dimarts, 5 d’abril del 2016

123) CRÒNICA CENT VINT-I-TRES DE LA CROADA DE L’ESPANYA NEGRA CONTRA LA GENT CATALANA

Millo reclama a Forcadell que “no eviti la responsabilitat” amb la moció de la CUP-CC i no la porti al ple “per il·legal”. 
La Mesa desestima les peticions de reconsideració i manté amb condicions la moció de la CUP-CC. 
L’alcaldessa de Berga no es presenta a declarar per l’estelada apel·lant coherència i desobediència: 
“Avui no declararé, desobeiré per la independència, per coherència amb el dret de desobeir”. 


[Barcelona (República Catalana) 05/04/2016] 
L’AMIC DEL POBLE  

Segons l’Agència Catalana de Notícies el portaveu del PP, Enric Millo, ha reclamat aquest dimarts a la tarda a la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, que no “eviti ni eludeixi la seva responsabilitat i la dels membres de la Mesa” en la tramitació i votació de la polèmica moció de la CUP-CC sobre la declaració del 9-N i la desobediència. Per al Partit Popular, si finalment el text no es modifica tant com la Mesa espera i són els diputats de tot el ple els que han de votar si es debat o no, estaran incorrent en un “abandonament de responsabilitats” i s’estaria “assentant un mal precedent” en un acte “irregular”. En aquest sentit, ha demanat a Forcadell que en lloc de deixar-ho en mans del Ple, “sigui ella mateixa qui retiri el punt de l’ordre del dia per la seva il·legalitat”.  

La Mesa desestima les peticions de reconsideració i manté amb condicions la moció de la CUP-CC
Mesa del Parlament ha desestimat les peticions de reconsideració que C’s, PP i PSC havien presentat contra l’admissió a tràmit de la moció independentista de la CUP. La moció segueix, doncs, en l’ordre del dia del Ple i es debatrà dijous condicionada a un canvi en el redactat definitiu per adaptar-se a la sentència del Tribunal Constitucional que anul·la la declaració del 9-N. Aquesta és la condició que ja va posar la setmana passada la Mesa i que, segons fonts parlamentàries, ha reiterat en la reunió d’aquest dimarts. Si la CUP decideix mantenir íntegrament el redactat del document, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, plantejarà la retirada d’aquest punt de l’ordre del dia. Una decisió que pot prendre fins instants abans que s’iniciï el debat de la moció i per la qual necessitaria el suport de la majoria del Ple en una votació.
En la reunió de la Mesa d’aquest dimarts el resultat de la votació pel que fa a les peticions de reconsideració ha estat el mateix que la setmana passada. Els quatre membres de JxSí, que representen majoria absoluta de l’òrgan, s’hi han oposat, els dos representants de PSC i C’s hi han votat a favor, i l’únic representant de Catalunya Sí Que Es Pot ha decidit no participar en la votació. El període per presentar esmenes a la moció de la CUP-CC finalitza aquest dimarts a les 18h. Si JxSí no en presenta cap, tot quedarà en mans de la CUP-CC, la qual hauria de decidir aleshores si tira endavant el document tal com l’ha presentat al registre --amb l’apel·lació explícita a la vigència de la declaració del 9-N-- o si retira aquest punt de l’ordre del dia. Forcadell o dos grups parlamentaris poden sol·licitar que se sotmeti a votació del Ple la retirada d’aquest punt en cas que opinin que no s’adequa a la legalitat vigent. Els mateixos lletrats del Parlament ja han recomanat que aquest punt no es tramiti si manté el redactat actual. En cas que JxSí sí esmeni el text, les possibilitats s’obren fins minuts abans del debat de la moció. La CUP-CC podria acceptar l’esmena dels seus socis --per la qual porten negociant una setmana-- o bé podria arribar a un acord amb Junts Pel Sí per transaccionar el text (un punt intermedi entre l’esmena i el redactat original). Si Forcadell interpreta que aquests canvis s’ajusten a les condicions que ha posat la Mesa, decidiria mantenir sense canvis l’ordre del dia.Les negociacions entre JxSí i la CUP van tenir aquest passat dilluns un nou capítol al Parlament. No van arribar a un acord, però els cupaires es van mostrar disposats a modificar el text. Ara bé, la condició és no rebaixar el to de les reivindicacions ni fer canvis per adaptar-se als criteris del Tribunal Constitucional.A més de la Mesa, aquest dimarts també s’ha reunit la Junta de Portaveus, que s’ha posicionat sobre l’adequació o no de la moció de la CUP de la mateixa manera que ho han fet els seus representants a la Mesa. Ni PSC, ni PPC ni C’s consideren que s’hauria de tramitar la moció; la CUP-CC està convençuda que s’hauria de respectar el redactat actual; JxSí prepara esmenes; i Catalunya Sí Que Es Pot no creu que la moció hagi de ser tramitada al Ple, però no s’hi oposarà. 

L’argumentació de la Mesa 
En una resolució motivada, la Mesa ha argumentat que no els pertoca fer “cap judici d’oportunitat política sobre el contingut material” de les iniciatives ni “valorar de fons” la proposta, tampoc si s’adequa a l’Estatut i la Constitució. Així, ha esgrimit també que la moció de la CUP-CC compleix els requisits que li exigeix el reglament, i fa especial èmfasi a la “congruència” entre el text dels cupaires i la interpel·lació que la motiva. Al quart punt de la justificació, la Mesa ha afirmat que les mocions no incorporen un mandat normatiu de manera que no són “susceptible” de contradir-se amb l’Estatut o la Constitució en termes “estrictament jurídics”. Finalment, l’òrgan que presideix Carme Forcadell recorda que l’admissió a tràmit és “condicionada” pel punt 1 de la moció, que fa referència a no atendre la sentència del TC sobre la declaració del 9-N. La Mesa ha decidit, però, “prioritzar el debat parlamentari i el dret d’iniciativa” i “atendre el text final que es presenti a votació”, a l’espera que s’hi puguin presentar esmenes i transaccions. A més, considera que no es pot atribuir a les sentències del TC “la capacitat de restringir l’exercici futur de les funcions parlamentàries, perquè és notòriament desproporcionat i contrari” a la jurisprudència constitucional. 
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, acompanyada pel diputat Benet Salellas i el regidor Francesc Ribera, 'Titot'
Montserrat Venturós, l’alcaldessa de Berga de la CUP, no s’ha presentat avui al Jutjat d’Instrucció número 1 de Berga on havia de personar-se acusada d’un presumpte delicte electoral. Venturós ha anat fins davant del jutjat, però un cop allà ha explicat a la premsa i a les desenes de persones i representants de la societat civil que s’hi havien concentrat que no pensava entrar a declarar. “Avui no declararé, desobeiré per la independència, per coherència amb el dret de desobeir que és l’eina que ha escollit la CUP per defensar els drets civils i socials dels independentistes davant l’embat dels tribunals espanyols. Desobeiré, sense por, per obeir el mandat del poble i no dels tribunals espanyolistes”, ha dit. L’alcaldessa, acompanyada de representants de l’ANC, d’Òmnium Cultural, de Súmate, de regidors d’altres grups polítics de l’Ajuntament de Berga, i de regidors i batlle de la CUP d’ajuntaments requerits per l’Audiència Nacional espanyola, ha fet una crida a la societat civil catalana a fer costat als càrrecs electes que decideixin desobeir, independentment que cada partit independentista pugui recomanar als seus electes fer-ho o no. Venturós també ha fet públic, que tot i aquesta vegada estar citada per no haver despenjat l’estelada del balcó del consistori en les passades eleccions autonòmiques i en les generals, l’Ajuntament de Berga va rebre la setmana passada el requeriment de l’Audiència espanyola per haver aprovat la moció en suport a la declaració del 9-N, que “alguna cosa deu tenir si tanta por els hi fa”, ha dit somrient. Els presidents d’Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, respectivament, han acompanyat Venturós al jutjat de la capital berguedana. Ambdós presidents han coincidit a fer extensiu el suport de la batllessa al regidor de Vic Joan Coma i a totes les demostracions que està fent el poble de Catalunya per avançar en el procés cap a la independència i que estan sent investigades. “L’acte d’avui és una mostra més de la judicialització per part de la justícia espanyola d’un contenciós polític. Un contenciós polític que emana de l’expressió lliure del poble de Catalunya d’inicar d’una manera clara el procés d’emancipació nacional i que ha de tenir una solució política”, ha declarat Jordi Cuixart. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada