dilluns, 25 d’abril del 2016

MEMÒRIA PRLETÀRIA DEL NORD-EST: El 25 d'abril de 1939 Salvadora Catà Ventura --acusada de ser de la FAI i del POUM-- es convertia en la primera dona afusellada per les tropes franquistes a Girona

Les seves conviccions polítiques revolucionàries van determinar el futur de Salvadora Catà
El jutge militar va aconseguir que es canviessin les declaracions inicials per inculpar Salvadora Catà. 
Salvadora Catà va passar els últims mesos de la seva vida a la presó instal·lada en el seminari diocesà de Girona. 
Les 17 dones executades a Catalunya entre 1939 i 1945 encarnaven un model de feminitat que repugnava la moral nacional-catòlica. 
 
Salvadora Catà Ventura:  
El 25 d’abril de 1939, Salvadora Catà Ventura va ser afusellada a la tàpia cementiri vell de Girona, junt amb 28 persones més. Des d'aleshores, aquesta bugadera de 37 anys reposa en una fossa comuna, juntament amb mig miler de persones assassinades pel règim franquista entre 1939 i 1945, a més dels quatre anarquistes que el 4 de gener de 1960 la Guàrdia Civil assassinà al mas Clarà, a la Mota (Palou de Revardit, Pla de l’Estany).
Vídua, de 37 anys, amb els seus dos fills, de 7 i 12 anys. Natural de Canet de Mar (Maresme), on havia nascut a l’entorn de 1902, i veïna de Girona, Salvadora Catà era bugadera i per tirar endavant els fills rentava la roba dels soldats de la caserna, situada al costat de casa seva.
El nom de Salvadora Catà va ser rescatat de l’oblit pels moviments socials gironins l’1 de maig de 2015, quan van ocupar una oficina bancària abandonada per convertir-la en un ateneu popular que li honora la memòria.  
ARIET.CAT fa un recull sobre la vida i l’execució de Salvadora Catà. El destí fatal de Salvadora Catà va començar a dibuixar-se l’endemà de l’aixecament militar franquista, el 19 de juliol de 1936. Aquell diumenge de bon matí, un jove seminarista, Antoni Puig Rosell, va presentar-se a la caserna militar de Girona per unir-se a la “croada” contra la República. Catòlic fervent i membre del cos de Requetès, Puig estava disposat a agafar les armes contra el Govern de la República i la Generalitat de Catalunya. Veient que el cop militar fracassava a Barcelona i que la seva vida corria perill, el seminarista va córrer a refugiar-se a casa de la seva mare, Rosa Rosell, on va ser descobert per les autoritats republicanes el 5 d’agost. Malgrat les matances que s’estaven cometent a la zona rebel, la justícia republicana el va tractar amb indulgència, ja que el va condemnar a 5 anys de treballs forçats. La vida del seminarista prengué un gir dramàtic el 30 d’octubre de 1936, després que un vaixell de guerra franquista, el Canarias, bombardegés Roses (Alt Empordà). L’atac feixista no va causar víctimes mortals, però va estendre el pànic a la costa catalana, perquè es temia que els soldats rebels poguessin desembarcar a les platges de la badia de Roses. Aquella mateixa nit mentre la gent de l’Escala (Alt Empordà) havia fugit a les muntanyes del Montgrí i a les barraques de les vinyes dels entorns, on va sopar i dormir atemorida per una hipotètica operació bèl·lica franquista, a la Rambla de Girona es formà una gran manifestació que assaltà la presó que s’havia instal·lat en el seminari diocesà, on persones vinculades als partits de dretes també creïn en un desembarcar del Canarias i cridaven ‘’¡Arriba España!” i contra la República. La provocació dels elements franquistes empresonats acabà malament. Els guardes de la presó atemorits no van poder impedir aquella nit l’ocupació del seminari i la gent, molt enrabiada per l’atac a Roses, se’n va endur els presos franquistes i els va matar, entre ells el seminarista Antoni Puig. Gent de Roses, gran part pescadors, van anar al castell de Sant Ferran de Figueres (Alt Empordà) per matar els presos franquistes que hi havia però la guarnició militar i els guardians van impedir l’ocupació i les execucions incontrolades.
Denúncia de Rosa Rosell a la comissaria de la Guàrdia Civil de Girona 
Rosa Rosell no va pair mai la mort del seu fill. Covà l’odi durant tota la guerra i quan les tropes feixistes van ocupar el febrer de 1939 la ciutat Girona va satisfer el ressentiment venjatiu. El 21 de febrer de 1939 Rosa Rosell es va presentar a la comandància a Girona de la Guàrdia Civil per denunciar una veïna que no havia tingut res a veure amb l’execució incontrolada del seminarista, però que simpatitzava amb la causa revolucionària: Salvadora Catà Ventura. Sense aportar cap prova convincent, Rosell va assegurar que la bugadera era responsable de la detenció i el posterior execució del seu fill. 
Salvadora Catà vivia al carrer dels Alemanys amb el seu company i dos fills de la seva primera parella. Durant la guerra havia continuat rentant la roba de soldats destinats a Girona. És la feina que havia fet sempre. Les conviccions polítiques, la condició de treballadora i el fet de viure amb un home sense estar-hi casada determinarien el futur de la bugadera. La Guàrdia Civil va detenir de forma immediata Salvadora Catà i va prendre declaració a dues veïnes més del carrer dels Alemanys: Maria Liñón i Mercè Vila. La primera estava tan ressentida com la mare del seminarista. En la seva declaració va assegurar que Salvadora Catà no creia en déu, que feia propaganda de les idees marxistes i que pertanyia a la Federació Anarquista Ibèrica (FAI). També va afirmar que la bugadera l’havia insultada amb el terme “feixista” en diverses ocasions. Mercè Vila, en canvi, es va mostrar més cauta. Va dir que no sabia res de la mort d’Antoni Puig i que tampoc podia jutjar la conducta de Salvadora Catà. Amb aquestes declaracions n’hi va haver prou per enviar Salvadora Catà a la presó del seminari Girona. En aquells moments, el centre penitenciari estava atapeït de persones que, com la bugadera, serien víctimes de la repressió franquista. Hi havia una sala on s’aplegaven les dones. N’hi havia de Figueres, com ara la dona que regentava la granja xocolatera de la plaça de l’ajuntament de Figueres; una coneguda dona de Banyoles (Pla de l’Estany); la mare de l’alcalde --entre 1937 i 1938-- de l’Escala, Angeleta Bofill Sureda, i un munt més.
Abans de traspassar el cas al jutge d’instrucció, la Guàrdia Civil el va advertir d’una troballa que considerava altament sospitosa. En l’escorcoll del domicili de la detinguda s’hi havia descobert un gramòfon amb plaques de música miliciana. S’iniciava d’aquesta manera el procés sumaríssim d’urgència número 51, que acabaria amb la vida de Salvadora Catà.  El tinent Gabriel de la Mata Fernández va instruir el cas entre el 24 de febrer i el 15 de març. De la Mata va demanar informes sobre la conducta de Salvadora Catà a la Guàrdia Civil i va tornar a escoltar els testimonis. El cap de la benemèrita va emetre un informe demolidor, en el qual definia la treballadora com una “persona de ideas extremistas y muy peligrosa para la Causa Nacional”, ja que “intervino en toda clase de saqueos que se efectuaron en las iglesias y en muchos domicilios de personas de orden”.
En un segon informe, la Guàrdia Civil detallava que Salvadora Catà estava afiliada al Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM) i que la seva conducta “deja mucho que desear, por vivir maritalmente con un individuo, aun viviendo su primer esposo”. Cal recordar que el POUM havia estat prohibit i perseguit pel Govern de la República i el seu líder, Andreu Nin, assassinat per policies republicans.
Les veïnes del carrer dels Alemanys, per la seva banda, van endurir el to de les acusacions. Rosa Rosell va afirmar que l’encausada havia saquejat la caserna de Girona i que mantenia molt bones relacions amb els milicians, fins al punt d’assistir als enterraments dels seus militants. Segurament es referia a la inhumació el juliol del militant del POUM Dídac Tarradell Estañol.
Maria Liñón va recordar que la bugadera havia gravat les lletres FAI a les parets de casa, i que es mofava d’ella perquè havia treballat amb les monges Josefines.  
Mercè Vila, que en un principi s’havia mantingut al marge de l’acusació, va canviar de pensament i va dir que l’encausada era una persona de “ideas izquierdistas” i de “moral dudosa”.
Malgrat que amb tot això ja n’hi havia prou per condemnar Salvadora Catà, calia alguna cosa més per condemnar-la a mort. Faltava demostrar que era responsable de la mort del seminarista Antoni Puig. El tinent De la Mata va aconseguir que Mercè Vila canviés les declaracions que havia fet davant la Guàrdia Civil perquè la pena de mort de Catà pogués presentar-se com un acte de violència compensatòria. Després d’advertir-la que si mentia podia ser jutjada per traïció, Mercè Vila va recordar de cop i volta que, tres anys enrere, quan els milicians buscaven Antoni Puig, Salvadora Catà els havia indicat el camí amb les següents paraules: “ése a quien buscáis vive aquí al lado”.  Durant la postguerra els casos s’instruïen en un clima de terror i que col·laborar amb la justícia militar, participar activament en la caça de bruixes, era la millor manera d’evitar la repressió.
 Condemna de Salvadora Catà 
En el moment d’elevar el cas al consell de guerra, De la Mata va presentar Salvadora Catà com una “persona de malísima reputación” i com una “gran partidaria de la revolución rojo-separatista”. El jutge militar també li retreia que “en sus palabras se hallaban siempre expresiones de burla hacia la Religión y hacia sus Ministros”. De la Mata donava per fet que la bugadera havia denunciat el seminarista Antoni Puig, i obria, per tant, la porta a la seva execució. El 25 de març de 1939, un mes després de ser detinguda, Salvadora Catà va ser condemnada a mort. La sentència recollia les acusacions formulades durant la fase d’instrucció i relacionava la mort del “bravo requeté” amb la suposada denúncia de la bugadera. La mateixa sentència condemnava quatre persones més a la pena capital i quatre a cadena perpètua. Cap dels condemnats va tenir una defensa digna d’aquest nom. Qui s’encarregava d’aquesta feina era un militar de rang inferior a la resta de membres del consell de guerra, que amb prou feines coneixia els noms de les persones que teòricament defensava. La sentència no es va executar de forma immediata, sinó que va caldre esperar que “S.E. el Generalísimo” es donés per “enterado”. Mentre esperava el fatídic consentiment, Salvadora Catà seguia empresonada al seminari diocesà de Girona, que en aquells moments funcionava com a presó provincial. La reclusió devia ser una experiència terrible, perquè l’any 1939 les presoneres s’amuntegaven en cel·les molt petites, rebien poca alimentació i sofrien tortures sistemàtiques. Salvadora Catà va conèixer la voluntat de Franco la nit del 24 d’abril. “Debido a su estado de ánimo”, no va firmar el document que l’informava que seria afusellada l’endemà a trenc d’alba. Les últimes hores de vida les va passar a la capella de la presó, anomenada popularment com la Nevera, juntament amb els altres condemnats: Sebastià Viñas, Francesc Masana, Narcís Tafalla i Josep Folgorona.
Quan el dia començava a despuntar, els van fer sortir al carrer, on els esperava un camió sinistre que cada matinada feia el trajecte fins al cementiri. A les 7 del matí del 25 d’abril de 1939, Salvadora Catà va ser afusellada contra la tàpia del cementiri de Girona. Tot seguit, la van llançar a una fossa comuna que cada dia s’omplia de nous cadàvers.
L’últim document que figura al sumaríssim d’urgència número 51 és el certificat de defunció, que indica que la bugadera no va morir per culpa de les bales, sinó per un “colapso cardíaco”. L’assassinat deixava orfes dos nens d’onze i set anys, l’Enric i en Miquel. 
L’execució de Salvadora Catà és un fet força excepcional. Durant el període més sanguinari de la repressió franquista, la pena capital estava reservada de manera gairebé exclusiva als homes. Entre 1939 i 1945 a Catalunya es van executar 3.358 persones, entre les quals només hi havia 17 dones. En la majoria de casos es tractava de dones compromeses políticament, que havien escollit un model de vida que no tenia res a veure amb el nacional-catolicisme. Elles encarnaven una feminitat alliberada de l’autoritat masculina, cosa que repugnava la mentalitat feixista. Amb aquests 17 assassinats exemplars, la Dictadura manifestava la seva voluntat de restablir les relacions tradicionals de gènere i d’eradicar qualsevol aspiració feminista que la II República hagués pogut alimentar.
Segons publica ARIET.CAT, 77 anys després del crim, el nét de Salvadora Catà llegeix amb incredulitat la sentència del tribunal militar. “La presenten com una terrorista!”, diu Miquel Cot. Fins avui, ningú de la família havia vist el sumaríssim d’urgència número 51, que descriu amb esfereïdora objectivitat els darrers mesos de vida de la bugadera. El pare d'en Miquel, l’Enric, el fill gran de la Salvadora Catà, no va parlar mai de l’assassinat que li havia esmicolat la infància. La violència extrema del judici, la buidor i la falsedat dels arguments, van quedar enterrats en l’espès silenci franquista. Al número 8 del carrer dels Alemanys, on va continuar vivint la família durant un temps, hi van penjar el retrat de la primera dona executada per les tropes franquistes a Girona. Emmudida per la repressió, Salvadora Catà segueix esperant que l'Estat espanyol anul·li la farsa judicial que li va arrabassar la vida. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada