dijous, 28 d’abril del 2016

Jutgen un policia municipal de Girona per la mort de Juan Pablo Torroija

L'agent de la Policia Municipal de Girona acusat d'homicidi imprudent 
L'agent que el vigilava s'enfronta a 4 anys de presó, 6 anys d'inhabilitació i a pagar una indemnització de més de 200.000 euros  



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 28/04/2016 
Girona (Gironès).-   

Llegim en la premsa convencional que l'Audiència ha jutjat un policia municipal de Girona acusat d'homicidi imprudent per no evitar que Juan Pablo Torroija es pengés en una cel·la de la Policia Local. Els fets van tenir lloc la matinada de l'11 de juliol del 2012. Aquella nit, el detingut argentí va intentar penjar-se en dues ocasions, fent servir la seva camisa com a soga i passant-la pels barrots de la cel·la. L'agent, que era l'encarregat de custodiar-lo, ara sosté que no va veure res que li fes sospitar que l'home es volgués suïcidar i que, en diverses ocasions, va parlar-hi amb normalitat. Assegura que el detingut no estava exaltat, que no va proferir cap amenaça i que, com que aquella nit feia molta calor, va entendre que es tragués la camisa (!). De fet, assegura, no va ni adonar-se que hagués volgut penjar-se quan ho va intentar per primer cop. A més dels 4 anys de presó, el processat s'enfronta a 6 anys d'inhabilitació i a pagar una indemnització de més de 200.000 euros. El fiscal no acusa i la defensa, que en demana l'absolució, manté que l'agent va actuar de manera diligent.
Els fets que han arribat avui a judici van tenir lloc la matinada de l'11 de juliol del 2012 a la comissaria de la Policia Municipal de Girona. Aquella nit, una patrulla va detenir dos lladres que acabaven de rebentar un cotxe al carrer de la Creu. Un d'ells era argentí difunt. Els agents els van traslladar a comissaria perquè passessin la nit a les cel·les abans de portar-los davant del jutge.
Poc després de dos quarts de tres de la matinada, l'argentí va entrar a la garjola. Abans, com ha explicat al judici l'agent acusat, que era qui s'encarregava de custodiar-los, se li va fer treure una corda que utilitzava com a cinturó i els cordons de les sabates. El detingut, però, va optar per entrar descalç a la cel·la. Portava pantalons i camisa. Poc després, a les 3.07 de la matinada, l'home va fer un primer intent de suïcidi. Segons mostren les imatges de les càmeres, es va treure la camisa, la va passar entre els barrots de la porta de la cel·la i va provar de penjar-se. Poca estona després, a les 3.33, hi va tornar. I aquest cop, va perdre la vida.
Les dues acusacions particulars que hi ha al cas, i que representen la família de l'argentí, sostenen que l’agent de la Policia Municipal no va fer res per evitar que el detingut se suïcidés. L'agent, però, que al judici només ha respost les preguntes del fiscal i les dues defenses, manté que no va veure res que li fes sospitar que l'argentí volgués penjar-se a la garjola. El policia ha explicat que, aquella nit, l'argentí no va estar alterat en cap moment. De fet, explica que va entrar "tranquil" a la garjola, i que pràcticament "va entrar sol" al cotxe patrulla quan el van detenir. "Sí que estava molest amb el seu company, que ocupava l'altra cel·la, i li llançava les culpes del robatori; però no estava nerviós", ha precisat l'agent davant del tribunal. El policia encarregat de custodiar-lo ha comentat que va parlar amb ell algunes vegades i li va dur un got d'aigua perquè feia molta calor, i que va seguir el protocol que marca vigilar els detinguts de manera regular. Per fer-ho, havia de passar obligatòriament davant les cel·les, perquè des d'aquella zona no podia veure les càmeres de seguretat. "No hi ha un temps establert per vigilar els detinguts; si estan molt alterats es fa cada 15-20 minuts, però sinó cada 35 minuts o tres quarts d'hora", ha explicat el policia. A més, l'agent també ha dit que si els arrestats estan calmats, s'evitava passar per les garjoles cada dos per tres, per evitar que s'exaltessin.
El policia municipal també ha dit que no va adonar-se que l'argentí s'hagués intentat penjar quan el detingut va fer-ho per primera vegada. "Demano disculpes perquè no vaig veure que hagués passat la camisa entre els barrots de la porta, perquè tenien un color molt similar", ha explicat l'agent. Al policia tampoc li va estranyar que l'argentí s'hagués quedat amb el tors nu. D'entrada, perquè allà baix hi feia molta calor. Però també perquè, com que a les garjoles durant la nit no es poden apagar els llums, era habitual que els presos es traguessin camises i samarretes per tapar-se la cara. "No vaig percebre que fes cap intent de suïcidi, perquè sinó hauria alertat de seguida els meus superiors", ha dit el policia. L'agent també ha explicat que no era estrany que els detinguts s'asseguessin al costat dels barrots, perquè allà era l'únic lloc de la cel·la on hi passava aire.
Poca estona després, i després de passar fins a tres cops davant la cel·la, l'agent va pujar fins a les dependències de comissaria perquè havia d'acabar de completar l'atestat. Ha explicat que, quan va marxar, va deixar els dos detinguts dormint. "Res em va fer pensar que es volgués treure la vida, va estar calmat tota la nit; si hagués vist que s'havia intentat suïcidar una primera vegada, hauria reaccionat d'una altra manera", ha reiterat. Un cop a dalt, l'agent va posar-se davant un ordinador de comissaria per completar l'atestat. Quan el revisava, un company seu va baixar fins a les garjoles i es va trobar l'argentí penjat dels barrots. Diversos policies van intentar reanimar-lo, amb un desfibril·lador i fent-li el boca a boca, però el detingut estava mort. 

L’intendent Palouzié 
El cap de la Policia Municipal de Girona, l'intendent Josep Palouzié, ha declarat al judici. L'intendent ha dit que controlar les imatges de les càmeres de seguretat no era responsabilitat de l'agent que s'encarregava de la custòdia de les garjoles. Però, Palouzié ha admès que, arran d'aquest suïcidi, es van introduir canvis en el sistema de vigilància a la comissaria de la Policia Municipal.
Les dues acusacions que representen la família del detingut demanen que es condemni l'agent de la Policia Municipal a 4 anys de presó per homicidi imprudent i que se l'inhabiliti durant 6 anys. En matèria de responsabilitat civil, demanen que hagi de pagar una indemnització de més de 200.000 euros (50.000 per a la mare, 10.000 a la germana, 130.000 a una filla de l'argentí que aleshores tenia 8 anys i uns 19.000 a un fill de 19 anys).
L'advocat de la mare i la germana, Benet Salellas, diu que sobta que, davant la posició del ministeri públic, hi hagi fins a dues resolucions de l'Audiència que ordenessin portar el cas a judici "davant l'existència d'indicis evidents d'un delicte d'homicidi imprudent". "Creiem que hi va haver omissió total per part de l'agent; a més, sobta que l'Ajuntament de Girona modifiqués els protocols arran d'aquest cas, perquè això ens ve a confirmar que les coses no es feien bé", ha afegit.
El cas s'ha jutjat a la Secció Tercera de l'Audiència de Girona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada