dimecres, 30 de març del 2016

118) CRÒNICA CENT DIVUIT DE LA CROADA DE L’ESPANYA NEGRA CONTRA LA GENT CATALANA

Anna Gabriel acusa la Mesa del Parlament de Catalunya de fer “de corretja de transmissió dels mandats del Tribunal Constitucional”
Si la CUP-CC decideix no modificar el text, la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Focadell, proposarà que la moció decaigui de l’ordre del dia, fet que hauria de ser votat pels 135 diputats de la cambra. 
Un manifest demana que el català sigui "l'eix integrador" de la ciutadania en la República Catalana
Els seus impulsors volen el nostre país sigui obert i respectuós amb totes les llengües, però el "català ha de ser la llengua de Catalunya


[Barcelona (República Catalana) 30/03/2016]  

Segons l’Agència Catalana de Notícies la portaveu parlamentària de la CUP-CC, Anna Gabriel, ha acusat aquest dimecres la Mesa del Parlament de Catalunya d’actuar com “la corretja de transmissió del Tribunal Constitucional (TC)”. En una entrevista a TV3, Gabriel ha lamentat que la presidència de la cambra hagi condicionat l’acceptació de la moció de suport a la resolució del 9-N a la seva adaptació a la legalitat espanyola. “Esperem que aquesta mesa reconsideri el paper que té durant aquesta legislatura, perquè no la vam votar perquè fos corretja de transmissió dels mandats del TC. La vam votar per una altra cosa”, ha explicat. La CUP-CC no té cap intenció de modificar el sentit original de la moció per adaptar-la a la sentència del TC que anul·la la resolució independentista del passat 9 de novembre.
La portaveu cupaire ha remarcat que no veuen cap motiu per fer-ho, i més quan la pròpia resolució del 9-N ja instava el Govern i el Parlament a desacatar les sentències del TC.  La Mesa va admetre a tràmit la moció de la CUP-CC aquest passat dimarts, però va condicionar la seva acceptació definitiva al canvi del redactat per adaptar-se a la sentència de l’Alt Tribunal. Si la CUP-CC decideix no modificar el text, la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, proposarà que la moció decaigui de l’ordre del dia, fet que hauria de ser votat pels 135 diputats de la cambra.  

Un manifest demana que el català sigui "l'eix integrador" de la ciutadania en la República Catalana 
Demà dijous al paranimf de la Universitat de Barcelona (UB), el Grup Koiné presentarà públicament el manifest Per un veritable procés de normalització lingüística a la Catalunya independent amb l'objectiu d'exposar quin estatus hauria de tenir el català en la nova república. El text està signat per dues-centes persones que es presenten com estudiosos de la llengua, filòlegs, lingüistes, docents, escriptors, traductors, juristes i professionals d’àmbits afins, i consideren que la situació real de la llengua catalana i en la perspectiva del procés constituent que ben aviat s’encetarà a Catalunya, pel mandat democràtic expressat aquest 27 de setembre passat, es creuen en el deure ciutadà d’exposar a l’opinió pública la seva opinió en relació a la llengua catalana. Entre les persones que han signat el manifest cal destacar Blanca Serra, Diana Coromines i Calders, Lluís de Yzaguirre i Maura, Josep Ferrer i Ferrer, Àngels Folch i Borràs, Enric Larreula i Vidal, Mercè Lorente i Casafont, Margarida Muset i Adel, Joaquim Arenas i Sampera, Joan-Pere Le Bihan Rullan, Dolors Requena Bernal, Sílvia Senz Bueno, Blanca Serra i Puig, Pau Vidal i Gavilán i Josep M. Virgili i Ortiga. En el manifest alerten que “la llengua catalana no està en la situació normal d'una llengua territorial en el propi territori” perquè “el castellà, com a llengua de dominació, li disputa coercitivament aquest estatus” i “ha intentat i continua intentant repressivament de desplaçar-la dels àmbits d'ús lingüístic general”. Segons els signants, “el mecanisme per aconseguir la implantació del castellà a Catalunya va ser i continua essent la bilingüització forçosa de la població”, que ha comportat un “procés de substitució” que “s'ha anat accelerant, de manera que la situació actual de la llengua catalana en la majoria d'àmbits d'ús general és extremament crítica”. El Grup Koiné, que va néixer en el si de l’Assemblea Nacional Catalana,  ha constituït l'associació Llengua i República per difondre el manifest a través d'un web amb l'objectiu de cercar complicitats per demanar l'adhesió de tots els ciutadans que ho vulguin. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada