dimecres, 20 de gener del 2016

La CUP i ERC de Girona presenten una moció per canviar el nom de la Fundació Princesa de Girona

Proposen posar-li el nom de l’escriptor republicà gironí afusellat pel règim franquista el 1939, Carles Rahola   



 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 20/01/2016 
Girona (Gironès).- 

Els grups municipals de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) de Girona, han presentat una moció per tal de demanar el canvi de nom de la Fundació Princesa de Girona pel del periodista, historiador i escriptor republicà afusellat pel franquisme el 15 de març de 1939, Carles Rahola i Llorens.

Amb tot, les dues formacions també reclamen anul·lar l'acord de Ple en què es va condecorar a l’actual rei Felip VI amb la medalla, bastó i espadí de la ciutat. 


Antecedents 

L’any 1977, a petició d’Ignasi de Ribot -últim alcalde de Girona del període franquista- el ple del consistori gironí va aprovar la recuperació del títol Príncep de Girona per l’hereu de la Corona, i que era el títol nobiliari tradicional dels hereus de la monarquia catalano-aragonesa. Ribot també va decidir entregar al rei Joan Carles, per a què fossin concedits al llavors príncep Felip, tot un seguit d’atributs històrics de la ciutat, entre ells el bastó, l’espadí i la medalla de la ciutat. Posteriorment un ple de l’Ajuntament de 1981 ratificà aquesta decisió. 

Anys després, concretament el juny de 2014, el Ple va aprovar una moció en què es manifestava que el consens polític tant de l'època franquista, l’any 1977, com de l’època de la transició, l'any 1981, ja no existia i que, conseqüentment, el títol de Príncep de Girona “no representava” la ciutat.

La institució monàrquica ha anat perdent prestigi amb el pas dels anys, especialment a Catalunya i Girona, on des de fa anys s'ha generat un important sentiment col·lectiu de discrepància envers els valors que representa. La institució reial és el moll de l’ós del règim polític de 1978 i és obertament contrària als anhels de canvi que han manifestat els ciutadans de Catalunya i de Girona en les darreres conteses electorals.  

L’últim succés de poc respecte institucional de la institució monàrquica amb Catalunya ha estat fa ben poc, amb la investidura del nou president de la Generalitat, on el rei d’Espanya s’ha negat a rebre la Presidenta del Parlament. 

Els impulsors d’aquesta moció creuen que el ple municipal s’ha de tornar a pronunciar sobre el títol ‘Princesa de Girona’, i també sobre la fundació que opera a les comarques gironines sota aquest nom. Entenen que la Fundació Princesa de Girona és una entitat privada que du a terme una tasca a la ciutat i al conjunt de les comarques gironines que no té cap relació amb la institució monàrquica i els valors que encarna. Des d'aquest punt de vista, la CUP i ERC consideren que la ciutat "agrairia" al Patronat que canviés el nom de la Fundació, per un nom més acord als valors que vol impulsar, com podria ser el de Carles Rahola, escriptor republicà gironí afusellat pel règim franquista el 1939. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada