divendres, 3 de juny de 2016

Els Banys d’Arles i Palaldà: 1936-2016, fa 80 anys «Del Front Popular a la Guerra d’Espanya»

Divendres 10 i dissabte 11 de juny.
El festival Banys d’Arles i Palaldà (Vallespir) es celebra a Amélire des de fa sis anys amb la intenció de promocionar una fira del llibre d’art i d’història en aquests banys termals.

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 03/06/2016 
Els Banys d'Arles i Palaldà (Vallespir).- 

El festival Banys d’Arles i Palaldà (Vallespir) es celebra Amélire des de fa sis anys amb la intenció de promocionar una fira del llibre d’art i d’història en aquests banys termals de ric passat i on plana la figura de la reina Amélie en les termes del segle XIX a partir de les romanes (Maria Amèlia de Borbó-Dues Sicílies, esposa de Lluís Felip).
L’objectiu dels organitzadors consisteix en recordar en cada edició la gran i  la petita història d’Els Banys d’Arles i Palaldà i la comarca del Vallespir, ja que cada història té importància tant en el pla polític i social que a nivell cultural i artístic.
Per això cada any s’escull una temàtica local que també sigui universal que lligui Els Banys d’Arles i Palaldà en la història de la humanitat.
Després de quatre edicions celebrades la tardor, Amélire a parir de la seva cinquena edició es fa en la primavera a fi d’aplegar  més gent amant de l’art i de la història.
La 5a edició es va dedicar a «La Primera Guerra Mundial en el nostre departament», la 6a es va consagrar a: «La història del termalisme en el Vallespir»,i la 7a « 936-2016, fa 80 anys: Del Front Popular a la Guerra d’Espanya».
D’aquesta manera s’abordaran aquests grans esdeveniments que fa a 80 anys van marcar la història política i social: el Front Popular i l’esclat de la Guerra d’Espanya.  
1936-2016, fa 80 anys «Del Front Popular a la Guerra d’Espanya» 
El 2016 marca l’aniversari d’un any crucial en la Història del segle XX: 1936. Un any símbol
del moviment social a França, amb l’arribada del Front Popular i les tensions socials que es van produir, el que també va passar a l’Estat espanyol i en el veí Principat de Catalunya, el començament d’una tragèdia bèl·lica en forma de terrible guerra civil,  precursora del que seria, uns anys més tard, un conflicte armat mundial mortífer.
A la Catalunya Nord la guerra civil de 1936 es va traduir en l’arribada massiva el febrer de 1939 de mig milió de persones refugiades en la Retirada republicana, que entraren sobretot pel  Vallespir.
El 1936 va ser gran moment d’esperança però també el començament d’una tragèdia iniciada la República espanyola d’aleshores i que finalment incendià el món enter. 

AMÉLIRE 2016. PROGRAMA 10 i 11 de juny
Divendres 10 de juny
14H Rencontre escolar al Liceu de Ceret: ‘1936, un monde en grand bouleversement en France et en Espagne’, amb Gilbert Grellet i Antoni Cistero García.
16H30 Sala dels mariatges, Conferència debat amb Gilbert Grellet, autor del llibre «Un été Impardonnable», sobre la temàtica del Front Popular i la Guerra d’Espanya.
21H Projecció cinematogràfica «Land and Freedom» (Terra i Llibertat), de Ken Loach, una sessió presentada per Gilbert Grellet amb la participació d’Antoni Cistero García, Robert Triquère i André Bonet.

Dissabte 11 de juny
Saló del llibre (entre les 10 i les 18 hores) a la plaça de la República.
Durant el dia hi haurà:
-. Un saló del llibre on s’aplegaran una vintena d’editors i autors de la demarcació convidats (com cada any) a fi de presentar les seves novetats. A més un estand generalista de la llibreria Cajelice de Perpinyà.
-. Una taula rodona i una conferència amb projeccions presentada per Robert Triquère:
11H30-12H30: «La guerre d’Espagne vue par les écrivains du Roussillon » amb Hélène Legrais, Jean Pierre Bonnel, Guy Pernet ou Térèse Cau, Robert Saut i altres.
12H30: Inauguració d’un saló a la Mediateca amb l’alcalde A. Reynal i regidors, en presència de  dels invitats d’honor  Gilbert Grellet i Antoni Cistero García.
16H Espai debat: «André Malraux et L’Espagne» amb Antoni Cistero García, autor de «Campo de Esperanza », acompanyat d’una projecció cinematogràfica de les vicissituds en el rodatge  del film ‘L’Espoir’.

Hi haurà activitats de joves (amb «boites à Livres » al centre vila).
Exposició «Teresa Rebull, Femme de cœur et de combat» a l’Expo Médiathèque.
Un grop musical (Coral «Voix libres»).
Amélire s’organizta en col·laboració amb el CML, el col·legi Jean-Moulin dels Banys d’Arles, les Thermes i la Chaîne du Soleil, l’Oficina de Turisme, Cinémaginaire i la llibreria Cajelice.
Per més informació: REFERENCES  (Agence de production et de communication culturelles)  Robert TRIQUERE: 06 72 71 10 02. Christine LAVAILL : 06 83 44 95 26.  
http://www.cnt-f.org/cnt66/spip.php?article1261

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada