dijous, 24 de març del 2016

Un jutjat anul·la l'acord de Torroella de Montgrí com a poble sobirà

Sessió del plenari de Torroella de Montgrí en què es va votar la moció, l'octubre de 2012
La jutgessa accepta l'argument de l'advocacia estatal sobre el possible valor jurídic  
L'apel·lació municipal, complicada  



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 24/03/2016 
Torroella de Montgrí (Baix Empordà).-  

Llegim en la premsa convencional que la titular del jutjat contenciós administratiu número 3 de Girona ha declarat nul·la la declaració del ple de Torroella de Montgrí com a “territori català lliure i sobirà”, aprovada en la sessió de l'11 d'octubre del 2012 amb el suport de setze dels disset edils de l'anterior corporació municipal --només s'hi va oposar Andrés Navarrete (PP)--. Tres mesos més tard, el 18 de gener del 2013, la Delegació del Govern Espanyol a Catalunya va impugnar l'acord amb un contenciós defensat per l'advocat de l'Estat. Amb Celrà, Torroella és el segon municipi gironí que veu anul·lat l'acord.
En la sentència, del 21 de febrer passat, la jutgessa té en compte l'argument de la defensa de l'Ajuntament de Torroella sobre el caràcter merament polític de la moció aprovada, però considera que, a més, “és susceptible de produir efectes jurídics” per la crida a la negociació entre l'Estat i la Generalitat i el reconeixement de la sobirania del poble català amb atribucions “superiors a les que es deriven de l'autonomia reconeguda per la Constitució”. A banda d'altres consideracions, la resolució judicial remet a arguments de la sentència del Tribunal Constitucional del 2 de desembre del 2015, que va anul·lar la declaració de desconnexió aprovada pel Parlament el 9 de novembre de l'any passat, arran del resultat electoral del 27-S amb una majoria de diputats favorable a la independència. 

Apel·lació complicada 
El termini perquè el municipi pugui apel·lar contra la sentència expira el 8 d'abril, i l'alcalde, Jordi Cordon (CiU), valorarà aquesta possibilitat avui amb altres membres del govern de coalició amb ERC-Junts i l'advocat municipal. Malgrat això, com que la primera sentència desfavorable els condemna a pagar les costes i remet al Constitucional, Cordon es mostrava ahir pragmàtic: “Si el pronòstic és advers no sóc partidari d'incrementar el cost econòmic per al municipi.” 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada