dimarts, 5 d’abril del 2016

EL TSJC confirma la condemna a l’empresa AJ Ruz per vulnerar el dret de vaga

A finals del 2014, gran part de la plantilla de l'empresa, que es dedica a la recollida de residus, va fer vaga en protesta per l'acomiadament d'un treballador i les males condicions laborals. 
Un jutjat gironí ja va condemnar AJ Ruz, amb seu a Sils

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 05/04/2016 
Sils (La Selva).- 

Segons l’Agència Catalana de Notícies el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha confirmat la condemna contra l’empresa  AJ Ruz per vulnerar el dret a vaga. A finals del 2014, gran part de la plantilla de l'empresa, que es dedica a la recollida de residus, va fer vaga en protesta per l'acomiadament d'un treballador i les males condicions laborals. Un jutjat gironí ja va condemnar AJ Ruz, amb seu a Sils (la Selva), per haver vulnerat els drets de la plantilla durant l'aturada. Ara, l'alt tribunal català ha confirmat aquesta sentència, però només en part.
El TSJC admet que l'empresa no va respectar el dret a vaga, però a diferència de la primera resolució, l'eximeix de pagar la part del sou que va restar als vaguistes (segons calcula CCOO, uns 70.000 euros). El sindicat ja ha anunciat que ho recorrerà davant del Suprem.

Els antecedents del cas 
Segona sentència judicial contra l'empresa AJ Ruz. Aquest cop, qui la dicta és el TSJC. El focus del litigi es remunta al mes d'octubre del 2014, quan gran part de la plantilla va començar una vaga que duraria 131 dies. Els motius: protestar contra les males condicions laborals i reclamar que es readmetés un treballador a qui AJ Ruz havia fet fora de manera fulminant.
La vaga no només va afectar la recollida de residus als municipis on AJ Ruz prestava el servei, sinó que també va acabar als jutjats. Els treballadors, recolzats per CCOO, van portar l'empresa als tribunals per haver vulnerat el dret de vaga.
L'any passat, una primera sentència del Jutjat Social Número 3 de Girona ja va condemnar AJ Ruz per no respectar l'aturada. Entre d'altres, perquè havia contractat personal durant la vaga i també havia aprovat, de manera unilateral, els seus calendaris de serveis mínims. El jutjat va obligar l'empresa no només a cessar aquestes pràctiques, sinó també a restituir tota la part del sou que havia restat als vaguistes i a indemnitzar-los conjuntament amb 6.251 euros per danys morals.

El TSJC ho confirma, però en part 
El cas es va elevar aleshores al TSJC, on totes les parts van recórrer. I ara, l'alt tribunal català ha emès una segona sentència. La resolució del TSJC confirma, en part, la condemna contra AJ Ruz. La sentència conclou que l'empresa de Sils va vulnerar el dret a vaga, entre d'altres perquè va contractar personal i també va canviar les funcions d'algun treballador durant els dies de l'aturada.
Ara bé, i aquí el TSJC difereix d'allò que va resoldre el jutjat gironí, la sentència també recull que AJ Ruz "no va obstaculitzar greument l'exercici del dret a vaga dels treballadors", sinó que només el va "violar" i entorpir amb accions "puntuals". Per això, el TSJC revoca la part de la sentència que obligava l'empresa de recollida de residus a restituir tota la part del sou que va restar als vaguistes. Li manté, això sí, haver de pagar els 6.251 euros d'indemnització.

La majoria, subrogats per altres empreses 
El secretari general de CCOO a les comarques gironines, Bartomeu Compte, es mostra satisfet que l'alt tribunal català hagi confirmat que AJ Ruz va vulnerar el dret a vaga. Lamenta, això sí, que el TSJC hagi conclòs que l'empresa no ha de pagar la part de sou que va treure als vaguistes mentre va durar l'aturada. El sindicat calcula que aquesta quantitat ascendeix a uns 70.000 euros i ja ha anunciat que recorrerà davant del Suprem per reclamar que AJ Ruz l'hagi d'acabar abonant.
Més enllà d'això, però, Compte subratlla que la sentència del TSJC els reforça a l'hora de reclamar a ajuntaments i consells comarcals que deixin de contractar els serveis a AJ Ruz. "Per llei, si es condemna una empresa per vulnerar el dret a vaga, les administracions han de deixar de contractar-la durant un termini de cinc anys", precisa el secretari general.
De fet, d'ençà que va esclatar el conflicte a AJ Ruz, ja hi ha diversos municipis que han canviat d'empresa per a la recollida de deixalles. I la nova que ha entrat a prestar el servei, després de guanyar el concurs, ha subrogat els antics treballadors. "Dels catorze que van començar la vaga, ja n'hi ha dotze que treballen subrogats en altres empreses, amb contractes indefinits on se'ls respecta l'antiguitat i el salari anterior", ha precisat Compte. I dels dos restants, un va percebre una indemnització amb el canvi d'empresa i l'altre encara continua treballant en una deixalleria per a AJ Ruz (en espera que, quan el servei torni a sortir a concurs, si una altra empresa el guanya aleshores el subrogui).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada