmediterránea», realitzant viatges al Brasil i als països del Plata, i actuant com a enllaç del moviment anarquista d'ambdues ribes de l'Atlàntic i transportant d'amagatotis militants i propaganda. Després d'un viatge a Fernando Poo en qual va estar a punt de morir de paludisme, deixà la mar.
Després milità entre Barcelona i Madrid. L'octubre de 1934 participà en la insurrecció obrera  d'Astúries i fou empresonat amb Fosco Falaschi i Benigno Mancebo, companys del grup anarquista d'acció «Los Intrasigentes». Condemnat a mort, en 1936 fou alliberat gràcies a l'amnistia atorgada pel Front Popular.
Després milità en el Sindicat Gastronòmic de Madrid i en la Federació Anarquista Ibèrica. En esclatà la guerra, s'incorporà a la Columna Gallega com a delegat sindical de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), lluitant al front de Madrid. També col·laborà en l'Agrupació de Gallecs Llibertaris de Madrid i en el seu òrgan d'expressió Galicia Libre. En 1937 entrarà en la Secció d'Investigació del Moviment Llibertari de Barcelona i de Madrid, encarregada de controlar la contrarevolució stalinista. En aquests anys serà molt crític amb els companys que acceptaren càrrecs governamentals.
Amb el triomf militar franquista al Principat de Catalunya el febrer de 1939, pogué escapolir-se de ser detingut i, a través de Mataró (Maresme) i Camprodon (Ripollès), arribà a la Catalunya Nord. Després de passar pels camps de concentració francesos d’Argelers de la Marenda (Rosselló), Barcarès (Rosselló), Sant Cebrià de Rosselló i Banys d’Arles i Paladà (Vallespir), dels quals fugí sense èxit en diverses ocasions, fou enviat a diversos camps de càstig i a una companyia de treballadors de Niort (Deux-Sèvres, Aquitània Llemosí, Poitou-Charentes). Pogué arribar a París, on, després de durs enfrontaments amb responsables del Consell General del Moviment Llibertari Espanyol (MLE), aconseguí un passatge cap a Amèrica. L'abril de 1939 embarcà a l'Havre cap a Ciudad Trujillo (República Dominicana).
En 1942 s'instal·là a Veracruz i a Querétaro (Mèxic), on romangué fins a 1965, any que entrà clandestinament a Portugal i d'on hagué de fugir aviat cap a Mèxic. A començaments dels anys setanta, desencantat, tornà a l’Estat espanyol, on fou albergat pel seu amic Daniel Seijas. En 1974 publicà una mena d'autobiografia en lliuraments publicats en el periòdic Espoir de la CNT-AIT.
José Ledo Limia va morir el 25 de maig de 1977 en una residència d'ancians a Ourense on havia passat els últims quatre anys.
Amic de llibertaris destacats (Carpio, Pierrot, Paul Reclus, Castrejón, Odón, Tato, Lamberet, Mancebo, Guerra Junqueiro, Durruti, Domingo Germinal, Puente, Gómez Casas, etc.), col·laborà durant la seva vida en nombroses publicacions anarquistes, com ara Le Combat Syndicaliste, Galicia Libre, Revolución Social, etc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada