dilluns, 11 de gener del 2016

La Generalitat pretén retallar de set a dues les sales de control dels serveis d'emergències i de bombers

Pancartes de protesta a les oficines de la sala de control de bombers de Girona
Les tècniques operadores de la Regió Central alcen la veu contra el que consideren una mesura centralitzadora motivada únicament per l'estalvi econòmic.  
Els tècnics de la Catalunya central recorden que els últims tretze anys els incendis a la regió no han estat com els de la desastrosa dècada dels 90 i que la proximitat al territori ha contribuït a aquesta millora 
Segons. dades del mateixa Generalitat, en els deu anys posteriors a la implantació de l'actual model de set sales, l'any 2001, el nombre d'hectàrees cremades fa ser un 60% inferior als deu anys anteriors.

 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 11/01/2016 
Vic (Osona).- 

Bombers treballant al gran incendi de l'Alt Empordà, entre Agullana i la Vajol, el juliol de l'any 2012
Llegim a DIRECTA que l’últim esborrany per la concreció del nou decret de regulació de les funcions de guàrdia i del sistema de comandament dels serveis de prevenció, extinció d’incendis i salvaments de la Generalitat de Catalunya, preveu, en un termini de dos anys, reagrupar i centralitzar les sales de control, segons dades difoses per l'equip tècnic d'especialistes operadors de la Sala de Control (TEOC) de la Regió d’Emergències Centre.
Segons una carta de queixa difosa pels TEOC de la Regió Centre, l'últim esborrany del decret esmentat donaria “carta blanca a l’administració en la determinació del nombre de sales de control territorials”. Les previsions, segons aquest document, passarien per centralitzar les actuals set sales de control territorials d'arreu de Catalunya a només dues situades a Bellaterra i Tarragona, segons han expressat membres del TEOC després de les últimes reunions del desembre dels grups de Treball del Comitè d'Intercentres i representants de l'administració. En aquest sentit, l'escrit de denúncia exposa que es tornaria a un model que va ser ineficient sota un criteri “centralitzador i d'estalvi econòmic”. 
Segons el diari digital manresinfo.cat, la Federació d'Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) del Bages-Moianès també ha mostrat indignació per la proposta i ha remès una carta al Director General del Servei de Prevenció i Extinció d'Incendis i Salvament de la Generalitat per mostrar-li la seva “sorpresa i indignació” per la pretensió d'eliminar les sales de control de les regions d'emergències per centralitzar el servei. 

Menys incendis des de la descentralització 
Tasques d'extinció en l'incendi de fa quatre estius a l'Alt Empordà
L’actual desplegament en el territori de les set sales de control regionals -a Barcelona, Manresa, Sant Boi de Llobregat, Cerdanyola, Girona, Lleida, Tarragona i les Terres de l’Ebre - té els seus orígens l’any 2001 i aquest model va substituir l'organització anterior de quatre brigades (corresponents a les quatre províncies catalanes). La primera fase d’aquest canvi d’estructura implicaria el tancament i trasllat de les sales regionals de Manresa (Regió d’Emergències Centre), Sant Boi de Llobregat (Regió d’Emergències Metropolitana Sud) i Cerdanyola del Vallès (Regió d’Emergències Metropolitana Nord) a Bellaterra, tot això abans de la campanya forestal del 2016, segons detalla el document dels TEOC de la regió central.
Segons la lectura feta per aquest escrit de denúncia, la implementació de les sales de control va venir motivada pel fracàs de les successives campanyes forestals, la pressió política per part de la societat, el desenvolupament d'infraestructures territorials (vies de comunicació i incrementació de parcs de bombers) o la mateixa experiència d'actuació i reconeixement del territori. El document fa especial menció de les dades sobre els incendis a la Catalunya Central, els quals van minvar després de la incorporació de la sala de control de la Regió d'Emergències Centre (a Manresa) a partir del 2002, exposant com a punt àlgid els desastrosos estius de 1994, amb més de 42.000 ha cremades, i el de l'any 1998, amb 27.000 ha socarrades.
Segons dades estadístiques del Servei de Prevenció d'Incendis Forestals del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, en els deu anys posteriors a l'aplicació de l'actual descentralització de les sales de control d'emergències (2001-2011) hi va haver una disminució d'un 9% del nombre de focs generats i fins a 96.000 hectàrees forestals cremades menys (una disminució del 60% de l'abast en hectàrees) respecte als 10 anys anteriors (1990-2000).
En aquest sentit, diversos col·lectius afectats ja han manifestat que el coneixement directe del territori és un element importantíssim per una bona prevenció i ràpida resolució d'emergències. Segons expressa la federació d'ADF, la gestió de les emergències és “molt millor amb el coneixement de l'entorn” i prova d'això són els resultats “satisfactoris obtinguts davant dels incendis forestals al Bages i al Moianès, gestionats des de la Regió d'Emergències Centre”. L'escrit dels TEOC afegeix que durant els últims tretze anys els incendis de la Catalunya Central no han estat com els de la dècada dels 90 i que la proximitat al territori ha contribuït a aquesta millora però, sobretot, destaquen que “el coneixement de l'espai és un valor afegit que no es pot menystenir en els serveis de rescats de muntanya i recerques”.  
Des de la sala de control de la Regió d’Emergències Centre, comandaments de bombers i operadors gestionen la corrdinels serveis que es duen a terme als territoris del Bages, Osona, Solsonès, Moianès, Berguedà, Lluçanès, Cerdanya i l'Alta Anoia. A més també es coordinen els mitjans propis de bombers i es treballa conjuntament amb la resta d'agents implicats (ADF, PVI, cossos policials, cos d’agents rurals, el servei d'emergències mèdiques (SEM) i serveis sanitaris, Protecció Civil, companyies de subministrament, refugis de muntanya, carreteres...).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada