dijous, 23 de juny del 2016

Els "homes de la policia" de Fernández Díaz, no només al Grup Planeta

Els enregistraments de les converses entre el ministre de l'Interior i el director de l'Oficina Antifrau Daniel de Alfonso posen al descobert la pràctica de portes giratòries per part de nombrosos comandaments del Cos Nacional de Policia espanyola. 
Una desena dels professors encarregats d'impartir les classes el Màster en Direcció de Seguretat Privada que s'imparteix a la UB, reconegut pel Ministeri de l'Interior, són membres de la policia espanyola. 
L'exinspector Simon Segura, va fer tasques d'assessorament en seguretat per a la cadena de joieries Rabat; la investigació del cas Macedònia ho va destapar. 
Agbar, Planeta o la joieria Rabat són algunes de les empreses que han fitxat antics inspectors del Cos Superior de Policia com a assessors en matèria de seguretat. També algunes cadenes hoteleres 




DIRECTA 23/06/2016 
Jesús Rodríguez 

"Entonces, he hablado con el director de seguridad de Planeta que es un hombre de la Policía, Antonio López López, y le he dicho: 'Oye, sabiendo cómo piensa José Manuel [Lara], nos interesa. Si quiere, lo podéis hacer vosotros'". Aquesta afirmació del director de l'oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, és una de les primeres que van transcendir de la sèrie d'enregistraments publicats pel diari Público, i que han desencadenat un veritable tsunami polític a quatre dies de les eleccions al Congrés i al Senat espanyols. Molta gent s'ha preguntat quin paper hi juga en aquest cas el grup Planeta i quina connexió té amb el Cos Nacional de Policia (CNP).
El fitxatge de l'exinspector en cap de la Secció de Protecció de la Brigada Provincial de Seguretat Ciutadana del CNP, Antonio López, com encarregat de seguretat d'aquest monstre empresarial de la família Lara Bosch no és un cas aïllat. Nombrosos comandaments de la policia espanyola a Catalunya han convertit en pràctica habitual –d'ençà del desplegament dels Mossos d'Esquadra– la promoció en el sector privat els últims anys de la seva carrera professional, aconseguint així una millor pensió. Cal recordar que el valor mitjà de la base cotitzable al llarg dels últims quinze anys treballats és determinant per al càlcul de la jubilació. Al sector privat se superen fàcilment les nòmines de 5.000 euros, duplicant el sou d'un funcionari públic.
Una pista clara en aquest sentit la trobem en el Màster en Direcció de Seguretat Privada que s'imparteix des de l'any 2011 a la Universitat de Barcelona, reconegut pel Ministeri de l'Interior. Una desena dels professors encarregats d'impartir les classes són membres del Cos Nacional de Policia (CNP) que, majoritàriament, ara treballen al sector de la seguretat privada. Els policies que superen el curs reben l'habilitació governamental per a exercir com a caps de seguretat a grans empreses.

Els "policies" d'Agbar 
La companyia Aigües de Barcelona, presidida per Àngel Simón i amb Miquel Roca entre els consellers, acull un d'aquests equips de seguretat privada format per expolicies. L'excap superior del CNP a Catalunya, José Irineo López, ha dirigit la unitat (formada per una desena d'agents) des de 2008. En complir els 55 anys (treballava a la policia espanyola des de 1972) va fer el salt al sector privat. La vigilància d'edificis i instal·lacions del grup empresarial, la protecció dels membres del consell d'administració i la detecció de riscos es troben entre les seves principals funcions.
En el marc de la celebració del judici del cas Riviera-Saratoga (prostíbuls de Castelldefels), l'inspector Abundio Navas, un dels imputats, va explicar que en l'època que Irineo López dirigia la Prefectura de la Via Laietana, alguns discs durs d'ordinadors de la Sotsdelegació del Govern espanyol a Barcelona "podrien haver estat esborrats" per eliminar qualsevol rastre d'una presumpta xarxa de falsificació de passaports en mans d'una màfia russo-georgiana. Es dóna la circumstància que l'exdiputat i conseller de CDC Antoni Fernández Teixidó va ser soci i assessor del principal investigat en el cas.

Portes giratòries al sector hoteler 
El negoci del turisme a Barcelona també és un dels principals ports d'amarratge d'ex policies. La parella d'exinspectors Francisco Álvarez i Jesús Alfredo Gutiérrez Argüelles van constituir l'any 1989 la societat Check and In SA, dedicada a la investigació, la consultoria i la comprovació de línies de telecomunicacions, l'elaboració d'informes i totes les activitats relacionades amb la investigació i la seguretat privada. Els principals clients d'aquesta mercantil durant la passada dècada han estat els hotels de luxe de la ciutat de Barcelona. Álvarez i Argüelles van abandonar el CNP després de ser condemnats per la seva participació en el terrorisme d'Estat al País Basc. Argüelles, a dos anys de presó en rebel·lia per l'intent de segrest, en territori francès, de l'independentista basc José María Larratxea Goñi. Álvarez, a nou anys i mig de presó pel segrest de Segundo Marey. Jesús Alfredo Gutiérrez Argüelles actualment dirigeix el servei del 091 a Barcelona. 
En el marc de la investigació del cas Macedònia, una presumpta trama de corrupció policial amb la participació d'agents dels Mossos d'Esquadra, CNP i Guàrdia Civil, també es van destapar vincles professionals privats d'exagents de la policia espanyola. El més publicitat fou el cas de l'exinspector Simón Segura, qui assumia tasques d'assessorament en seguretat per a la cadena de joieries Rabat, amb seus a Badalona, Madrid i Barcelona. Una investigació comandada pel jutge Joaquín Aguirre va portar fins a l'escorcoll de les luxoses dependències de la cadena ubicades al passeig de Gràcia. El magistrat anava darrere de la pista de 46 rellotges d'or de la marca Breitling adquirits per un presumpte narcotraficant, que van acabar en mans de comissaris i inspectors del CNP.
Alguns comandaments, fins i tot, han estat fitxats per empreses de seguretat d'escala internacional. És el cas de l'excap superior Narciso Ortega, qui va fer el relleu d'Irineo López a Barcelona, i ara treballa a sou de l'assessoria ED Security LTD, amb seu a Londres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada