Gasos lacrimogens durant la manifestació a París el 14 de juny |
La manifestació va acabar amb 40 ferits i 58 detinguts només a París.
Un total de 73 persones van ser detingudes per la policia durant la jornada de vaga general a l'Estat francès.
El Govern va recórrer el 10 de maig a l'article 49.3 de la Constitució per aprovar el projecte de llei per decret, sense debat ni votació al Parlament.
DIRECTA 15/06/2016
Franck Richard (El Diagonal)
Forta mobilització a l'Estat francès contra el projecte de reforma laboral del Govern socialista. Segons els organitzadors sindicals FO, CGT i Solidaires, més d'un milió de persones van desfilar ahir, 14 de juny, a la capital francesa (1,3 milions a tot el país). Es tracta d'un número superior al de les precedents manifestacions del 9 i el 31 de març, que també van ser multitudinàries.
A París, la marxa es va veure ràpidament saturada pel gas lacrimogen al llarg d'un recorregut de més de cinc kilòmetres. Es van registrar incidents amb la policia en diferents punts de la manifestació i els antidisturbis també van utilitzar canons d'aigua. Mentre un grup entonava el Bella Ciao, diversos manifestants es van enfrontar a les forces de seguretat al crit de "París, dempeus, rebel·la't!" o "tothom odia a la policia". Els enfrontaments van causar almenys 40 ferits a la capital, entre manifestants i policies, mentre que 58 persones van ser detingudes pels cossos de seguretat. També hi va haver 15 persones arrestades en diverses mobilitzacions celebrades a la resta de l'Estat francès.
En paral·lel a les manifestacions, les vagues segueixen endavant a l'empresa ferroviària pública SNCF, com també a Air France, cosa que ha obligat a l'aerolínia a anul·lar més de mil vols que tenia programats. D'altra banda, els sindicats han anunciat que la mobilització d'ahir no serà la darrera.
Ja fa més de tres mesos que es van iniciar mobilitzacions contra la nova reforma laboral. En aquestes manifestacions passades, les marxes van culminar amb l'ocupació de les places a través del moviment Nuit Debout. Tot i la forta oposició a la norma –un 74% de francesos hi està en contra, segons les últimes enquestes-, el Govern va recórrer el 10 de maig a l'article 49.3 de la Constitució per aprovar el projecte de llei per decret, sense debat ni votació al Parlament. Entre el 13 i el 24 de juny, la normativa passarà els últims tràmits al Senat. Aquest projecte de llei imposa més flexibilitat i redueix els costos laborals. L'article 2 és el més polèmic de tots i acumula moltes de les crítiques: el text col·loca les negociacions empresarials per sobre dels convenis col·lectius, fet que permetrà aprovar fàcilment rebaixes en les condicions laborals.
Alguns observadors, inclòs el diari francès Mediapart, que dedica un article aquesta setmana sobre l'assumpte, consideren aquesta modificació del codi laboral com una prerrogativa directament inspirada per les recomanacions del Consell Europeu per tal de reduir el dèficit. En aquest sentit, hi ha persones que recorden l'advertència de l'antic ministre d'Economia grec, que va fer referència a un pla amagat del ministre alemany Wolfgang Schaüble: "Grècia no és res més que una prova. El veritable objectiu del doctor Schaüble és Itàlia i França, l'Estat del benestar francès, la seva legislació laboral i les seves empreses nacionals".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada