dimecres, 18 de maig del 2016

Les cinc denunciades de Torelló fan una crida per reunir més casos protagonitzats per l'agent municipal 1.028

L'advocat que les assessora, Antoni Iborra, vol alertar de la gravetat de "criminalitzar opinions" que el caporal de la policia local del municipi pretén fer a partir de la llei mordassa. 
Més veïnes de Torelló han viscut situacions conflictives on una part la protagonitzava l'agent 1.028, segons les denunciades. 
Quatre de les cinc denunciades, juntament amb l'advocat Antoni Iborra, van explicar els fets cronològicament durant la roda de premsa celebrada ahir a Torelló  











TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 18/05/2016 
Torelló (Osona).- 
Les denunciades pel caporal van fer una crida a totes aquelles persones que vulguin compartir situacions conflictives amb l'agent 1.028
Llegim a DIRECTA que en una roda de premsa celebrada ahir a la tarda a Torelló (Osona), quatre de les cinc persones denunciades per l'agent 1.028 de la Policia Local per publicar a Facebook el seu número de placa i/o fer comentaris sobre les seves actuacions van fer un repàs de com s'han anat succeint els esdeveniments al voltant de les denúncies. Les acompanyava Antoni Iborra, advocat que les assessora, que creu que "vol aplicar-se una llei que ja de per si entra en conflicte amb les llibertats i, a més, d'una forma incorrecta i absolutament innecessària i abusiva".  
Des que van fer pública la seva situació, Eduard Vila, Francesc Manrique, Lluís Toneu, Roser Iborra i Xavi Capdevila han rebut el testimoni de més veïnes de Torelló que han viscut situacions conflictives on una part la protagonitzava l'agent 1.028. És per això que fan una crida a la col·laboració ciutadana perquè les persones que vulguin compartir els seus casos es posin en contacte amb elles a través de la pàgina de Facebook "1028 raons", que han creat recentment. El regidor de la CUP a l'Ajuntament de Torelló i un dels denunciats, Francesc Manrique, va explicar que l'agent és "de sobres conegut al poble" però no volen fomentar la rumorologia i no faran públic cap més cas "fins que les persones que s'hi han trobat vulguin explicar-ho en primera persona". Com a col·lectiu, pretenen recopilar els casos existents i veure si realment existeixen fets denunciables. A la vegada, volen que l'Ajuntament es pronunciï, com a mínim, sobre els seus casos, i "que prengui posició en pro de la llibertat d'expressió".

Empar en la llei mordassa 
L'agent de la policia local pretén emparar-se en els articles 36.23 i 37.4 de la Llei Orgànica 4/2015 de Seguretat Ciutadana, coneguda com a llei mordassa, que fan referència a "l'ús no autoritzat de dades professionals" dels i les agents i a la "falta de respecte i consideració" envers la seva persona i funcions. Antoni Iborra va explicar que davant la llei "el número de placa no és una dada personal i no ataca la privacitat de l'agent; al contrari, és la manera correcta de denominar-lo". Sobre la falta de respecte a l'autoritat, l'advocat va alertar de "la gravetat" d'aquestes denúncies "si finalment es criminalitzen les opinions" de la ciutadania.
Tant les denunciades com l'advocat han explicat que els procediments tenen certes "irregularitats formals". D'una banda, el mateix agent va notificar les denúncies personalment, abans que l'administració competent hagi decidit incoar els expedients sancionadors. De fet, encara no és clar quina administració se'n farà càrrec. D'altra banda, no es va permetre el període d'al·legacions pertinent a cap de les persones denunciades. Per aquesta última "irregularitat" han presentat un escrit reclamant el període per poder fer les al·legacions. Antoni Iborra va ser molt clar al final de la roda de premsa, valorant la substància penal de les acusacions: "per més que es tracti d'una llei de redactat ambigu, prevalen les llibertats polítiques i democràtiques. El que correspon a l'administració a qui li pertoqui és arxivar".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada