dijous, 12 de maig del 2016

El Parlament de Catalunya insta el Govern a protegir cala Morisca de Tossa i evitar l'hotel

La proposta, aprovada per unanimitat, vol que es negociï amb TU la requalificació del sòl afectat com a «no urbanitzable»  




TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 12/05/2016 
Tossa de Mar (La Selva marina).- 

Llegim en la premsa convencional que la comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament de Catalunya va aprovar ahir, per unanimitat, instar el Govern de la Generalitat a iniciar els tràmits i els mecanismes necessaris per protegir cala Morisca, a Tossa de Mar (la Selva marina), incloent-la dins el Pla d'Espais d'Interès Natural del Massís de Cadiretes (PEIN) i evitar així la construcció d'un hotel de quatre estrelles i diversos equipaments, en aquest sector de 32 hectàrees.
L'equip de govern de Tossa (TU), amb el suport d'una polèmica i qüestionada regidora per ERC, va aprovar en el ple municipal del passat mes de març un conveni de gestió urbanística amb l'empresa Tossagur S.L. en el qual s'autoritzava la construcció d'un complex hoteler de més de 26.000 metres quadrats, entre altres actuacions. Aquest acord ja havia estat aprovat el 2012, però un canvi de propietari --de la societat Morisca S.A. de Jacqueline Bachevillier a Tossagur S.L.-- va obligar l'equip de govern local a repetir els tràmits. Tot i l'aprovació, però, la Comissió d'Urbanisme de la demarcació de Girona en va ajornar el permís fa gairebé un mes, al·legant que volien assegurar «que no es cometien irregularitats».
Per això, la proposta presentada a finals de març pel grup parlamentari de Catalunya Sí Que es Pot, també insta al Govern de la Generalitat a «estudiar conjuntament» amb l'equip de govern de Tossa «l'aturada» d'aquest conveni de gestió urbanística, així com la requalificació del sòl com a «no urbanitzable en clau forestal de forma que se'n garanteixi la protecció».  
«És un acord polític al qual se li pot donar molta validesa perquè ha estat aprovat per unanimitat» va valorar el diputat per Girona de CSQP, Marc Vidal, qui va recordar que legalment, aquesta aprovació no significa «aturar» el projecte, ja que això és competència municipal. «A efectes pràctics, tot depèn de la decisió que prengui la Comissió d'Urbanisme i veure després, quins passos fa l'equip de govern de Tossa» va precisar Vidal. En aquest sentit, el diputat de CSQP va assenyalar que seria «contraproduent» que no es protegís el paisatge natural que dóna «riquesa econòmica i social» a aquesta la localitat selvatana.
Per la seva part, l'alcaldessa de Tossa, Gisela Saladich (TU) va recordar que si aquest conveni ha arribat a la Comissió d'Urbanisme de Girona és perquè fins ara «tothom hi ha donat el seu vistiplau» i va criticar que s'insta treballar «conjuntament l'aturada» del conveni quan «ningú ens ha explicat res ni ens ha preguntat què teníem a dir sobre tot això». «Encara estem esperant l'informe d'Urbanisme, que tampoc no ens ha dit res més» va lamentar. Saladich, també va recordar que aquesta finca és d'un propietari privat que té «els seus drets». «L'únic que ens fa por de tot plegat és que l'Ajuntament hagi d'acabar pagant» va dir Saladich, qui va afegir que «si no ha de costar ni cinc» o assumeix el pagament la Generalitat, no tenen «cap interès que es faci res» en aquest sector. «Si la Generalitat diu que s'ha de desclassificar el sector urbanitzable i posa els diners, endavant» va afegir la batllessa.
Al semicercle del Parlament de Catalunya, hi van acudir ahir la portaveu de l'Associació Amics de Tossa, Maria Eugènia Serrat, i la regidora tossenca, Maria Àngela Cuatrecasa, en representació del grup municipal de CiU, que va votar en contra d'aquest conveni en el ple del mes de març, acusant el TU de «no dir la veritat» sobre el seu compromís a l'hora de preservar l'entorn i de tenir «altres interessos» respecte a la ubicació on es projecta construir aquest complex hoteler. «Estem contents amb la resolució del parlament i més, que hagi estat per unanimitat absoluta» va remarcar Cuatrecasa. «En aquest moment, el Govern català està en la línia de defensar els territoris susceptibles de ser protegits» va valorar la portaveu municipal de CiU, Imma Colom. «El nostre grup, des de l'inici, ha fet una oposició frontal perquè aquest projecte no prosperés i ara tot el Parlament ens ha donat la raó» va afegir.
El Govern de la Generalitat de Catalunya tindrà, a partir d'ara, dos mesos per posicionar-se sobre aquesta petició.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada