divendres, 29 d’abril del 2016

PSC i CiU de Palafrugell rebutgen declarar non grat el rei Felip VI i el municipi queda com a Borbònic

Els dos partits acusen el grup d'ERC de «sectarisme polític» per voler senyalar els afins a la monarquia espanyola  


 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 29/04/2016 
Palafrugell (Baix Empordà).-   

El grup municipal d'Esquerra Republicana de Catalunya a Palafrugell, a l'oposició a l'Ajuntament, es va quedar sol en la defensa de la seva moció per declarar Felip VI persona non grata al municipi, així com «qualsevol altre representant de la monarquia espanyola en tant que representant d'un Estat que impedeix el lliure exercici del dret a decidir del poble de Catalunya».
Els partits del govern municipal (PSC i CiU) i Ciutadans, a l'oposició, hi van votar en contra, de manera que la moció no va prosperar. Tant l'alcalde pel PSC, Juli Fernández, com el cap de CiU, Albert Gómez, van acusar el grup municipal d'ERC de «sectarisme polític» per pretendre senyalar els que no tenen unes idees polítiques republicanes.
Malgrat expressar el seu rebuig a la moció presentada per ERC, Juli Fernández va afirmar que «som un partit republicà» que respecta «el moment polític» d'una monarquia parlamentària. L’alcalde va fer aquestes manifestacions després que Pau Lladó (ERC) li retregui que el PSC i PSOE han deixat de ser republicans.
Gómez va dir que «ens sentim republicans, però no anti res». El regidor de CiU va exposar el vot en contra del grup municipal perquè entén que la moció no és respectuosa: «Demanem respecte a Madrid per al nostre país, per això ens fa un flac favor quan nosaltres perdem aquestes formes». Gómez també va defensar un tarannà dialogant.
La moció volia declarar non grat el rei d'Espanya i la monarquia espanyola.
El regidor Xavier Rocas (PSC) va exposar en nom del govern que compartien l'exposició de motius, però no culpabilitzar de «tots els mals» a la monarquia i a una persona. A més, considera que la declaració de non grat al monarca «atia les diferències i ens posa al mateix nivell de qui es vol desairar».
La moció exposa els greuges patits per Palafrugell des que l’any 1640 els terços de la monarquia allotjats a Catalunya van provocar danys a la vila, segons Miquel Torroella i Plaja a ‘Història de Palafrugell i la seva comarca’: «Cometen tota mena de malifetes, calen foc i cremen 28 cases del carrer de Palamós; roben les joies de l'església de Santa Margarida, fan homicidis, desfloren donzelles».
Alhora, la moció recordava que la Casa Reial rep 7.775.040 euros o que Felip VI no va voler rebre la presidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell, entre d'altres actuacions de la monarquia criticables.
A més de declarar-lo non grat, ERC volia que l'Ajuntament evités participar «en qualsevol acció que suposi reconeixement de la figura de Felip VI o de la monarquia espanyola».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada