dimecres, 27 d’abril del 2016

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST El 27 d'abril de 1962 neix a Palència l'escriptor i guionista de còmics llibertari César Galiano Royo

De jove s'instal·là a Barcelona per realitzar estudis universitaris i es guanyà la vida en diferents feines, moltes en el camp audiovisual. Posteriorment s'instal·là a Girona. 
El 15 de febrer de 2003 al migdia va participat contra la guerra imperialista a Iraq en el bloc anarquista durant la més nombrosa manifestació mai vista als carrers de Girona. 
El 2006 va publicar el llibre ‘Laureano Cerrada, el empresario anarquista’, amb les indicacions d’Eugenio Méndez Franch, militant anarcosindicalista de Figueres que durant el seu exili els anys 1976-1977 a París va fer amistat amb Cerrada, abans del seu assassinat.  



César Galiano Royo: 
El 27 d'abril de 1962 neix a Palència (Tierra de Campos, Castella) l'escriptor i guionista de còmics llibertari César Galiano Royo, conegut com El César i que va fer servir el pseudònim Mariano Rubio. Quan tenia tres mesos es traslladà amb la seva família a Nájera (La Rioja), població on es crià. De jove s'instal·là a Barcelona per realitzar estudis universitaris i es guanyà la vida en diferents feines (discjòquei, conserge en la UNED, etc.) i moltes en el camp audiovisual. Posteriorment s'instal·là a Girona (Gironès) i milità en la CGT.
El 15 de febrer de 2003 al migdia va participat contra la guerra imperialista a Iraq en el bloc anarquista durant la més nombrosa manifestació mai vista als carrers de Girona.
Durant molts anys fou guionista de còmics, moltes vegades junt al dibuixant Pedro Espinosa o per al seu germà Jose Luis, en importants revistes, com ara El Chou, Pasaje al Planeta Clandestino, Lo mejor de cada casa, Litteracómics, El Jueves, El Víbora o Makoki.
En 2002 aparegué la revista contracultural i satírica El Cacique, la qual dirigí. Trobem textos seus en diferents publicacions periòdiques, com ara Fábula. Revista literaria.
És autor de diferents novel·les, algunes de temàtica llibertària, com ara El exilio está aquí (2001 i 2011), La generación inexistente (2008), El día de Barcelona. Crónica del inicio de una revolución (2008), Diario del hospital (no te fíes del de la bata verde) (2009), Laureano Cerrada, el empresario anarquista (2009) --amb les indicacions d’Eugenio Méndez Franch, militant anarcosindicalista de Figueres (Alt Empordà) que durant el seu exili els anys 1976-1977 a París va fer amistat amb Cerrada, abans del seu assassinat--, Las aventuras de Bakunin y los internacionalistas de la región española (2011), El frontón de Shanghai (2011), Diarios y escritos dispersos (2001-2011) (2011) i Mi descubrimiento de América (del norte) (2012). També mantingué una gran activitat com a escriptor de blocs digitals.
César Galiano Royo va morir l'1 de juny de 2012 en un hospital de Barcelona a resultes d'un càncer de laringe que arrossegava d'anys enrere.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada