dijous, 7 d’abril del 2016

L’Ajuntament de la Jonquera se suma a la petició que es clausuri el camp de tir de l’Albera


 
Un grup de militars, ahir al mas del Soler, a Vilartolí (Sant Climent Sescebes)
S’ha sumat a la campanya iniciada des de la societat civil amb la plataforma Alto el Foc a l'Albera. 

L'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, posa de manifest que és incompatible amb el turisme de natura.

L’Ajuntament de Sant Climent Sescebes es queixa de les maniobres militars d’ahir al mig del nucli urbà d’aquest poble. 

L’alcaldessa de Sescebes, Olga Carbonell, s’ha queixat que hi hagués soldats "en posició d’atac i amb armes llargues" a les cantonades del poble, i que ho fessin a quarts d’una del migdia, quan la mainada sortia de classe. Diversos escolars van espantar-se en veure l’escena.  




TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 07/04/2016 
La Jonquera/Sant Climent Sescebes (Albera, Alt Empordà).-  

Llegim a la premsa convencional que el ple de l'Ajuntament de la Jonquera (Alt Empordà) demana que es tanqui el camp de tir del ministeri de Defensa entre Sant Climent Sescebes i Espolla (Albera, Alt Empordà) on es porten a terme pràctiques militars perquè consideren que afecta el turisme que visita aquests espais naturals. CiU, ERC i el PSC van donar suport a la moció presentada per ERC per demanar que acabin les pràctiques amb artilleria i armes llargues a la zona de Vilartolí (Sant Climent Secebes) i Puig Castelar (Espolla), i la clausura del camp. El PP hi va votar en contra.

Per l'alcaldessa, Sònia Martínez, el fet que sigui un lloc «freqüentat per excursionistes, de turisme de natura, és incompatible amb aquestes pràctiques de tir» i s’han volgut sumar a la campanya iniciada des de la societat civil amb la plataforma Alto el Foc a l'Albera.

La moció presentada per ERC deixa clar que es porten a terme maniobres militars contínues també a la zona de Requesens (la Jonquera) i que es tracta d'un espai que forma part del Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera i que, a més, està integrat a la Xarxa Natura 2000 com a Lloc d'Interès Comunitari.

Per aquests i altres motius, des del consistori de la Jonquera consideren que és un espai «de molt alta freqüència i turisme de natura i que és del tot incompatible amb les pràctiques de tir d'artilleria que es fan habitualment, produint situacions greus com les que es van viure al veïnat del Vilars quan una dotzena d'artefactes van caure a tocar d'una de les masies». Consideren que «l'activitat militar posa en perill la integritat de les persones que viuen i treballen a la zona així com la dels visitants, excursionistes, caçadors...». A banda d'això, apunten que a conseqüència de les pràctiques d'artilleria i maniobres militars «sovint es declaren incendis forestals difícils d'apagar a causa del perill que generen els artefactes que resten per detonar i obliga els mitjans aeris i terrestres a fer esforços considerables, a càrrec del pressupost de la Generalitat».

La campanya contra el camp de tir que ha engegat la plataforma Alto El Foc a l'Albera va sorgir arran d'uns incidents el novembre passat en què més d'una desena de morters van caure a tocar un habitatge, fora els límits del camp.  

La presentació de la moció és una acció d'àmbit local del grup d'ERC. El partit republicà, a petició de Sant Climent Sescebes i Espolla, estan fent tràmits a través del Congrés de Diputats per conèixer si compleix les normatives de seguretat.

Les dues poblacions de l’Albera conviuen des de fa molts anys amb els militars. Sant Climent Sescebes va celebrar aquesta setmana la Junta de Seguretat a la qual també assisteixen representants de l'exèrcit espanyol.  


Sant Climent Sescebes es queixa de les maniobres militars d’ahir al mig del nucli urbà d’aquest poble 

Segons l’Agència Catalana de Notícies i els informatius de TV3 l’Ajuntament de Sant Climent Sescebes ja ha demanat explicacions als responsables de la base militar Álvarez de Castro per les maniobres que ahir dimecres van realitzar-se pels carrers del centre del poble.

L’alcaldessa, Olga Carbonell, s’ha queixat que hi hagués soldats "en posició d’atac i amb armes llargues" a les cantonades del poble, i que ho fessin a quarts d’una del migdia, quan la mainada sortia de classe. Diversos escolars van espantar-se en veure l’escena.

El consistori va ser informat que algun efectiu militar podria travessar el municipi al llarg del dia però "en cap cas" es va especificar que podrien realitzar-se exercicis dins del nucli urbà. Per la seva part, fonts de l’exèrcit espanyol al·leguen que es tractava d’una marxa d’instrucció i que, per això, no es va notificar prèviament. Un batalló de prop de 500 homes va realitzar ahir  dimecres al migdia una marxa d’instrucció militar a l'interior del poble. Petits destacaments de soldats es van aïllar del grup gran per simular maniobres de seguretat.

L'alcaldessa de la localitat empordanesa es va posar en contacte ahir mateix amb el responsable de la base militar i, segons assegura, el coronel li va dir que no tenia coneixement d'aquest exercici.

Des del consistori troben "innecessàries" aquesta mena de maniobres i així ho faran constar per escrit en una comunicació formal a l'exèrcit espanyol.

Precisament, fa unes setmanes, una cinquantena de veïnes i de veïns d'Espolla i Sant Climent Sescebes van reclamar el tancament del camp de tir de la base militar Álvarez de Castro. Assenyalen que en aquest espai es porten a terme proves amb artilleria i armes llargues, uns entrenaments que posen en perill la integritat física de les persones que viuen a 500 metres al voltant d’aquest camp, on han caigut projectils. Ara és el ple de l’Ajuntament de la Jonquera qui demana que es desmunti la base militar Álvarez de Castro.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada