dimarts, 9 de febrer del 2016

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST El 9 de febrer de 1950 mor a Barcelona l'anarquista Francisco Miranda Concha

Havia nascut el 1869 a Madrid. 

Arrel de la insurrecció obrera de juliol de 1909 es refugià a Perpinyà, on amb el palamosí Eusebi Carbó forma un grup anarquista exterior relacionat amb  els exiliats peninsulars de París. 


 

Francisco Miranda Concha: 
El 9 de febrer de 1950 mor a Barcelona l'anarquista i anarcosindicalista Francisco Miranda Concha. Havia nascut el 1869 a Madrid (Castella). Fou el fillastre d'Anselmo Lorenzo Asperilla --la seva mare, Francisca Concha Gordo, després de enviudar de José Miranda, anarquista internacionalista, s'uní a Lorenzo.

D'antuvi treballà com a moliner i després com a enquadernador. En el 1902 presidí el Comitè Antimilitarista de Barcelona i l'octubre d'aquest mateix any intervingué en una gira de propaganda per Andalusia. El 15 de novembre de 1905 va ser jutjat en l'anomenat «Procés de les Bombes del Coll» --sobre unes bombes trobades a la muntanya del Coll de Barcelona-- i fou absolt.  

Durant la denominada Setmana Tràgica de Barcelona formà part del Comitè de Vaga i, amb Jaume Aragó i García, organitzà un grup a la Rambla que intentà assaltar la comissaria; per aquests fets, l'agost de 1909 hagué de fugir a l’exili.

Amb el palamosí Eusebi Carbó i Carbó, organitzà el Grup Anarquista Espanyol de Perpinyà (Rosselló), estretament relacionat amb els exiliats peninsulars de París (Illa de França). En aquesta època fou buscat per la policia a Marsella (Provença, Occitània).

Participà en la sessió secreta del Primer Congrés de la Confederació Nacional del Treball (CNT) del 16 de setembre de 1911 i fou empresonat cinc dies després de la seva clausura; posteriorment assistí a diverses reunions amb la finalitat d'escampar la vaga revolucionària. L'any 1912 participà activament en les activitats del Centre Obrer d'Estudis Socials de Barcelona. En aquests anys treballava de mosso de magatzem. El 12 de juliol de 1913 dos textos seus (Diferencias entre el sentimiento y las ideas i Estrofas rojas) van ser llegits en un festival celebrat a l'Ateneu Sindicalista de Barcelona.  

El 5 d'agost de 1913 va ser detingut, amb altres companys, a Sabadell (Vallès Occidental) durant un míting de vaguistes. Entre 1913 i 1914, quan la CNT era il·legal, fou membre de la seva comissió clandestina a Catalunya. Com a representant la Federació Local de Societats Obreres de Barcelona, va assistir a l'Assemblea Nacional Unitària convocada per la Federació Nacional de l'Art Fabril, celebrada el 18 d'octubre de 1914 a Mataró (Maresme). Després de la reconstrucció de la CNT, en el 1915 va ser secretari ajudant del primer Comitè Nacional confederal i el maig d'aquell any assistí al Congrés Internacional de la Pau del Ferrol.  

Participà en els mítings pro amnistia de 1916 i 1917 i, en aquest últim any, va ser nomenat secretari de la Regional de Catalunya de la CNT fins que fou substituït per Ángel Pestaña Núñez. Signà, amb Salvador Seguí Rubinat i Ángel Pestaña Núñez, un manifest, publicat el 7 de maig de 1917 en Solidaridad Obrera, on es defensaven de l'acusació de gemanofília solapada i confessaven les seves majors simpaties pels aliats, encara que sense perdre el seu sentit crític, ja que l'imperialisme també inspirava els governs que lluitaven contra l'Imperi alemany.

Entre 1917 i 1918 fou secretari general de la CNT. En aquests anys, participà freqüentment en mítings i gires propagandístiques i fou força actiu en vagues, com ara la vaga general revolucionària d'agost de 1917, en la qual fou membre del Comitè de Vaga a Barcelona, i en la de La Canadenca de 1919. El gener de 1919 va fer un míting, amb Lola Ferrer Miralles, a Caldes de Montbui (Vallès Oriental, Catalunya), i poc després fou detingut a València i tancat al vaixell presó Pelayo. El 19 de març participà en el míting de la plaça de toros de Les Arenes de Barcelona proposant en nom dels presos l'acabament de la vaga de La Canadenca. L'any 1920 fou un dels fundadors de l'Ateneu del carrer Pizarro de Madrid.

Durant la dècada dels vint va escriure en Regeneración de Sabadell (Vallès Occidental). En certa mesura, per raons familiars, va tenir una vinculació amb gent de l’Escala (Alt Empordà) fins a la seva defunció.

El febrer de 1921 va ser detingut i empresonat durant dos anys arran de l'assassinat d'Eduardo Dato. Partidari de l'Escola Moderna de Francesc Ferrer i Guàrdia, trobem articles seus en nombroses publicacions llibertàries, com ara El Porvenir del Obrero, Solidaridad Obrera, Tierra y Libertad, Tramontana, etc.

En el 1936, durant el procés col·lectivista, fou responsable de les seccions de tancament i repartiment del Comitè de Control del periòdic El Mundo Deportivo de Barcelona. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada