Recep Tayyip Erdogan, el nou sultà turc |
Per Amnistia Internacional l'estat d'excepció a Turquia :no ha de reduir els drets humans.
[26/07/2016]
La Universitat de Barcelona (UB) ha condemnat la repressió contra la comunitat universitària a Turquia, que està exercint el president del país, Recep Tayyip Erdogan, després del cop d'estat fallit del passat 15 de juliol. La UB denuncia que hi ha un total de 15.200 professionals de l'educació i 1.577 degans, que han estat acomiadats, només una setmana després que s'hagi produït el cop d'Estat fallit. El Ministeri d'Educació turc, també ha informat que s'han cancel·lat les llicències de treball de 21.000 mestres i professors. La UB ha qualificat aquesta decisió d'"inacceptable", i ha destacat que posa en el punt de mira de les represàlies d'Erdogan el sector de l'educació.
Seguint la mateixa línia que el manifest publicat per l'Associació d'Universitats Europees (EUA) i la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), la Universitat de Barcelona ha expressat el seu suport a la comunitat universitària de Turquia, i ha condemnat l'acció del Govern turc envers les universitats i el seu personal, que "fan trontollar l'estat de dret i la democràcia del país".
En el comunicat, la UB ha explicat que "la capacitat, el mèrit i l'assumpció dels valors democràtics inherents a la nostra institució han de ser els únics criteris que marquin la carrera acadèmica dins de la Universitat". Finalment, la institució creu que davant d'un cop d'estat "l'única recepta possible és reafirmar-se en els valors democràtics, com la llibertat d'expressió, d'associació, de càtedra, la tolerància i el respecte".
Arran del cop d'estat aixafat, un total de 49.337 treballadors públics i privats han estat suspesos de la seva ocupació a Turquia. El govern d'Erdogan també ha bloquejat 20 pàgines web de notícies, ha revocat la llicència de 25 mitjans de comunicació, ha cancel·lat la targeta de premsa a 34 periodistes, i ha arrestat a 42 comunicadors.
Una destacada periodista turca, Nazli IIicak, coneguda per la seva posició crítica amb el govern d'Erdogan, també va ser arrestada el passat dimarts a la localitat vacacional de Bodrum. Segons Reporters Sense Fronteres, Turquia es troba a la posició 151 de 180, pel que fa a la llibertat d'expressió en relació a la resta de països.
Per Amnistia Internacional l'estat d'excepció a Turquia no ha de reduir els drets humans
La imposició de l'estat d'excepció anunciada pel president Erdogan no ha de preparar el terreny per a una reducció dels drets humans ni servir de pretext per suprimir encara més la llibertat d'expressió ni les salvaguardes contra la detenció arbitrària i la tortura, segons Amnistia Internacional.
Després d'una reunió que van mantenir el Consell de Seguretat Nacional i el Govern turc dimecres a la nit, el president Erdogan va anunciar que s'imposava l'estat d'excepció durant almenys tres mesos.
"Amb la situació de violència generada arran de l'intent de cop d'Estat, és comprensible que es prenguin mesures que donin prioritat a la seguretat pública. Però les mesures d'excepció han de respectar les obligacions contretes per Turquia en virtut del dret internacional, no han d'eliminar llibertats i salvaguardes dels drets humans que ha costat molt guanyar i no han d'acabar aplicant-se de forma permanent", ha assenyalat Andrew Gardner, investigador d'Amnistia Internacional sobre Turquia.
"En una situació on gairebé 10.000 persones es troben detingudes en l'actualitat, enmig de denúncies de tortura i maltractaments sota custòdia, i on s'està duent a terme una purga en els ministeris de l'Estat i els mitjans de comunicació, els amplis poders que confereix l'estat d'excepció podrien preparar el terreny a una reducció encara més gran dels drets humans".
A tall de preludi del que està per venir, el viceprimer ministre ha anunciat avui que, durant el temps que es mantingui l'estat d'excepció, el govern turc suspendrà el Conveni Europeu de Drets Humans.
L'estat d'excepció confereix al primer ministre i al seu govern atribucions per eludir el Parlament i governar per decret. Amnistia Internacional tem que la mesura serveixi a les autoritats com a pretext per augmentar la durada de la detenció preventiva sense càrrecs, que actualment és de quatre dies.
En les circumstàncies actuals, aquest augment podria menyscabar encara més les salvaguardes contra els maltractaments, així com el dret a un judici just. Les mesures d'excepció es podrien utilitzar també per imposar restriccions arbitràries a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica i per negar als empleats públics el seu dret a recórrer contra les suspensions i acomiadaments.
D'acord amb el dret internacional, les mesures d'excepció han de ser necessàries i proporcionades en magnitud i durada i utilitzar-se només per respondre a amenaces reals a la seguretat de la nació. Un aspecte decisiu és que s’han de vigilar atentament, ser temporals i aplicar-se amb sensatesa, és a dir, només quan siguin absolutament necessàries.
"És essencial que el govern turc no utilitzi l'estat d'excepció com a pretext per reprimir amb més severitat encara la dissidència pacífica. Fins i tot durant els estats d'excepció, la Constitució de Turquia garanteix el compliment de les obligacions del país segons el dret internacional", ha afegit Andrew Gardner.
"D'acord amb el dret internacional, hi ha certs drets, com el dret a un judici just i les prohibicions de la tortura i la discriminació, que no es poden mai suspendre ni limitar-se de cap manera".
"El govern ha fet ús indegut de la legislació vigent, i l'estat d'excepció li dóna més capacitat per continuar per aquest perillós camí".
El Govern turc ha emprès una campanya de repressió de proporcions excepcionals, dirigida contra persones suposadament vinculades a Fethullah Gülen, a qui acusa de ser el cervell de la trama colpista. Amnistia Internacional veu amb preocupació que les autoritats estiguin actuant de manera arbitrària, en detenir i suspendre de les seves funcions moltes persones sense proves que hagin fet res.
Des de l'intent de cop d'estat han estat suspesos 2.745 jutges i fiscals, segons Habertürk, important canal de notícies de televisió turc afí al govern. Segons el viceprimer ministre Numan Kurtulmu han estat detinguts 2.277 jutges i fiscals, dels quals 1.270 estan reclosos en l'espera de judici i 730 es troben en detenció preventiva sense càrrecs.
El 19 de juliol, el Ministeri d'Educació va informar que havien estat suspesos 15.200 empleats seus i estaven sent investigats per vincles amb Fethullah Gülen. Segons Sabah, el periòdic afí al govern, el 19 de juliol el Consell d'Educació Superior (YÖK) va demanar a 1.577 degans d'universitat que dimitissin. D'aquests, 195 han presentat ja la seva dimissió. Tots els degans seran investigats per vinculació amb Fethullah Gülen, segons Habertürk.
D'acord amb l'agència semioficial de notícies turca Anadolu, el govern ha iniciat el procés de tancament de 524 col·legis privats i 102 institucions més, subordinades al Ministeri d'Educació per presumpta vinculació amb Fethullah Gülen.
Alhora, el Ministeri d'Educació ha suspès fins a una altra ordre el dret dels professors universitaris a realitzar investigacions a l'estranger i ha demanat a qui està treballant actualment fora del país que torni.
Les autoritats han bloquejat arbitràriament l'accés a més de 20 llocs web de notícies, han retirat la llicència a 25 empreses de mitjans de comunicació del país, han anul·lat les credencials de premsa a 34 periodistes i han dictat almenys una ordre de detenció contra una periodista per informar de l'intent de cop.
Aquest matí ha estat detingut a Istanbul i portat al prefectura de policia de la ciutat el respectat advocat de drets humans i periodista Orhan Kemal Cengiz.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada