divendres, 12 d’agost del 2016

L’equip de govern bisbalenc troba a faltar un protocol per la crisi de l'aigua de boca

La regidora d'Acció Social reconeix «improvisació» per la manca d'aquest document 
Repartiment d'aigua de boca a domicili per 










TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 12/08/2016 
La Bisbal (Baix Empordà).- 

Llegim en la premsa convencional que la regidora d'Acció Social de l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà, Maite Bravo (ICV-EUiA), va reconèixer ahir que al govern hi ha hagut «improvisació» a l'hora de fer front a la crisi que viu la ciutat arran de la declaració que l'aigua de l'aixeta no és apta per beure ni cuinar. Una «improvisació» que va lligar al fet que es tracta d'una crisi «sobrevinguda» i a la manca d'un «protocol clar» que la regidora considera que hauria d'estar fet quan la ciutat ja n'havia viscut una altra anteriorment, una dècada enrere arran de la presència de nitrats, també a l'aigua.
El regidor de Comunicació, Josep Maria Castells (CUP), va anunciar la redacció d'aquest protocol, que també va reclamar la representant de CiU, Núria Anglada.
De fet, la necessitat d'un protocol de resposta en una situació com aquesta és l'únic punt de la crisi de l'aigua en el que coincideixen l'equip de govern (ERC, la CUP i ICV-EUiA) i l'oposició (Independents per la Bisbal-PSC; Compromís per la Bisbal i CiU).
L'Ajuntament de la Bisbal va celebrar ahir un ple municipal demanat per l'oposició per reprovar l'actuació de l'equip de govern local, entre d'altres punts que ja ha anat posant en marxa (distribució d'aigua, compensar els ciutadans pel servei deficient del subministrament d'aigua) o ho ha fet a mitges (s'ha fet pública l'analítica feta a l'aigua de l'aixeta que va determinar que fos declarada no apta pel consum, però encara falta la feta en els pous i que va detectar, per primer cop, la presència excessiva de dos herbicides).
Resumint, l'oposició critica a l'equip de govern de l’Ajuntament que el 22 de juliol, tan bon punt va tenir coneixement que als pous s'hi havia detectat contaminació, no ho hagués comunicat a la població; i que, un cop que el Departament de Salut de la Generalitat va declarar l'aigua «no apta per beure ni per cuinar», ha actuat sense previsió i, per exemple, el repartiment de bans ha estat deficient.
Quant a la comunicació o no de la contaminació el 22 de juliol, la regidora de Salut, Gemma Pascual (ERC), va afirmar que «mai posaria en risc la salut dels ciutadans» i va insistir que és el Departament de Salut qui declara si l'aigua és apta o no i que ho fa en funció de les analítiques de l'aixeta, no dels pous.
Mentre, l'alcalde Lluís Sais (ERC) va cridar que tothom, govern local que presideix i grups municipals en l’oposició, fes autocrítica.
La regidora Bravo, per la seva banda, va demanar temps per posar a ple rendiment l'operatiu per distribuir aigua «perquè és una qüestió que no es pot resoldre en un dia».

Crítica social ecologista del veïnatge 
Entre la multitud de queixes per la crisi de l’aigua de boca a la Bisbal de l’Empordà i en l’agrupació de municipis anomenada Forallac hi ha qui afirma que fins i tot es renta les dents amb aigua embotellada. Entre els escrits, destaquen els de l’entitat SOS Empordanet i també persones veïnes, com Manoli Muñoz Moreno, de la Bisbal d’Empordà, que exposa: “A la comarca de l'Urgell farts de ramaderia industrial fan una Fira de Merdes. No seria mala idea fer-la a l'Empordà per informar de passada al turisme que ens visita. Em pregunto quants restaurants cuinen amb aigua de botella... Els productes trobats a l'aigua de l'aixeta de la Bisbal surten a la llista d'alteradors hormonals, carcinògens etc. ¿Quin país nou construirem amb tant de verí, si els ciutadans no exigim acabar amb les males pràctiques, retornar a una agricultura ecològica, consum de proximitat, respecte pel territori i els seus recursos naturals, sòl fèrtil, aqüífers i rius protegits, aire net per respirar, aliments per nodrir-nos i no per engreixar-nos i perdre la salut amb contaminants?”.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada