dissabte, 6 d’agost del 2016

La contaminació per herbicides afecta els pous de l'aqüífer del Daró

L'aigua de Forallac, com la de la Bisbal, tampoc és apta per beure i cuinar perquè l'extreuen del mateix lloc. 
Concentracions excessives de dos herbicides: 0,19 micrograms per litre de Diuron i 0,53 micrograms per litre de Terbutilazina en el darrer control.



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 06/08/2016 
Vullpellac (Baix Empordà).- 

Llegim a la premsa convencional que  el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat va informar ahir que els pous afectats per concentracions excessives de dos herbicides són els que extreuen aigua de l'aqüífer del riu Daró. Aquests pous no només subministren aigua al municipi de la Bisbal d'Empordà, sinó també al de Forallac (Baix Empordà).
Com l'alcalde bisbalenc Lluís Sais (ERC), el de Forallac,  el polèmic Josep Sala (PDC), va dictar dijous un ban en què comunicava que l'aigua de la xarxa pública del municipi "no és apta ni per beure ni per cuinar".
El Departament de Territori i Sostenibilitat, del qual depèn l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), no va concretar quan l'aigua de la xarxa d'aquests dos municipis es podrà utilitzar de nou per beure i cuinar --"les administracions implicades estem treballant per acotar en el temps les limitacions de l'ús de l'aigua d'aquestes xarxes d'abastament"--.
Com ja va informar ahir aquest diari, dues analítiques de l'aigua dels citats pous van detectar concentracions excessives de dos herbicides: 0,19 micrograms per litre de Diuron i 0,53 micrograms per litre de Terbutilazina en el darrer control. Territori i Sostenibilitat, com els bans dels alcaldes, deixa clar que es tracta d'un incompliment normatiu, "fora dels valors de risc per a la salut humana" que estableix l'Organització Mundial de la Salut.
En el cas hi treballen l'ACA --que ha de prendre els mostreigs dels pous del Daró--, el Departament d'Agricultura que analitzarà l'ús d'aquests herbicides en els conreus de l'entorn i l'Agència de Salut Pública, que determinarà la concentració dels fitosanitaris a través del seu laboratori; tot amb l'objectiu d'acotar l'abast de la contaminació en les aigües subterrànies i si s'ha d'establir una xarxa de control de fitosanitaris a l'aqüífer del Daró.
A més, els dos ajuntaments han de buscar alternatives per rebre aigua en condicions: Sais va apuntar ahir que seran les analítiques "les que marcaran" quan l'aigua torna a ser potable i que miraran de rebre més aigua de la planta de Fontanilles.
Ahir, els grups municipals de l'oposició a l'Ajuntament de la Bisbal de l’Empordà --Independents per la Bisbal/PSC, CiU i Compromís per la Bisbal-- van criticar l'actuació del govern local per no haver avisat la població arran del primer control que va detectar excés dels dos herbicides citats, per la qual cosa el van titllar d'irresponsable i el van acusar de no vetllar correctament per la salut de la població bisbalenca.
Sais va respondre que el Departament de Salut de la Generalitat té un protocol que recomana fer un segon anàlisi i que, de fet, és l'Agència de Salut qui declara si l'aigua és apta o no pel consum humà. L'alcalde va recriminar a l'oposició fer un "ús partidista" de la situació i va afirmar que és "miserable i mesquí que l'oposició insinuï que de forma voluntària s'ha posat en perill la salut de la gent". Finalment, va manifestar que "no cal alarmar ni dramatitzar amb els nivells" d'herbicides detectats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada