dimarts, 10 de maig del 2016

1.280 milions a Panamà i Belize, sota la lupa del cas Pujol

Diversos testimonis incrementen l’estimació dels fons offshore de la família de l'expresident. 
El jutge del cas Pujol encercla Vilarrubí. 
De la Mata li atribueix pagaments irracionals a Jordi Pujol Ferrusolsa xifrats en 582.000 euros.  



 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 10/05/2016 
Queralbs (Ripollès).-  

Llegim a EL TRIANGLE que la família Pujol Ferrusola va moure fons mitjançant societats offshore de Panamà i Belize que testimonis d'homes de negocis propers al clan de l'expresident de la Generalitat recopilats per la UDEF xifren en 1.280 milions d'euros, ja que amb l'ajuda del despatx Alemán, Cordero, Galindo & Lee (Alcogal), els Pujol haurien allotjat 680 milions a Panamà i 600 milions més a Belize emprant les mateixes societats pantalla amb què, suposadament, van amagar els diners moguts des de la Banca Privada d'Andorra (BPA). Aquest tresor procedeix del cobrament de comissions il·legals a canvi de concessions i favors de la Generalitat de Catalunya durant tres dècades.
El paper de la BPA en l'ocultació de fons ja s'hauria comprovat. L'entitat andorrana consta en documentació del cas com a propietària al 100% de Global Services Advisory Limited, societat de Belize amb domicili a la seu que Alemán, Cordero, Galindo & Lee té en aquest país centreamericà. 
490 societats offshore constituides pel despatx d’advocats Mossack Fonseca estan vinculades al Principat d’Andorra, segons s’ha revelat aquest dimarts. Les actuacions d’aquestes societats s’estén per un bon grapat de jurisdiccions fiscalment especials, com ara les Illes Verges Britàniques, les Bahames, Costa Rica, l’Uruguai, les Seychelles, Samoa, Hong Kong o l’estat de Nevada (EUA). Segons els papers de Panamà, hi ha 22 intermediaris al Principat d’Andorra que facilitaven la creació de les societats offshore -un d’ells és la Banca Privada d’Andorra (BPA) i fins a 41 adreces d’empreses o persones on es trobaven domiciliades --entre les quals destaca Andbank, amb 17 a la seu social d’Escaldes--. Els beneficiaris o accionistes andorrans són 55 sumant residents formals i algun resident passiu, com la catalana Tita Cervera, baronessa Thyssen.  

El jutge del cas Pujol encercla Vilarrubí 
Carles VIlarrubí a la comissió Pujol
El jutge instructor del cas Pujol, José de la Mata, troba reforçades, després de mesos d'indagacions, les hipòtesis inicials sobre les comissions pagades pel vicepresident del FC Barcelona Carles Vilarrubí, a canvi d'una suposada cerca d'instal·lacions on organitzar concursos d'hípica a Catalunya, a Jordi Pujol Ferrusola. De la Mata ha elevat fins als 582.000 euros els pagaments de Vilarrubí, que considera irracionals, i veu comprovat el fet que el vicepresident del Barça va contractar una societat "sense activitat econòmica real, sense personal propi i sense coneixement d'aquesta activitat esportiva", que era propietat de Jordi Pujol Ferrusola i de l'esposa d'aquest, Mercè Gironès, perquè s'encarregués de serveis que mai va efectuar.  Per a l'instructor també ha quedat acreditat que les "relacions mercantils" amb el Júnior es van xifrar molt per sobre dels 20.000 euros confessats per Vilarrubí, qui, segons la Fiscalia Anticorrupció, va pagar 330.600 euros a la instrumental Iniciatives, Marketing i Inversions SA i 251.652 euros més a Project Marketing Cat, ambdues del primogènit de Jordi Pujol. L'Audiència Nacional espanyola acaba de sol·licitar a Vilarrubí que lliuri, en un termini de cinc, dies tota la documentació relacionada amb els pagaments que va fer a Jordi Pujol Ferrusola entre el 2004 i el 2012.  

El fons nord-americà JC Flowers s'adjudica l'antiga BPA 
JC Flowers, un fons d'inversió nord-americà, qualificat per alguns analistes de "voltor", s'ha adjudicat Vall Banc, el banc pont on s'han aplegat els actius sans de Banca Privada d'Andorra(BPA). L'Agència Estatal de Resolució d'Entitats Bancàries (AREB), equivalent andorrà del FROB, que depèn del govern de Toni Martí, ha adjudicat les restes de BPA al fons nord-americà per 29 milions d'euros, que pagaran de manera esglaonada en funció de l'evolució del negoci. JC Flowers està comandada pel seu fundador, el multimilionari californià James Christopher Flowers, un exdirectiu de Goldman Sachs, que en els últims anys havia intentat la compra de diverses de les caixes d'estalvi espanyoles que se'n van anar en orris amb la crisi. 
El 2011, JC Flowers va intentar adquirir la CAM, però el Banc d'Espanya no va autoritzar l'operació. En canvi, el Govern andorrà no ha tingut cap mania per adjudicar a aquest fons un dels bancs del país.  
El Govern andorrà va intervenir BPA el març de l'any passat arran d'una notificació del FinCEN, l'agència antifrau dels Estats Units, en la qual s'advertia sobre suposades pràctiques de blanqueig de diners. El febrer passat, el FinCEN va retirar les acusacions, però BPA ja estava morta i els seus actius havien volat a Vall Banc. Els accionistes majoritaris de BPA, els germans Higini i Ramon Cierco, han anunciat que acudiran fins a l'última instancia judicial. Un nombrós grup de clients de la vella BPA també ha demandat el Govern del seu país. 
Aquest front judicial, de resultats incerts, va fer desistir a la resta de bancs del país Andbank, Crèdit Andorrà, Mora Banc i Sabadell- de presentar una oferta sobre Vall Banc.  

Els clients de la BPA només poden treure 2.500 euros setmanals en efectiu 
L'escàndol que sacseja la Banca Privada d'Andorra (BPA) i, de retop, el sistema bancari del Principat, ja té conseqüències clarament palpables pels clients d'aquesta entitat intervinguda per l'estat i acusada de facilitar el blanqueig a organitzacions delictives. Per ordre de l'Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), el regulador bancari, que té el control de l'entitat, cada dipositant de la BPA pot retirar, com a molt, 2.500 euros en efectiu cada setmana, una mesura amb la qual es tracta de prevenir la retirada massiva de diners del banc. A més, les operacions amb bancs corresponsals i les transferències es troben bloquejades, i les targetes de crèdit, inhabilitades, informa El Periòdic d'Andorra.  Les oficines i els caixers de la BPA, explica el mateix diari, s'han vist saturats, una situació que ha generat enuig en les cues de clients que han hagut d'esperar per ser atesos, en algun cas més de dues hores. S'ha conegut que la seva filial espanyola, Banco Madrid, serà liquidada i que els seus clients pateixen un ‘corralito’  encara més sever que els impedeix, fins que un jutge decideixi el contrari, emportar-se els seus dipòsits. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada