dilluns, 25 de juliol del 2016

Les traces xenòfobes del tiroteig mortal de Munic

Lloc on va produir-se el tiroteig mortal a Munic 
L'autor de la matança va manifestar en diverses ocasions la seva animadversió contra la comunitat turca i era un admirador d'Anders Breivik, l'ultradretà responsable d'atemptar a Noruega 





DIRECTA 25/07/2016 
Roger Suso (Berlín) 

El tiroteig que va tenir lloc el 22 de juliol a un establiment de la cadena McDonald's i al Centre Comercial Olympia de Munic feia un any que estava planejat. Així ho va manifestar el cap de la policia criminal Robert Heimberger durant el cap de setmana.
La matança al barri de Moosach, on van morir nou persones --cinc d'elles menors d'edat-- i 27 van resultar ferides –deu de gravetat-, va ser doncs una acció premeditada i executada el mateix dia que es van complir cinc anys de la matança perpetrada per l'ultradretà noruec Anders B. Breivik a Oslo i a l'illa d'Utoya contra les joventuts del partit laborista.
Des del minut u, amb el rerefons de la matança de Niça i de l'assalt amb destral contra passatgeres de Hong Kong d'un tren a l'altura de Würzburg, es va parlar d'un atemptat terrorista coordinat amb diverses persones implicades. L'ombra d'Estat Islàmic va estendre's per les xarxes socials i per diversos mitjans de comunicació.
Tanmateix, hores després, el perpetrador del tiroteig identificat per la policia bavaresa va resultar ser un jove alemany de divuit anys d'ascendència iraniana, nascut i criat a Munic, anomenat Ali David Sonboly, que es va suïcidar posteriorment en veure's acorralat per la policia. En una roda de premsa de matinada, la policia de Baviera va eliminar l'etiqueta d'atemptat, va desvincular-lo del gihadisme i va parlar d'una matança amok: un episodi psicòtic i un frenesí que deriva en una eplosió de violència.
El debat informatiu va centrar-se així en dos aspectes. El primer, la matança amok, les motivacions i els paral·lelismes. De fet, el tiroteig de Munic va ser comparat amb la matança de Winnenden de 2009 i amb la matança d'Erfurt de 2002. En ambdues ocasions, un jove estudiant va assassinar a trets indiscriminadament  alumnes i personal abans de suïcidar-se –en el cas de Sonboly, aquest fins hi tot va visitar l'escola de Winnenden, a Baden-Württemberg, mesos abans de disparar a Munic i idolatrava el seu autor, Tim Kretschmer.
El segon aspecte, de nou, en l'afició pels videojocs d'acció i tir en primera persona, com Counter-Strike, la xarxa darknet -on el pistoler va adquirir la pistola de nou mil·límetres-, el mobbing escolar i la depressió i problemes psiquiàtrics que, segons la policia, patia l'assaltant.

De Breivik a la turcofòbia 
La fiscalia de Baviera ha manifestat rotundament que no "hi ha cap indici d'odi contra estrangers" ni "motivació política" en la matança de McDonald's de Moosach. Però després d'un any de preparació, com també ha confirmat la fiscalia, la data d'execució de la matança perpetrada per Sonboly a Munic, coincidint amb l'atemptat ultradretà de Breivik, no és tan casual com a priori es va apuntar.
L'autor de la matança va manifestar en diverses ocasions la seva animadversió contra la comunitat turca i era un admirador d'Anders Breivik 
De fet, com informa el diari Die Welt, el pistoler muniquès tenia una fotografia de Breivik al seu perfil de WhatsApp i, com Breivik, hauria escrit també --com han confirmat les autoritats-- un manifest legitimant la seva matança inspirat en Winnenden, Columbine o Virgína Tech. Una segona persona, un jove de setze anys amic del pistoler, va ser detingut diumenge al vespre acusat de còmplice. 
Una altra part, poc considerada, de la història és la següent. Segons explica el diari Der Spiegel, després d'haver parlat amb companys de Sonboly que jugaven amb ell partides de Counter-Strike, els seus noms d'usuari eren Amokläufer (perpetrador de matança amok/tiroteig) i Hass (odi). En el fòrum del joc d'ordinador, hi hauria postejat més d'un cop “Turquia=ISIS” (ISIS, un dels noms en els quals es coneix a Estat Islàmic) i hauria idolatrat i reverenciat al partit ultradretà Alternativa per Alemanya (AfD).
Segons explica Der Spiegel, pel xat del joc, agitava l'odi contra la comunitat turca i feia comentaris antisemites i ultranacionalistes alemanys. El contacte entre Sonboly i els altres jugadors de Counter-Strike va trencar-se l'hivern passat.
Divendres, un vídeo penjat a Twitter, es veia com l'assaltant deia des del terrat del centre comercial al veïnat que li recriminava l'acció: "Sóc alemany. He nascut aquí!", "merda d'estrangers", "merda de turcs". Les seves víctimes van ser persones, moltes d'elles menors d'edat, d'ascendència turca, albanokosovar, grega o hongaresa. Alguns mitjans locals van apuntar que podria tractar-se d'un atemptat de caràcter xenòfob. La policia ho va desmentir afirmant que "no va triar les seves víctimes per nacionalitat o religió". Aquest és un fet que no es pot avaluar a hores d'ara. Però si per l'autor de l'atropellament mortal a Niça i per l'autor de l'assalt a Würzburg, l'espontània radicalització gihadista va ser un dels factors que explica les seves accions, la xenofòbia també és present en el cas del pistoler de Munic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada