dilluns, 6 de juny del 2016

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST El 6 de juny de 1910 neix a Barcelona l'anarcosindicalista Eusebio Pinós Regalado

Amb el triomf militar franquista, s'exilià al Rosselló. Fou tancat al camp d'Argelers de Marenda i després va fer feina en una Companyia de Treballadors Estrangers, realitzant tasques als alts forns de Savoia. 
Durant les jornades de maig i juny de 1968 només ell i un altre espanyol, Baldomero González, votaren en contra d'acabar la vaga en la seva fàbrica, a Vilafranche (Beaujolais). 


Eusebio Pinós Regalado: 
El 6 de juny de 1910 neix a Barcelona l'anarcosindicalista Eusebio Pinós Regalado. Quan era un infant es traslladà amb la seva família a l'aragonesa Sariñena (Monegres, Osca, Aragó).
Quan tenia 12 anys començà a fer feina i, per aquestes dates, després d'escoltar un propagandista anarquista arribat de Saragossa, es va fer anarcosindicalista, afiliant-se a la acabada de crear Federació Comarcal de la Confederació Nacional del Treball (CNT). Fou nomenat per a secretari d'aquesta federació, però l'oposició paterna ho impedí.
Després de fer el servei militar a València  (País Valencià), es posar a fer feina de sabater i d'ataconador, treball del qual tirarà en diverses ocasions.
Arran de l'aixecament militar franquista de juliol de 1936, s'integrà en el Comitè Revolucionari de Sariñena, encarregant-se dels intercanvis i de l'avituallament, del menjador col·lectiu i del grup teatral. En aquesta època s'uní sentimentalment a Juliana Barrieras Tierz, militant de la Federació Ibèrica de Joventuts Llibertàries (FIJL) i de la CNT-AIT.
L'abril de 1937 marxà al front valencià, on restarà fins al final de la guerra. Amb el triomf militar franquista, s'exilià al Rosselló. Fou tancat al camp d'Argelers de Marenda (Rosselló) i després va fer feina en una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE), realitzant tasques als alts forns de Savoia i com a llenyataire.
Més tard, amb l'ocupació militar alemanya, fou enviat pels nazis, amb el seu germà Gabriel, com a treballador forçat a Brest (Finisterre, Bretanya), d'on pogué fugir i integrar-se en el grup de Franctiradors Partisans (FTP) «La Vapeur» de la resistència antinazi a Savoia, amb el seu germà Gabriel i el seu cunyat José Barrieras.
Amb l'Alliberament s'establí a Barbasan (Alta Garona, Migdia Pirineu, Occitània) fins al 1950, data en la qual fou desterrat per l'Estat francès i s'hagué d'instal·lar a Vilafranche (Beaujolais, Arpitània, Roine, Roine Alps, Occitània). En aquesta localitat treballà a la fàbrica d'estampats tèxtils Gillet-Thaon i s'afilià a la Federació Local de la CNT-AIT a l’Exili, de la qual fou nomenat secretari en 1964, càrrec que ocupà fins a la dissolució de la federació en 1970.
Durant les jornades de maig i juny de 1968 només ell i un altre espanyol, Baldomero González, votaren en contra d'acabar la vaga en la seva fàbrica.
Durant els anys setanta participà activament en el Comitè de Lluita Antiracista.
Trobem articles seus en Le Combat Syndicaliste.  
Eusebio Pinós Regalado va morir el 3 de novembre de 1976 a Vilafranche. El seu fill, Daniel Pinós, seguí les passes del seu pare en el moviment llibertari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada